Hemsidor om aktier, börsen och ekonomi - StockBlogs.se

Hemsidor om aktier, börsen och ekonomi

Våra favoritsajter om aktier, ekonomi och börsen

När vi inte läser någon av aktiebloggarna som vi följer här på StockBlogs är det inte omöjligt att vi besöker någon av dessa sidor. Här nedan samlar vi ett urval av länkar till sajter om ekonomi, aktier och börsen (både svenska och utländska) som vi tycker är värda att återkomma till regelbundet. Listan skulle kunna göras mycket lång men idén är att bara lista det vi allra mest tycker om. Med detta sagt så uppdateras länklistan löpande så kontakta oss gärna för att föreslå en sajt!


Nätmäklare
 • Avanza. Funktionsrik men ändå användarvänlig plattform för aktiehandel, fondhandel, handel med börshandlade produkter (ETF:er, warranter, certifikat, obligationer, räntebevis osv.). Handel på de nordiska börserna, USA (från 1 USD), Kanada (från 1 CAD), Tyskland (från 1 EUR), Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Portugal (från 4 EUR). Via mäklare går det även att handla aktier från Storbritannien, Österrike, Australien, Japan m.fl. (Adlink)
 • Nordnet. Främste konkurrent till Avanza. Inte lika snygg men fullt användbar. Vi gillar kreditfunktionen med två rabattnivåer som gör det möjligt att låna via aktiedepån från 0,99% (nivå 1) och från 2,49% (nivå 2) i effektiv ränta. Aktier från Stockholmsbörsen och övriga börser i norden, USA, Kanada och Tyskland. Här finns också börshandlade produkter. Dessutom har Nordnet en gratistjänst som heter Shareville där användarna anonymt (om man så vill) kan visa för varandra innehållet i sina aktieportföljer och hur de utvecklas över tid. En kul tjänst som även flera av aktiebloggarna använder.
 • Degiro. Denna nätmäklare med ursprung från Nederländerna erbjuder riktigt låga priser. Degiro erbjuder, om än med visst “finstilt”, courtagefri aktiehandel på Stockholmsbörsen (large, medium och small cap) för depåer upp till en miljon kronor. Priserna på övriga marknader, möjligen bortsett från Frankfurtbörsen (det är billigt på XETRA) och Kanada, tål verkligen en jämförelse. Trevligt är att man kan handla riktigt billigt även på börserna i Nederländerna, Portugal, Schweiz och Spanien. Riktigt spännande är möjligheten att handla aktier till hyggliga priser på börserna i Australien, Japan, Polen, Singapore, Hongkong, Ungern, Tjeckien, Grekland och Turkiet.
 • De ovan nämnda är våra favoriter. Bland övriga nätmäklare och “vanliga” banker som erbjuder denna typ av tjänster (och som vi, ska det erkännas, faktiskt inte har provat än) finns bl.a. Nordea, Mangold, Skandiabanken, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar, Danske Bank, Handelsbanken, Aktieinvest och ICA-banken. För CFD-handel finns bl.a. IG Markets.
Nyckeltal och aktiescreeners – svenska
 • Börsdata är ett näst intill fulländat verktyg för att hitta aktier på Stockholmsbörsen och övriga nordiska börser. Aktiescreener, historiska data och nyckeltal. Kostar en slant om man vill gräva i materialet men det är värt varje krona.
 • Stockpiper kan vara ett alternativ till Börsdata för nordiska, tyska och vissa andra Europeiska aktier, men skiljer sig åt något i både utformning och innehåll. En viktig skillnad är att man (som betalande medlem) kan ta del av samlade bedömningar från aktieanalytiker kring bolagens framtida utveckling.

  Börsdata - analys av utdelningsaktier

  En av analysvyerna på Börsdata för en stabil utdelningsaktie på Stockholmsbörsen.

Nyckeltal och aktiescreeners – internationella
 • Finviz är vår amerikanska favorit bland screeners. Lätt att sortera och identifiera attraktiva nyckeltal. Kul är att man kan söka på beskrivande, fundamentala och tekniska parametrar. Ca 85% av bolagen är från USA och det är för dessa bolag som denna aktiescreener är bäst. Övriga marknader täcks i varierande utsträckning (enbart fyra bolag från Sverige exempelvis) men man kan hitta en hel del bolag i t.ex. Kina, Indien och Latinamerika.
 • CNBC Stock Screener. Vid första anblick kanske inte ett självklart val. På första sidan finns fem förval för att screena fram (amerikanska) bolag, inklusive högutdelande kvalitetsbolag, småbolag i värdesegmentet eller stabila bolag för alla börsklimat. Vår favoritfunktion i denna screener visar sig dock först när man klickar på “custom screener” och väljer “dividends” som kategori. Där kan man välja bl.a. att visa nyckeltal för utdelning, utdelningstillväxt de senaste fem åren och utdelningsandel. Perfekt för att screena fram de bästa amerikanska utdelningsaktierna!
 • Dividend.com har en praktisk aktiescreener för att hitta bra amerikanska utdelningsaktier, t.ex. sådana som har höjt utdelningen i 10 eller 25 år i sträck. Man kan även ange marknadssegment, bolagsstorlek och önskad direktavkastning. En kul funktion är att man kan filtrera på utdelningsfrekvens så vill man t.ex. hitta aktier med utdelningar varje månad så går det bra. En hel del på sidan är premiummaterial men det viktigaste i screenern är gratis.
 • Morningstar.com. Till skillnad från svenska Morningstar (se längre ner på sidan) har Morningstar.com inte bara fonder utan även aktier. Här finns bl.a. en screener för att identifiera lönsamma men av aktiemarknaden ogillade företag. Vår favorit är ett verktyg som illustrerar hur pass mycket över-, under- eller fair-värderad olika sektorer, “super-sektorer”, marknadssegment m.m. är.
Morningstar.com Market Fair Value

Morningstar.com har ett verktyg där man kan se “Market Fair Value” för att bedöma om en sektor eller marknadssegment är över- eller undervärderat.

