Hemsidor om aktier, börsen och ekonomi

När vi inte läser någon av aktiebloggarna som vi följer här på StockBlogs är det inte omöjligt att vi besöker någon av dessa sidor. Här nedan samlar vi ett urval av länkar till sajter om ekonomi, aktier och börsen (både svenska och utländska) som vi tycker är värda att återkomma till regelbundet. Listan skulle kunna göras mycket lång men idén är att bara lista det vi allra mest tycker om. Med detta sagt så uppdateras länklistan löpande så kontakta oss gärna för att föreslå en sajt!

Nyckeltal och aktiescreeners – svenska

  • Börsdata är ett näst intill fulländat verktyg för att hitta aktier på Stockholmsbörsen och övriga nordiska börser. Aktiescreener, historiska data och nyckeltal. Kostar en slant om man vill gräva i materialet men det är värt varje krona.
    Hemsidor om aktier - Börsdata - analys av utdelningsaktier
    En av analysvyerna på Börsdata för en stabil utdelningsaktie på Stockholmsbörsen.

Nyckeltal och aktiescreeners – internationella

  • Finviz är vår amerikanska favorit bland screeners. Lätt att sortera och identifiera attraktiva nyckeltal. Kul är att man kan söka på beskrivande, fundamentala och tekniska parametrar. Ca 85% av bolagen är från USA och det är för dessa bolag som denna aktiescreener är bäst. Övriga marknader täcks i varierande utsträckning (enbart fyra bolag från Sverige exempelvis) men man kan hitta en hel del bolag i t.ex. Kina, Indien och Latinamerika.
  • TradingView är också en riktigt skarp screener – inte bara för aktier utan även för valutor och kryptovalutor. Det finns flera förinställda screeners för t.ex. utdelningsaktier, momentum och tekniska indikatorer. Man kan också skapa sin egen screener med valfria indikatorer. En annan funktion som vi uppskattar med TradingView är kursgraferna som är riktigt detaljerade och med möjlighet att lägga till en mängd olika indikatorer eller att rita själv i grafen. TradingView är också ett community där man kan ta del av andra traders och investerares idéer.
  • CNBC Stock Screener. Vid första anblick kanske inte ett självklart val. På första sidan finns fem förval för att screena fram (amerikanska) bolag, inklusive högutdelande kvalitetsbolag, småbolag i värdesegmentet eller stabila bolag för alla börsklimat. Vår favoritfunktion i denna screener visar sig dock först när man klickar på ”custom screener” och väljer ”dividends” som kategori. Där kan man välja bl.a. att visa nyckeltal för utdelning, utdelningstillväxt de senaste fem åren och utdelningsandel. Perfekt för att screena fram de bästa amerikanska utdelningsaktierna!
  • Dividend.com har en praktisk aktiescreener för att hitta bra amerikanska utdelningsaktier, t.ex. sådana som har höjt utdelningen i 10 eller 25 år i sträck. Man kan även ange marknadssegment, bolagsstorlek och önskad direktavkastning. En kul funktion är att man kan filtrera på utdelningsfrekvens så vill man t.ex. hitta aktier med utdelningar varje månad så går det bra. En hel del på sidan är premiummaterial men det viktigaste i screenern är gratis.
  • Morningstar.com. Till skillnad från svenska Morningstar (se längre ner på sidan) har Morningstar.com inte bara fonder utan även aktier. Här finns bl.a. en screener för att identifiera lönsamma men av aktiemarknaden ogillade företag. Vår favorit är ett verktyg som illustrerar hur pass mycket över-, under- eller fair-värderad olika sektorer, ”super-sektorer”, marknadssegment m.m. är.
Hemsidor om aktier - Morningstar.com Market Fair Value
Morningstar.com har ett verktyg där man kan se ”Market Fair Value” för att bedöma om en sektor eller marknadssegment är över- eller undervärderat.

Aktiekurser

  • Börsen idag på Avanza. Vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen, alla aktier på Stockholmsbörsen, valutor, räntor, råvaror, världsindex och branschindex. Har en trevlig världskarta och europakarta med de senaste börsindexkurserna.
  • Yahoo Finance. Aktienyheter, nyckeltal och kursdata för amerikanska aktier.
  • Google Finance. Aktiekurser, aktiescreener, portfölj. Data från många börser. För den som använder Google Docs kan det vara intressant att känna till att man kan använda data från Google Finance direkt i sina kalkylblad och på så vis sätta ihop sin egen screener eller övervakning av aktiekurser.
Hemsidor om aktier - Avanzas karta över världens börser
Avanzas karta över världens börser med aktieindex just nu.

