Planerar du att börja investera pengar? Som småsparare finns det en del fallgropar som är bra att undvika. Kan du undvika de vanligaste misstagen kommer du att med ganska enkla medel att klara dig bättre än de flesta andra sparare.
I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på som nybörjare.
1. Bestäm när du behöver pengarna
Ska du investera för att ha kapitalet ”någon gång i framtiden” eller behöver du pengarna om något år? På lång sikt är aktier det överlägsna sparsättet. Även om aktier har högst risk, är det ett av få sätt att få pengarna att växa bra på riktigt på sikt.
Men du bör i så fall ha minst några år på dig, gärna minst fem år. För en kortare sparhorsont kan räntefonder vara ett bättre alternativ.
2. Aktier eller fonder?
Om du är intresserad och vill läsa på lite kan det vara roligt att själv välja vilka aktier du ska köpa. Då har du full frihet att välja mellan tusentals olika bolag att investera i, inklusive sådana som inte ingår i fonder.
Dessutom slipper du alla fondavgifter. Du betalar bara courtage när du köper eller säljer en aktie.
Är ditt mål med dina investeringar mest att få pengarna att växa men att du inte vill lägga någon nämnvärd tid på att analysera aktier? Ja då är fonder ett praktiskt val. Indexfonder är smidiga om du vill få en bred exponering mot aktiemarknaden utan att betala dyra förvaltningsavgifter.
3. Bestäm hur mycket du ska investera
Det är bra att ha en tydlig plan för hur mycket du kan och vill investera. De flesta av oss kan i varje fall avsätta tio procent av inkomsten varje månad.
Sätt upp en automatisk överföring till din nätmäklare direkt efter löning så att pengarna för investeringar får prioritet framför alla utgifter. Ju högre sparkvot du kan ha desto snabbare kan du givetvis bygga upp en förmögenhet.
Tips – ReviewsBird har samlat användarbetyg för olika tjänster inom finans, vilket kan vara intressant för dig som ska börja investera.
4. Hitta aktier att investera i
Vilka aktier ska man investera i som nybörjare? Det generella svaret som alltid gäller är: bra bolag. Köp aktier i företag som säljer mycket, som växer och som är lönsamma.
Har du precis börjat köpa aktier kan det vara svårt att veta vilka dessa ”bra” företag är. Det kan vara frestande att lyssna på aktierekar och diverse analytiker. Men det är riskabelt att ta sådana råd eftersom dessa rådgivare alla kan ha sin egen agenda.
Aktiebloggaren Hernhag har en bra lista med stabila utdelningsaktier som klarat sig fint genom åren.
Just utdelningsaktier är faktiskt mycket populärt att investera i. Det är bolag som delar ut en del av vinsten, alltså lönsamma företag. Återinvesterar du utdelningen kan du bygga en egen liten pengamaskin på sikt!
Ett råd är att bilda sig en uppfattning om hur ledningen i bolaget är. Inger den gott förtroende? Det är ofta smart också att bara köpa aktier i bolag som man förstår sig på. Det kan kanske vara lättare att förstå hur ett industriföretag fungerar än ett nischat IT-bolag som utvecklar nästa generationens AI.
Är du villig att själv undersöka och jämföra aktier kan vi rekommendera tjänsten Börsdata för att screena fram bra aktier. Där finns färdiga filter enligt olika strategier men du kan även själv filtrera fram exempelvis bolag med hög omsättningstillväxt och hög vinsttillväxt.
5. Sprid på riskerna
Lägg inte alla ägg i samma korg säger det gamla talesättet. Det innebär att sprida på sina risker. Har du investerat alla dina pengar i en enda aktie och det bolaget får problem eller till och med går i konkurs – ja då kan du förlora allt.
Men ifall du bygger upp en aktieportfölj med runt 15 olika aktier från i varje fall 4-5 olika branscher så har du en god riskspridning. Då klarar din portfölj av problem i enskilda bolag såväl som inom vissa sektorer.
6. Sitt stilla i båten
Räkna med att det blir sjögång på aktiemarknaden någon gång under den tid som du investerar pengar. Ibland är allt frid och fröjd och aktiekurserna letar sig upp mot allt högre höjder. Men då och då kommer korrigeringar och aktiemarknaden tar ett steg tillbaka. Ibland blir det stora fall, börskrascher och björnmarknad.
Rådet är att försöka förbereda sig mentalt på att det händer förr eller senare. Vad ska du göra när dina aktier faller 30, 40, 50 procent eller mer?
Det vanligaste misstaget är att bestämma sig för att sälja och ironiskt nog fattar de allra flesta det beslutet ganska nära botten. Sedan börjar aktierna att stiga igen. Du gör först en förlust för att du sålt billigt och sedan får du betala dyrt för att köpa in dig på aktiemarknaden igen.
Det bästa brukar istället vara att fortsätta investera i ur och skur. Köp gärna ännu mer aktier ju djupare börsen dyker. Spara varje månad. Stå på dig. Förr eller senare vänder börsen och då har du ju faktiskt hunnit köpa på dig en hel del aktier på ”rea” medan börsen surade.