Så fungerar det att köpa Bitcoin-certfikat som investering

Bitcoincertifikat är ett av flera sätt att handla Bitcoin på. Det har flera fördelar som exempelvis att det är enkelt att handla och att du slipper fundera på hur du ska förvara dina Bitcoins. Men det finns även flera nackdelar. I slutändan handlar certifikatets vara eller icke vara i din portfölj mycket om hur du ser på Bitcoin och vad syftet med din handel är.

Låt oss undersöka!

Köpa Bitcoin?

Att Bitcoin är på tapeten råder inga tvivel om. Är det framtidens globala valuta? Kommer den att stiga i pris på sikt? Ingen vet.

Vad vi vet är att det är ett nytt fenomen. Världens första Bitcoin kom 2009. Den grundar sig också på ny teknik: Blockkedjetekniken kan komma att revolutionera andra delar av samhället – med eller utan Bitcoin.

Vi vet dessutom att det är en mycket volatil tillgång, vilket innebär att risken är hög. Priset svänger mycket.

Men många finansiella observatörer menar att risken är begränsad om du bara investerar en begränsad del av portföljen i denna kryptovaluta. Men uppsidan är potentiellt mycket stor menar de.

Vi håller med.

Låt oss titta närmare på hur det fungerar att köpa Bitcoin-certifikat som investering och lite om dess fördelar och nackdelar.

Bitcoincertifikat – ett av flera sätt att köpa Bitcoin på

Har du väl bestämt dig för att lägga till Bitcoin till din investeringsportfölj finns det flera olika sätt. Att köpa Bitcoin certifikat (CFD) eller som ”klassiskt” certifikat hos en nätmäklare är ett av de mest lättillgängliga sätten att handla.

Vill du äga själva kryptovalutan kan du förstås köpa den på en exchange som exempelvis Coinbase, Bitfinex eller Kraken.

Men gör du det behöver du också ett ställe att förvara dina Bitcoins på. Du kan låta dem ligga kvar på exchangen eller flytta dem till en onlineplånbok (hot wallet). Ganska enkelt, men inget för stora belopp eftersom dina tillgångar ligger online och därmed finns också en viss risk att obehöriga kommer åt dem.

Det säkra sättet är att lägga dem i en cold wallet som inte är uppkopplad. Säkert, ja, men glömmer du lösenordet eller enheten går sönder förlorar du tillgången till dina Bitcoins.

Varför ska det vara så komplicerat när det går att köpa exempelvis aktier och fonder via nätmäklare som Avanza och Nordnet? Faktum är att det går utmärkt att köpa Bitcoin där också – genom certifikat.

Vad är Bitcoincertifikat?

Ett Bitcoincertifikat är en börshandlad produkt som ger dig exponering mot priset på Bitcoin. Ett sådant instrument fungerar på exakt samma sätt som certifikat för guld och andra råvaror, aktier eller aktieindex.

Du hittar dessa börshandlade produkter i det vanliga utbudet hos Avanza och Nordnet. Där finns certifikat som exempelvis:

  • Bitcoin XBT
  • Bitcoin XBTE
  • Bitcoin Zero SEK
  • VanEck Vectors Bitcoin ETN
  • 21Shares Bitcoin Cash ETP
  • Valour Bitcoin Zero

Och många fler.

En variant av dessa certifikat är de Bitcoin-CFD som finns att köpa hos CFD-mäklare som exempelvis IG och CMC Markets.

Genom att äga certifikatet får du exponering mot den underliggande tillgången men du äger den inte.

Fördelar med att köpa Bitcoin-certifikat

Det går att hitta många fördelar med att köpa Bitcoincertifikat jämfört med att köpa Bitcoin direkt.

Eftersom du inte äger den underliggande tillgången när du köper ett certifikat slipper du allt trubbel med hur du ska förvara dina Bitcoin. Det sköter emittenten. Du behöver inte fundera på om det är tillräckligt tryggt med en hot wallet eller om den kanske blir hackad. Du slipper skaffa säker förvaring i en cold wallet som du kanske dessutom vill lägga i ett kassaskåp eller bankfack för att vara helt säker.

Du kan ha dina Bitcoin-certifikat på ett helt vanligt investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet. Det innebär i sin tur att du schablonbeskattas med en liten procentsats på hela innehavet varje år.

Du slipper därmed att tänka på att deklarera eventuell vinst och du slipper vinstskatt på 30 procent. Och inte minst – du slipper deklarera dina transaktioner.