Nätmäklare

Vad är bäst – Avanza eller Nordnet? Se vad vi kom fram till i vår Avanza vs Nordnet-jämförelse!

  • Avanza. Funktionsrik men ändå användarvänlig plattform för aktiehandel, fondhandel, handel med börshandlade produkter (ETF:er, warranter, certifikat, obligationer, räntebevis osv.). Handel på de nordiska börserna, USA (från 1 USD), Kanada (från 1 CAD), Tyskland (från 1 EUR), Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Portugal (från 4 EUR). Via mäklare går det även att handla aktier från Storbritannien, Österrike, Australien, Japan m.fl.
  • Nordnet. Främste konkurrent till Avanza. Snyggt och avskalat gränssnitt med fokus på det viktigaste. Vi gillar kreditfunktionen med två rabattnivåer som gör det möjligt att låna via aktiedepån från 0,99% (nivå 1) och från 2,49% (nivå 2) i effektiv ränta. Aktier från Stockholmsbörsen och övriga börser i norden, USA, Kanada och Tyskland. Här finns också börshandlade produkter. Dessutom har Nordnet en gratistjänst som heter Shareville där användarna anonymt (om man så vill) kan visa för varandra innehållet i sina aktieportföljer och hur de utvecklas över tid. En kul tjänst som även flera av aktiebloggarna använder.
  • Degiro. Denna nätmäklare med ursprung från Nederländerna erbjuder riktigt låga priser. Degiro erbjuder aktiehandel för 5 kronor + 0,038% på Stockholmsbörsen (large, medium och small cap). Priserna på övriga marknader, möjligen bortsett från Frankfurtbörsen (det är billigt på XETRA) och Kanada, tål verkligen en jämförelse. Trevligt är att man kan handla riktigt billigt även på börserna i Nederländerna, Portugal, Schweiz och Spanien. Riktigt spännande är möjligheten att handla aktier till hyggliga priser på börserna i Australien, Japan, Polen, Singapore, Hongkong, Ungern, Tjeckien, Grekland och Turkiet. För lite mindre affärer (upp till cirka 2000 kronor) är det dock billigare på Avanza eller Nordnet. Handlar du dessutom på First North är Degiro betydligt dyrare än dessa två (20 kr minimicourtage vs 1 krona).
  • Storbankerna tar upp kampen: Vissa av storbankerna har accepterat utmaningen och erbjuder nu modernare och billigare aktiehandel på nätet. Först ut var Nordea med sin plattform Nordea Investor där courtaget är 0,06% men minst 1 krona och som mest 99 kronor. Det är konkurrenskraftiga priser. Swedbank har tagit efter nätmäklarna och erbjuder numera gratis courtage (förutom i USA och på Spotlight) för kunder som har mindre än 100 000 kronor i totalt sparande hos dem.

Ekonominyheter och analys av aktier

  • Placera. Avanzas online-tidning som känns som den naturliga källan till information när man kollar aktiedepån. Nyheter och analyser.
  • Tradingportalen. Mycket tektnisk analys men även annat, t.ex. The Dividend Investor och The Value Investor.
  • TradingToplists.com. Nyhetsportal med fokus på aktuella nyhetsuppdateringar från aktiemarknaden. Sajten erbjuder nyheter och guider på både svenska och engelska.
  • Redeye besöker vi gärna för att hitta det senaste inom life science och teknologi. Förutom rätt så detaljerade analyser finns här även ett vibrant community.
  • Utdelningsjakt.se har en utmärkt genomgång av de bästa svenska utdelningsaktierna med analys av deras utdelningshistorik, direktavkastning och utdelningsandel.
  • The Motley Fool. Jordnära tips kring amerikanska aktier. Bröderna Tom och David Garner och deras 300 personer starka team gillar bolag med stark ledning och ”moat” och de föredrar långsiktigt aktieägande. Både gratismaterial och betaltjänster.
  • Seeking Alpha. Crowd-sourcad aktieanalyssajt som även har en bra app. Artiklarna har som regel en sammanfattning i punktform och är i övrigt konkreta och rakt på sak, trots att det är communitybaserat.

