Avanza vs Nordnet

Avanza vs Nordnet

De två största nätmäklarna är Avanza och Nordnet. Bägge erbjuder ett stort utbud av aktier, och fonder. De har bägge ett användarvänligt gränssnitt och bra priser. Men vad är egentligen bäst – Avanza eller Nordnet?

Avanza vs Nordnet – vilken är bäst?

För skönaste användargränssnittet välj Avanza. Vill du ha avancerade aktieprogram? Välj Nordnet.

Besök Avanza Besök Nordnet

Om Avanza och Nordnet

Nordnet grundades 1996 och har idag nästan 770 000 kunder. Avanza har sina rötter från 1999 och har närmare 840 000 kunder. Både Nordnet och Avanza hade som vision att revolutionera aktiehandeln för privatpersoner genom att erbjuda digitala plattformar och mycket lägre priser än storbankerna. Detta har de lyckats med och idag använder de flesta småsparare Avanza eller Nordnet för sin aktie- och fondhandel.


Prislistor – Courtage och courtageklasser

Det är gratis att handla med vanliga fonder hos både Avanza och Nordnet. För aktiehandel erbjuder de bägge aktiemäklarna gratis handel för nybörjare. Därefter har de fyra courtageklasser vardera. Vilken courtageklass som är bäst beror på hur stora affärer du gör.

Prislista Avanza – Stockholmsbörsen och First North

StartMiniSmallMediumFast Pris
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0 %
Lägsta courtage1 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Passar aktieköp mellanUnder 50 000 kr*Under 15 600 kr15 600 – 46 000 kr46 000 –143 500 krÖver 143 500 kr

* Endast Stockholmsbörsen. Bara nya kunder och max 500 affärer per år.

Prislista Nordnet – Stockholmsbörsen och First North

Kom-igångMiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0 %
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Passar aktieköp mellanUnder 80 000 kr*Under 15 600 kr15 600 – 46 000 kr46 000 –143 500 krÖver 143 500 kr

* Endast Stockholmsbörsen. Max 500 affärer per år. Kunden måste registrera sig på Shareville och får som mest ha haft 80 000 kronor hos Nordnet.

Avanza och Nordnet har nästan identiska priser och courtageklasser bortsett från erbjudandet för nya användare där Nordnet har ett något generösare erbjudande. Vill du även handla på de mindre marknadsplatserna och utomlands? Se vår jämförelse längst ner på sidan!

Vinnare: Oavgjort


Konton för aktier och fonder

De bägge aktiemäklarna har samma utbud av kontotyper. Följande konton kan väljas för handel med aktier, fonder och börshandlade produkter:

  • Aktie- och fondkonto
  • Investerarsparkonto (ISK)
  • Kapitalförsäkring (KF)
  • Pensionskonto

Alla konton är helt gratis hos de bägge aktiemäklarna. Du får öppna flera konton om du vill.

Vinnare: Oavgjort


Sparkonto

Både Nordnet och Avanza erbjuder sparkonton för ett riskfritt sparande. Bägge omfattas av den statliga insättningsgarantin på belopp upp till 950 000 kronor.

  • Nordnets inlåningsränta är 0%
  • Avanzas inlåningsränta är 0,15% – 0,9%

Den stora skillnaden mellan de två nätmäklarnas sparkonton är att Avanza erbjuder sparkonton via samarbetspartners. Dessa är Klarna, Resurs Bank, Collector, Nordax och Santander. Flera av sparkontona har fria uttag medan andra har en bindningstid på 3 till 24 månader.

Tips: Om du kan tänka dig ett sparkonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin kan du få upp till 8 procent ränta, till exempel hos 4spar eller ViaSpar.

Vinnare: Avanza


Användarvänlighet och gränssnitt

Avanza hade länge haft ett överlägset gränssnitt men Nordnet har nyligen fått ett nytt och fräscht användargränssnitt. Bägge plattformarna är snygga och användarvänliga men Avanza känns fortfarande bättre tycker vi. Det är mycket en smaksak och enklast är att prova och se vad som känns bäst. 

Vinnare: Avanza

Besök Avanza Besök Nordnet


Information om bolag

Det går att få fram detaljerad information om alla aktier hos bägge nätmäklarna. 

