Börsen – en månad med Corona

Kategorier Kronorna

För exakt en månad sedan nådde vi All Time High (ATH) på Stockholmsbörsen. Därefter satte Corona skräck i investerarna. Sedan dess har världens börser fallit på ett sätt som i media liknats med börskraschen 1987.

(Artikeln innehåller annonslänkar)

1987 vs Corona – en snabb jämförelse

Under den svarta måndagen den 19 oktober 1987 sjönk Dow Jones Industrial Average (DJI) med 22,61 procent på en enda dag. Även om de senaste veckorna har bjudit på rejäla fall har inte en enda dag varit i närheten av den svarta måndagen.

Den 16 mars föll DJI med 12,93 %. Det är nog så skrämmande och värre än under de sämsta dagarna kring Wall Street-kraschen 1929. Fallet på 9,99 % i DJI den 12 mars tillhör också topp-5 någonsin.

Detta var DJI, men hur ser det ut på Stockholmsbörsen? Den 12 mars var den sämsta dagen på Stockholmsbörsen hittills under Coronaoron. Då föll börsen 10,57 %. De fall på 3 – 5 % som inträffat många andra dagar känns som småpotatis i jämförelse.

I skrivande stund är Stockholmsbörsen ner nästan 30 % sedan toppen. Självklart är det många som blir oroliga och undrar hur man ska göra med sina aktier.

VIX på samma nivå som under finanskrisen

Vi får räkna med en turbulent tid framöver. Skräckindexet (volatilitetsindexet) VIX har skuttat upp till liknande nivåer som under finanskrisen, kring 80. Under börskraschen 1987 var VIX upp till 150 så vi är inte ens i närheten när det gäller volatilitet.

Då, 1987, tog det bara knappt två månader från ATH till dess att botten var nådd. Om det blir något liknande denna gång är omöjligt att säga.

Uppenbarligen skiljer sig orsaken till börskraschen åt ganska mycket. Vad som exakt orsakade kraschen 1987 är det ingen som egentligen vet även om ett fallande dollarpris då tycks ha haft en roll.

Orsaken bakom de fallande börserna i början av 2020 är däremot mycket tydlig: Coronaviruset och det hot mot ekonomin som det utgör.

Då liksom nu lär HFT-algoritmer (HFT = high-frequency trading) dock kunna förklara mycket av volatiliteten. Systemet är dock mer robust nu än då.

Svaret på huruvida vi får se en snabb återhämtning eller en utdragen björnmarknad ligger i hur snabbt krisen kan avvärjas och hur allvarliga konsekvenserna blir.

Det är för tidigt att ge någon prognos kring när och hur börsen kan tänkas återhämta sig. Risken är stor att vi inte prickar rätt.

Stor skillnad mellan sektorer

Vi ska alltså inte spekulera här i vart börsen är på väg. Däremot finns anledning att kasta ett öga på hur reaktionerna varit i olika sektorer hittills.

En enkel titt i kursgraferna på Avanza ger en mycket tydlig indikation om hur investerarkollektivet tänker kring Corona.

I grafen nedan har vi plottat ut samtliga sektorer som finns förinlagda i Avanza. Referenspunkten är OMXS30. Perioden börjar 19 februari 2020, precis innan det bar utför.

Stockholmsbörsen en månad med Corona
Stockholmsbörsen tappade nästan 30 % under den första månaden av Coronakris. Skillnaden mellan olika sektorer var stor. Sämst gick det för energisektorn. Telekom, livsmedel och teknologi har klarat sig bättre än övriga sektorer.

Grafen blir lite plottrig med alla sektorer, men så här kan de sorteras:

Sämre än OMXS30 ( < -26,5 %):

  • Energi: -52,5 %
  • Kraftförsörjning: -47,2 %
  • Fordon och reservdelar: – 44,9 %
  • Resor och fritid: -40,1 %
  • Finans & Fastighet: -33 %
  • Industrivaror: -32,7 %
  • Konsumenttjänster: -31,7 %

Bättre än OMXS30 (> -26,5 %):

  • Telekom: -20,6 %
  • Livsmedel: -21,7 %
  • Teknologi: -21,9 %
  • Hälsovård: -22,8 %
  • Konsumentvaror: -24,3 %
  • Material: -26,2 %

Energi har gått i särklass sämst. Energipriserna (läs: olja/gas) har fallit drastiskt. Stillastående flyg, stängda gränser och industri på lågvarv innebär lägre efterfrågan på fossila bränslen. Priskollaps är en logisk konsekvens.

Kraftförsörjning är inte heller någon trevlig sektor i dessa tider. Minskad produktion leder till lägre efterfrågan på el, gas och vatten. Elpriserna i södra Mellansverige är exempelvis nästan 40 % lägre i februari (hittills) än i december 2019.