Sedan går det otroligt snabbt att handla Bitcoincertifikat. På några sekunder har du lagt din order och fått direkt exponering mot kryptovalutan.

Slutligen har du – precis som med andra syntetiska börshandlade produkter – möjlighet att få hävstång på din investering eller att gå kort. Tror du väldigt mycket på Bitcoin kan du med andra ord få dubbel avkastning. Är du negativt inställd kan du få negativ exponering så att du tjänar pengar när Bitcoinpriset faller.

Fördelar med Bitcoincertifikat – sammanfattning

  • Inget krångel med säker förvaring av Bitcoin
  • Snabb handel
  • Möjlighet till hävstång
  • Möjlighet att gå kort
  • Använd vanligt ISK
  • Ingen vinstskatt, bara en liten schablonbeskattning
  • Enklare deklaration

Nackdelar med Bitcoin-certifikat

Javisst, det finns också nackdelar med Bitcoincertifikat. Generellt sett är det faktiskt bättre att äga den underliggande tillgången om du investerar på lång sikt. Detta gäller inte bara Bitcoin, utan även aktier och andra värdepapper.

Varför? En av anledningarna är att det alltid finns en motpartsrisk om du köper ett certifikat. Får emittenten finansiella problem kan det påverka dina möjligheter att få tillbaka din investering. Bakom emittenten står en garant men om denne av någon anledning inte kan betala förlorar du pengarna. Detta kallas för kreditrisk. Förvisso en liten risk, men den finns.

Det finns dessutom en likviditetsrisk. Anta att priset på Bitcoin plötsligt faller snabbt och många vill sälja sina certifikat. Då kan det vara omöjligt för dig att få igenom din försäljning just då. Resultatet blir att priset hinner sjunka ännu mer innan du får igenom din order.

En fin sak med Bitcoin är att det är en tillgång du kan handla dygnet runt sju dagar i veckan. Dock inte om du köper certifikat. Då är du hänvisad till börsens ordinarie öppettider.

Skulle Bitcoin delas upp och en ny version skapas (fork) kan du som äger certifikat inte ta del av denna nya version av kryptovalutan. Lite som att äga utdelningsaktier men inte få utdelningen. Dock är detta något som sällan inträffar.

Ännu en nackdel är att ett Bitcoincertifikat aldrig matchar priset på Bitcoin till 100 procent.

Slutligen kostar det alltid pengar att äga ett certifikat. För Bitcoin XBT är avgiften exempelvis 2,5 procent per år. Räknar du på att äga dina Bitcoin länge (rent av göra en HODL) blir det dyrt. Ränta på ränta gör att dessa 2,5 procent blir riktigt stora summor pengar på sikt.

Nackdelar med Bitcoincertifikat – sammanfattning

  • Kreditrisk – utgivaren kan gå i konkurs
  • Likviditetsrisk – kan vara svårt att sälja eller köpa när du vill
  • Priset följer inte Bitcoinpriset till 100 %
  • Förvaltningsavgift
  • Inte tillgång till eventuella avknoppningar – forks
  • Handel endast när börsen är öppen
Bitcoincertifikat och trading
Det finns både fördelar och nackdelar med Bitcoin-certifikat. Möjligheten att köpa och sälja snabbt utan att behöva betala vinstskatt gör det bra för trading.

När ska man köpa Bitcoincertifikat?

Att köpa Bitcoincertifikat eller inte har mycket att göra med vad syftet med köpet är. Ifall du funderar på att trada med Bitcoin är certifikat via Avanza, Nordnet eller genom en CFD-tjänst ett överlägset val. Frekventa köp och sälj resulterar annars i mängder med jobb inför deklarationen och onödigt mycket skatt.

Är din tanke istället att köpa Bitcoin och lägga dem i byrålådan och sälja dem någon i långt i framtiden – om ens någonsin? Ja då är det bättre att äga riktiga Bitcoins. I så fall gäller det bara att göra en plan för hur du ska förvara dem och inte tappa tillgången till dina nycklar.

Vi kan även tänka oss ett tredje scenario. Ser du Bitcoin som en del av en balanserad portfölj som du viktar om då och då och kanske, kanske inte äger om 2–3 år? Då kan ett certifikat ändå vara ett bra val. Väljer du dessutom att köpa från fler än en emittent minskar du kreditrisken.