Privatekonomi och sparande

  • Investera Mera är en snygg och lättnavigerad sajt om sparande, aktier och fonder. Den drivs av Johan och Albin som tillsammans har cirka 20 år med erfarenhet från finansbranschen. Dessutom driver de en spännande Youtube-kanal om sparande.
  • Parapedia är en guldgruva för dig som vill lära dig mer om aktier, sparande och privatekonomi. Genom detaljerade men lättlästa artiklar får du tips som är djuplodande men ändå lätta att ta åt sig. Denna ekonomisajt är dessutom en fröjd för ögat!
  • ISKkonton.se är en sajt som går igenom allt det du behöver veta om investeringssparkonton. Här kan du läsa om skillnaden mellan ISK och KF, jämföra banker, ta reda på hur skatten för ISK räknas ut och mycket mer.
  • Jooble är en gratistjänst som varje dag automatiskt listar mängder med lediga jobb i Sverige och utomlands. Sök och filtrera på typ av anställning, ort och lönenivå. Praktiskt för dig som funderar på att byta jobb. Eller kanske skaffa ett extra arbete för att snabbare spara ihop till ditt sparmål för din aktie- eller fondportfölj!

Stöd för företagare

  • Bolagsdealen.se ger små och medelstora företag möjlighet att dra nytta av samma fördelaktiga fraktavtal som de stora bolagen. I snitt spar små företag 25 procent på att vara medlem. Perfekt för dig som driver en e-handelsbutik!
  • Bokföringsprogram för enskild firma är en webbsajt som jämför olika program och appar för bokföring. Informationen riktar sig till dig som är egenföretagare. Här finns även en blogg med bokföringstips.

Aktiearbitrage

  • SpreadMash. Aktiespreadar på Stockholmsbörsen. Jämför priset på A- och B-aktier och tjäna en slant på att byta aktieslag. Både dagsfärska aktiekurser och historisk utveckling. Vår systersajt.
  • Utdelningsseglaren – Aktiespread. En enkel men effektiv lista på aktuella aktiespreadar från aktiebloggaren Utdelningsseglaren. Praktisk bevakningsfunktion för att få e-post när det lönar sig att byta aktieslag.
Historisk utveckling av spreadar på SpreadMash.se
Historisk utveckling av spreaden mellan Handelsbankens A-aktie och B-aktie på SpreadMash.se

Detaljerad bolagsinformation och viktiga händelser för aktiebolag

  • Aktiehistorik från Skatteverket. Du räknade kanske inte med att hitta Skatteverket på denna lista? De har dock en sammanställning av historiska händelser för aktier på Nasdaq Stockholm, Nasdaq First North Sweden, Aktietorget, NGM Equity och NGM Nordic MTF. Osäker på när splittar ägt rum eller då det varit inlösen, nynoteringar eller namnbyten? Här finns även info om konvertibler, köpoptioner, teckningsoptioner m.m. Detta är en guldgruva.
  • Insynsregistret. Finansinspektionens register över insynspersoners och närståendes transaktioner i aktier och skuldinstrument. Om insiders köper i mängder av aktier i det egna bolaget är det ofta ett gott tecken. Säljer de kan det som bekant bero på olika saker – privata behov, riskspridning, swingtrading eller helt enkelt insikt i bolagets inre angelägenheter. Det kan hur som helst vara en god idé att hålla ett öga på hur insiders gör då det kan ge värdefulla indikationer.

Fonder

  • Morningstar.se. För den som vill hitta fonder (aktiefonder, blandfonder, PPM, svenska, europeiska, afrikanska – you name it), är detta en mycket bra utgångspunkt. Jonas Lindmark har delat med sig av sina nyktra analyser och kommentarer i många många år.

Referensverk om aktier

  • Samuelssons Rapports guide aktier för nybörjare är en närmast fullständig genomgång av hur man börjar handla med aktier. Här kan nybörjaren lära sig allt från hur man väljer nätmäklare och typ av konto till hur man bygger upp en robust aktieportfölj och lyckas med ett långsiktigt sparande.
  • Börskunskap är ett välskrivet uppslagsverk online om aktier och fonder. Har du funderat på vad P/S-tal, aktieindex eller ränta på ränta betyder? Då hittar du svaret och mycket mer på Börskunskap.se. Intressant, informativt och väldigt rakt på sak. Rekommenderas!
  • Howtoinvestin.com är ett unikt referensverk för dig som funderar på att investera i olika tillgångsslag. Konkreta tips och uttömmande genomgångar av hur man investerar i guld, olja, e-sport och mycket mer.
  • Investopedia. Utmärkt introduktion (på engelska) till det mesta som har med aktier och ekonomi att göra. Ofta ackompanjeras de lättlästa artiklarna med pedagogiska introduktionsvideor. Läs på om utdelningsaktier, spreadar eller kanske skillnaden mellan spekulation och att hedga.
Instruktionsfilm om ROIC från Investopedia
Investopedia har flera intressanta introduktionsfilmer om aktier och investeringar. Här handlar det om ROIC.

StockBlogs kollar statistiken på domainstats.com.