Samma logik gäller för fordon och reservdelar som är ner nästan 45 %. Resor och fritid är ner drygt 40 % och där behövs knappt någon kommentar. Corona slår mycket hårt mot resebranschen.

Bäst har det gått för telekom. Sektorn är ”bara” ner drygt 20 % under den första månaden. Ökad efterfrågan på distansarbete och ökad isolering leder till större efterfråga på diverse telekomtjänster. Känns logiskt.

Livsmedel har också klarat sig OK. Att sektorn är ner 21,7 % jämfört med index -26,5 % visar hur defensiva icke-cykliska sektorer klarar krascher bättre. Det går rent av åt mer mat nu än för en månad sedan.

Teknologi och hälsovård har också slagit index. För teknologi kan investerarna möjligtvis ha samma resonemang som för telekom. För sektorn hälsovård råder det inga tvivel om att efterfrågan finns (oberoende av Corona). Det är snarare att den inte klarar av att leverera under den extrema efterfrågan som uppstått.

Investerarna spekulerar om vaccin

Blickar vi bortom den svenska marknaden hittar vi en solklar vinnare. I alla fall så här långt. Vaccinföretaget Moderna Inc har precis börjat testa det första vaccinet mot Corona. Just nu har 45 friska vuxna fått sig en första dos. Om en månad får de sedan en påfyllnadsdos.

Vaccinföretaget Modena har gått bra under Coronapandemin.
Vaccinföretaget Modena har hittills gått bra under Coronapandemin.

Redan när marknaderna började skaka sköt aktiekursen för Moderna Inc i höjden – nästan +70 % på några dagar. Därefter föll den tillbaks en hel del men har åter igen börjat klättra.

Moderna Inc är ett enormt bolag med ett börsvärde på drygt 10 miljarder dollar. Det går ännu inte med vinst. Givetvis finns många osäkerhetsfaktorer. Kommer vaccinet att fungera? Hur mycket av kursutvecklingen hittills är befogad och hur mycket är spekulation? Är vaccinet inprisat i kursen?

Det finns fler exempel. Altimmune håller också på att utveckla ett vaccin som strax ska testas på djur. Tiziana Life Sciences arbetar på en medicin för att motverka skador på lungor av dem som drabbats av Covid-19.

Så tänker Kronorna om börsen

Coronakrisen är allvarlig. För många drabbade är den en katastrof. Viruset har också slagit hårt mot världens börser och har säkert gjort att många småsparare legat vakna om natten.

Låt oss här fokusera på börsen. Så här tänker bloggen Kronorna:

Krascher är (tyvärr) en del av spelet: Allt sparande måste göras med insikten att det kommer att komma både börskrascher och björnmarknader. På sikt går det upp. Känns den tanken främmande är börsen fel plats för sparpengarna.

Ha en plan: För det andra behövs en plan innan krisen inträffar. Lättare sagt än gjort. Den som inte upplevt ett fall på 20 – 50 % vet inte hur det känns. Ändå: gör en plan och försök leva efter den.

Diversifiera portföljen: En tredje aspekt handlar om diversifiering. Erfarenheterna så här långt och sedan tidigare börsfall visar på vikten av att diversifiera aktieportföljen. En investerare som legat tungt i olja och energibolag känner sig nog extra svettig idag. Den som satsat allt på hälsosektorn eller telekom sover nog lite bättre, men det handlar om tur. Indexfonder är ett bra alternativ. Med en diversifierad portfölj får du åtminstone begränsad bolagsrisk när börsen faller.

Kanske även guld och räntepapper? Vissa lägger in lite guld och räntepapper i portföljen. Det kan öka den riskjusterade avkastningen.

Alternativa investeringar: Alla pengarna måste inte finnas på aktiemarknaden. Genom att investera i lån, t.ex. hos BROCC, kan du få en mer förutsägbar avkastning.

Balansera om: Ett till tips är att balansera om regelbundet. Sälj de innehav som gått bäst och köp mer av dem som gått sämst. Då håller du allokeringarna och risken på en jämn nivå. Om en del av portföljen var i guld eller räntepapper finns troligtvis pengar att pytsa över i billiga aktier när du balanserar om portföljen.

Köp regelbundet: Det sista och kanske bästa rådet är: Köp aktier regelbundet. När börsen surar är aktierna billigare. Försök inte pricka botten utan fortsätt månadsspara. Utdelningsaktier är ett bra alternativ, trots att vissa bolag sänker eller slopar utdelningarna. Har du möjlighet kan det vara en idé att växla upp månadssparandet när det gått dåligt ett tag på börsen.

En vacker dag vänder det.

OBS! Bloggen Kronorna ger inga investeringsråd. Denna artikel är mina egna reflektioner kring börsen.

 

Lämna en kommentar