Aktiekurser
 • Börsen idag på Avanza. Vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen, alla aktier på Stockholmsbörsen, valutor, räntor, råvaror, världsindex och branschindex. Har en trevlig världskarta och europakarta med de senaste börsindexkurserna. (Adlink)
 • Yahoo Finance. Aktienyheter, nyckeltal och kursdata för amerikanska aktier.
 • Google Finance. Aktiekurser, aktiescreener, portfölj. Data från många börser. För den som använder Google Docs kan det vara intressant att känna till att man kan använda data från Google Finance direkt i sina kalkylblad och på så vis sätta ihop sin egen screener eller övervakning av aktiekurser.
Avanzas karta över världens börser

Avanzas karta över världens börser med aktieindex just nu.

Ekonominyheter och analys av aktier
 • Dagens Industri. Välkänd och respekterad. Man kanske blir lite grinig när många artiklar är för betalande medlemmar enbart, men varför inte prova att läsa Di Digitalt för 29 kr första månaden (därefter 399 kr per månad utan bindningstid)? (Adlink)
 • Placera. Avanzas online-tidning som känns som den naturliga källan till information när man kollar aktiedepån. Nyheter och analyser. (Adlink)
 • Redeye besöker vi gärna för att hitta det senaste inom life science och teknologi. Förutom rätt så detaljerade analyser finns här även ett vibrant community.
 • The Motley Fool. Jordnära tips kring amerikanska aktier. Bröderna Tom och David Garner och deras 300 personer starka team gillar bolag med stark ledning och “moat” och de föredrar långsiktigt aktieägande. Både gratismaterial och betaltjänster.
 • Seeking Alpha. Crowd-sourcad aktieanalyssajt som även har en bra app. Artiklarna har som regel en sammanfattning i punktform och är i övrigt konkreta och rakt på sak, trots att det är communitybaserat.
Aktiearbitrage
 • SpreadMash. Aktiespreadar på Stockholmsbörsen. Jämför priset på A- och B-aktier och tjäna en slant på att byta aktieslag. Både dagsfärska aktiekurser och historisk utveckling. Vår systersajt.
 • Utdelningsseglaren – Aktiespread. En enkel men effektiv lista på aktuella aktiespreadar från aktiebloggaren Utdelningsseglaren. Praktisk bevakningsfunktion för att få e-post när det lönar sig att byta aktieslag.
Historisk utveckling av spreadar på SpreadMash.se

Historisk utveckling av spreaden mellan Handelsbankens A-aktie och B-aktie på SpreadMash.se

Detaljerad bolagsinformation och viktiga händelser för aktiebolag
 • Aktiehistorik från Skatteverket. Du räknade kanske inte med att hitta Skatteverket på denna lista? De har dock en sammanställning av historiska händelser för aktier på Nasdaq Stockholm, Nasdaq First North Sweden, Aktietorget, NGM Equity och NGM Nordic MTF. Osäker på när splittar ägt rum eller då det varit inlösen, nynoteringar eller namnbyten? Här finns även info om konvertibler, köpoptioner, teckningsoptioner m.m. Detta är en guldgruva.
 • Insynsregistret. Finansinspektionens register över insynspersoners och närståendes transaktioner i aktier och skuldinstrument. Om insiders köper i mängder av aktier i det egna bolaget är det ofta ett gott tecken. Säljer de kan det som bekant bero på olika saker – privata behov, riskspridning, swingtrading eller helt enkelt insikt i bolagets inre angelägenheter. Det kan hur som helst vara en god idé att hålla ett öga på hur insiders gör då det kan ge värdefulla indikationer.
Fonder
 • Morningstar.se. För den som vill hitta fonder (aktiefonder, blandfonder, PPM, svenska, europeiska, afrikanska – you name it), är detta en mycket bra utgångspunkt. Jonas Lindmark har delat med sig av sina nyktra analyser och kommentarer i många många år.

Referensverk
 • Investopedia. Utmärkt introduktion (på engelska) till det mesta som har med aktier och ekonomi att göra. Ofta ackompanjeras de lättlästa artiklarna med pedagogiska introduktionsvideor. Läs på om utdelningsaktier, spreadar eller kanske skillnaden mellan spekulation och att hedga.
Instruktionsfilm om ROIC från Investopedia

Investopedia har flera intressanta introduktionsfilmer om aktier och investeringar. Här handlar det om ROIC.

Nyhetsbrev
 • Morgonkollen. David (som även är aktiebloggare) gör ett utskick per e-post varje morgon inför den kommande handelsdagen. Han bidrar med värdefulla insikter kring dagens agenda, utvecklingen på de amerikanska och asiatiska marknaderna och funderingar kring vad vi kan förvänta oss på aktiemarknaderna under dagen.
Övrigt
 • SVD Näringslivs räntekarta. Undersök om du har betalar en för hög ränta på ditt bolån genom att ange räntebelopp, nuvarande ränta, bindningstid, bank och postnummer. Känns skönt att på studs få reda på hur mycket man skulle kunna spara på att förhandla om bolånet.
 • Compricer besöker vi gärna för att jämföra bilförsäkringar, privatlån och elpriser. (Adlink)

Observera att ett fåtal av länkarna är sponsrade (då markerade med “Adlink”).