Handla med CFD i Bitcoin

Få valutor har varit så omtalade i media som den digitala valutan Bitcoin. I början av 2009 skapades de 50 första digitala Bitcoins.

Den 22 maj 2010 köptes två pizzor för 10 000 Bitcoins. Värdet på dessa hade i skrivande stund varit runt 3 miljarder SEK.

Kursutvecklingen har varit fantastisk och vi får hoppas att de ”bitcoinpizzorna” åtminstone smakade gott.

Om inte annat har de och Laszlo Hanyecz som den teknikglade pizzaälskaren heter gått till historien. Idag firas lite skämtsamt ”Bitcoin Pizza Day” den 22 maj.

Varför nämner vi detta?

För att få lite perspektiv. Bitcoin har stigit mer i värde än de flesta andra tillgångar i världen. Från juli 2010 till januari 2020 har priset ökat med över 46 miljoner procent.

Vart priset är på väg, hur mycket det kommer att stiga eller sjunka i framtiden vet vi inte. Men att det är en tillgång som det går att tjäna pengar på genom att trada är uppenbart.

Handla med Bitcoin-CFD

Ett sätt att tjäna pengar på Bitcoin genom trading och utan att behöva köpa själva kryptovalutan är genom CFD – Contract For Difference.

Det är ett derivatinstrument som gör att du kan ta korta och långa positioner i bland annat Bitcoin. Du äger inte den underliggande valutan utan istället äger du ”kontrakt” i ett instrument som följer kursen. Det finns olika mäklare där du kan handla med CFD:s. Här är en lista med CFD mäklare.

Vi ska nu göra en kort genomgång av viktigaste sakerna att tänka på när du handlar med Bitcoin genom CFD:s.

Så fungerar CFD-handel

När du handlar med CFD ”tar du en position” som det heter. Du har en tro på hur den underliggande tillgången, i det här fallet Bitcoin, ska utvecklas prismässigt. Går priset åt det håll som du förutspått tjänar du pengar på hur mycket kursen ändras.

Den stora fördelen med CFD:s är att du kan satsa på både uppgång och nergång. Du kan tjäna pengar oavsett om värdet på Bitcoin går upp eller ner.

Om du köper CFD så gissar du att Bitcoins värde ska öka. Om du väljer att sälja (alltså utan att först äga några CFD) tror du att Bitcoinkursen ska gå ner. Att sälja CFD är ungefär som att blanka en aktie.

Så här hänger det ihop

 • Lång position betyder att du tjänar pengar när Bitcoins kurs går upp.
  Kort position betyder omvänt att du tjänar pengar när kursen går ner.
 • Köpa CFD innebär att du tar en lång position.
  Sälja CFD betyder att du tar en kort position (blanka).
 • Sälja CFD som du redan äger innebär att du nollar positionen.
  Köpa CFD som du tidigare har sålt / blankat betyder att du nollar positionen.

Hävstång

När du handlar med Bitcoin via CFD får du alltid en hävstång. Med det innebär att du får en större exponering mot kryptovalutan än vad du betalar för.

I översättning innebär att du inte behöver binda lika mycket kapital i din position men kan ändå tjäna lika mycket på en uppgång som om du satsat mycket mer pengar.

Nackdelen är att du mycket snabbare förlorar pengar om din bedömning kring vart marknaden är på väg är fel.

Därför bör du alltid skaffa en strategi för hur du ska hantera risken när du tradar med Bitcoin. Du bör exempelvis alltid använda stoploss. Dessutom bör du avgöra hur stor del av ditt kapital du ska riskera i varje trade. En tumregel är att riskera maximalt 2 procent av sitt tradingkapital i varje trade.

Hur stor är hävstången? Den varierar mellan olika CFD-mäklare. Om den exempelvis är 1:25 innebär det att du för 1000 kronor får en exponering motsvarande 25000 kronor i Bitcoin.

Exempel

 • Anta at du köper Bitcoin CFD för 1000 kronor med en hävstång på 1:25. Din exponering är 25000 kr.
 • Bitcoinpriset stiger med säg 10 procent. Värdet på din position kommer då att öka från 25000 kronor till 27500 kronor.
 • Du säljer och tjänar skillnaden på 27500 – 25000 kronor = 2500 kronor.
 • Värdeökningen på din insats blev alltså 150 procent trots att priset på Bitcoin endast steg med 10 procent.

Om vi i exemplet antar att priset istället sjunker 10 procent skulle du ha förlorat hela din insats ganska tidigt i traden (1000 kronor – 2500 kronor blir -1500 kronor).

Säkerhetskrav

CFD-mäklare har alltid ett säkerhetskrav. Det innebär att du måste ha ett visst belopp i cash på ditt konto för att få handla. Tar du för stor position i en CFD så finns risk att ditt säkerhetskrav snabbt raderas. Din position kommer då att stängas med förlust. Av den anledningen har experter varnat för riskerna med CFD om man först inte läser på rejält.

Skatt på CFD handel

Skatten är samma som handel med aktier på ett aktie- och fondkonto, det vill säga 30% av eventuell vinst. Du kan kvitta förluster mot vinster på samma sätt som med aktier. Det finns än så länge inga CFD-mäklare som erbjuder ISK i Sverige.