Oavsett om du väljer Avanza eller Nordnet ser du bland annat:

  • Kursdiagram med olika jämförelseindex
  • Orderdjup
  • Senaste avslut
  • Nyheter om aktien
  • Historisk utveckling
  • Nyckeltal
  • Finansiell information
  • Företagshändelser (till exempel utdelningar)
  • Kort sammanfattning av företagets verksamhet

Avanza har följande funktioner som Nordnet saknar:

  • Mäklarstatistik (finns dock i gamla versionen av Nordnet som kan användas om man vill)
  • Företagsforum
  • Relaterade aktier (andra aktier som aktieägarna har hos Avanza)
  • Relaterade värdepapper (t.ex. optioner och warranter)

Nordnet har följande funktioner som Avanza saknar:

  • Relaterade kommentarer från Shareville (Nordnets community)

Vinnare: oavgjort


Grafer

Avanzas grafer kan ses som relativt avancerade för att vara hos en nätmäklare. Alla värdepapper kan jämföras med andra värdepappers utveckling. Genom ett antal olika ”händelser” kan man göra så att utdelningar, pressmeddelanden, rapporter, antal ägare (hos Avanza) och ens egna transaktioner plottas ut i grafen. Dessa funktioner är mycket användbara.

Det finns även vissa tekniska indikatorer. Här hittar vi glidande medelvärden och exponentiellt glidande medelvärden, trendlinjer, bollingerband, RSI, MACD och Stochastic. För den som vill syssla med teknisk analys finns det bättre verktyg på marknaden, men vi uppskattar ändå att dessa enklare funktioner finns tillgängliga i Avanzas grafer.

Linjegrafen är standard. Sedan kan man välja candlesticks eller OHLC om man vill. Det går även att slå på logaritmisk skala.

Även på Nordnet kan man jämföra kursutvecklingen med olika index, men vi saknar möjligheten att jämföra med vilket värdepapper som helst. Det finns heller inga möjligheter att plotta ut tekniska indikatorer i diagrammet. Däremot går det utmärkt att använda candlesticks istället för linjediagram om man vill.

Vinnare: Avanza


Mobilapp

Både Avanza och Nordnet har varsin mobilapp. Genom dessa kan man köpa och sälja aktier, hänga med i nyheterna kring olika aktier, skapa bevakningslistor och följa värdeutvecklingen i portföljen. Vilken app som är bäst är mest en smaksak.

Vinnare: Oavgjort


Produktutbud

Utbudet av aktier är enormt hos både Avanza och Nordnet. Hos bägge nätmäklarna går det att handla svenska aktier på Stockholmsbörsen, First North Stockholm, NGM, Nordic MTF och Spotlight Stock Market. På Avanza går det dessutom att handla på Inofficiella (beQuoted). Även handel på börserna i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn går smidigt hos de bägge nätmäklarna.

Gemensamt för de två är att det går att handla på börserna i USA, Kanada, Tyskland, Portugal, Belgien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. Med Avanza går det dessutom att handla i Italien.

Både Nordnet och Avanza har ett stort utbud av fonder. Vi uppskattade möjligheten att kunna se alla fonderna i en lista hos Avanza. På Nordnet söker man istället på fondens namn.

Det finns ett stort utbud av ETP:er, som till exempel Minifutures, Warranter och certifikat hos både Avanza och Nordnet.

Vinnare: Oavgjort

Besök Avanza Besök Nordnet


Kundservice

Både Avanza och Nordnet har en kundservice som känns tillgänglig. Det framgår tydligt hur man kommer i kontakt med kundtjänsten på bägge plattformarna. Där finns telefonnummer och e-postadress. Öppettiderna är snarlika. Ingen av nätmäklarnas kundtjänst är öppen på helgen.

Nordnet har en kunskapsdatabas där du som kund kan söka på valfri sökterm och lära dig mer innan du eventuellt ställer frågan till kundtjänst direkt. Avanza har något de kallar för ”Avanza Akademin” som är en slags sparskola. Vi uppskattar Nordnets kunskapsdatabas mer eftersom den ger svar på konkreta frågor kring kontot, tekniska problem och andra orsaker för vilka man annars kan behöva kontakta kundtjänst.

Vinnare: Nordnet


Belåning av aktiedepån

Det går att belåna aktieportföljen hos de båda aktiemäklarna. Både Avanza och Nordnet har olika utlåningsräntor beroende på hur stor del av portföljen som belånas. Räntan blir högre när belåningsgraden ökar. Avanza är lite mer generös och tillåter upp till 50 procent belåning till rabatterat pris. Nordnet tillåter upp till 25 procents belåning till rabatterat pris. Hos Avanza går det även att låna gratis upp till 50 000 kronor, men bara till belåningsgraden 10 procent.

Nordnet å andra sidan kontrar med ett mindre komplicerat system. Medan Avanza har en lista på aktier som kvalificerar för deras så kallade Superlånet kan man belåna vilka aktier som helst hos Nordnet, givet att de har ett belåningsvärde som är större än noll. Nordnet tenderar också att ha ett något högre belåningsvärde för sina aktier än vad Avanza har, vilket vi gillar.

Vinnare: Nordnet


Bolån

Avanza har ett enkelt bolån med både rörliga och bundna räntor, som är mycket konkurrenskraftiga. Hos Nordnet går det att få ännu lägre ränta på bolånet, men det förutsätter att man har ett ganska stort sparkapital hos Nordnet. Minst 2,5 miljoner i sparande behöver man. Om du har ett stort sparkapital kan du spara mycket på bolånet genom att välja Nordnet. För de allra flesta är Avanzas modell för bolån mer lockande.

Vinnare: Avanza


Forum

Avanza har ett välfungerande aktieforum med diskussioner kring de olika aktierna. Forumet är välintegrerat i plattformen och det är lätt att se de senaste inläggen från forumet i samband med att information om en särskild aktie visas.

Nordnet har ett innovativt koncept som heter Shareville. Det är ett slags socialt nätverk för aktiesparare som även det är mycket välintegrerat i nätmäklarens plattform. Genom Shareville kan användarna dela med sig av sina aktieaffärer och göra sina portföljer publika. Småsparare kan hämta inspiration från investerare som lyckats väl med sina strategier.

Det är lite som att jämföra äpplen och päron när vi jämför Avanzas forum och Nordnets Shareville. Om du är ute efter en diskussion kring en viss aktie då är Avanzas forum bättre. Om du vill ha inspiration för din aktiehandel då är Shareville ett bättre val.

Vinnare: oavgjort


Applikationer från tredjepartsutvecklare

Både Avanza och Nordnet erbjuder via sina nätmäklarplattformar allt vad som behövs för att man ska kunna handla med aktier, fonder och börshandlade produkter. Om du satsar på lite mer avancerad handel erbjuds applikationer från tredjepartsutvecklare. Både Avanza och Nordnet erbjuder programvara (mot en extra kostnad) från Infront. Nordnet erbjuder utöver standardversionen även den enklare webbversionen, Infront Web Trader, till ett överkomligt pris. För den som intresserar sig för robothandel erbjuder Nordnet möjligheten att skaffa Nordnet Autotrader, som är ett svenskutvecklat program för börsrobotar. Hos Nordnet är det till och med möjligt att utveckla sin egen programvara tack vare tillgång till plattformens funktioner via Nordnets NEXT API.

Vinnare: Nordnet


Avanza vs Nordnet – sammanfattning

Vår jämförelse Avanza vs Nordnet visar på en oerhört jämn kamp. På många av punkterna är de helt enkelt identiska. Avanzas plattform känns något mer lättanvänd och intuitiv på något vis. Informationen är mer lättillgänglig och det är roligt att jämföra olika aktier och bläddra i grafer.

Nordnets styrka ligger i att den ger mer stöd åt mer avancerade användare. Om du vill prova på trading eller om du vill bygga egna börsrobotar då är det Nordnet du bör välja. Dessutom uppskattar vi Nordnets rakare modell för belåning av portföljen.

Vilken ska man då välja – Nordnet eller Avanza? Om du vill börja köpa aktier eller spara i fonder kommer du troligtvis att bli nöjd oavsett vilken du väljer. Många öppnar konto hos både Avanza och Nordnet för att prova sig fram och det tycker vi kan vara smart.

Besök Avanza Besök Nordnet

Vinnare
PriserOavgjort
Konton för aktier och fonderOavgjort
SparkontoAvanza
Användarvänlighet och gränssnittAvanza
Information om bolagOavgjort
GraferAvanza
MobilappOavgjort
ProduktutbudOavgjort
KundserviceNordnet
Belåning av aktiedepånNordnet
BolånAvanza
ForumOavgjort
Applikationer från tredje partNordnet

Läs också