Bra och dåliga sätt att låna till aktieköp

Kategorier Kronorna

Stora investerare gör det: Låna för att köpa aktier. Vi vanliga dödliga småsparare gör dock gott i att vara riktigt försiktiga med allt vad lån och hävstång heter.

Men faktum kvarstår: Till och med soffliggarnas pensionsfond, Sjunde AP-fonden, använder derivat för att få en hävstång på placeringarna. Historiskt sett har fonden haft en belåningsgrad på 25 %. I skrivande stund ligger den dock på 15 %.

Detta har gjort att AP7 slagit jämförelseindex rejält över tid:

Belåna aktier - Sjunde AP-fonden utveckling
Källa: Pensionsmyndigheten

Kanske är det inte en helt dålig idé ändå?

Hur ska man tänka som småsparare? Du måste själv avgöra. Det vore fel att ge ett råd att låna (och öka risken) eller inte låna (och kanske gå miste om avkastning).

Men vi vågar ändå sticka ut hakan och ge några exempel på bra och dåliga sätt att belåna portföljen om du nu bestämmer dig för att göra det.

1. Värdepapperskredit

Låt oss börja i rätt ände. Vad är det bästa sättet att belåna portföljen på enligt oss? Värdepappersbelåning direkt i aktieportföljen, en värdepapperskredit som det också heter.

Det fungerar genom att du ansöker hos din nätmäklare om att få belåna portföljen. Därefter kan du köpa aktier till ett högre belopp än vad du har medel på kontot, ett lån alltså.

Aktierna fungerar som pant för nätmäklaren, vilket gör att räntan ofta kan bli ganska låg om du inte lånar för mycket och om du håller dig till relativt trygga placeringar.

Några dagsfärska exempel från Avanza:

  • 0 % ränta om du lånar till maximalt 10 % av portföljens värde
  • 1,69 % ränta om lånet är maximalt 25 %
  • 2,67 % om du lånat upp till 50 % av portföljvärdet

Detta förutsätter att du innehaven är godkända för rabatt, men det är det rätt så många aktier som är och dessutom kvalificerar sig alla fonder. Här finns en hel lista med alla aktier som är godkända.

Hos Nordnet bestäms ränta istället av 1) din riskspridning och 2) hur stor andel av belåningsutrymmet du utnyttjat. Det landar i en effektiv ränta på 1,59 – 2,67 % i skrivande stund. Här kan du läsa mer om exakt vad som gäller.

Oavsett om du väljer portföljbelåning hos Avanza eller Nordnet kan det med andra ord bli lönsamt på sikt, i varje fall om börsen fortsätter att snitta på drygt 9 procent per år så som den gjort sedan 1870.

Tips

2. Bolån

Bolån då? Även här har vi en räntenivå som är hanterbar. I skrivande stund ligger tre månaders snittränta någonstans i spannet 1,4 – 2 % beroende på bank.

Räntorna kan förstås stiga ytterligare men bostadslån tillhör alltid ett av de billigaste lånen på grund av att banken har bostaden som säkerhet.

Det finns en rimlig sannolikhet att kostnaden för lånet på sikt är en bra bit under de där 9 procenten som vi kan ha som referensvärde för aktiemarknadens utveckling.

Har du redan ett bolån och har ganska gott om låneutrymme kvar kan det alltså definitivt vara ett alternativ att utöka lånet om du vill öka risken i aktie- eller fondportföljen.

Tänk bara på att inte belåna portföljen för hårt (kanske ha Sjunde AP-fondens 15–25% som riktmärke).

Kom också ihåg att se upp för amorteringsreglerna så att du inte måste amortera mer varje månad.

Brukar du amortera extra kan ett alternativ vara att dra ner på amorteringarna och köpa aktier istället. Det blir samma sak fast istället som ett månadssparande på börsen.

3. Kreditkort

Då så kommer vi till de lite sämre alternativen. Kreditkort. Seriöst?

Vill du köpa aktier med kreditkort får du räkna med en rejäl ränta. De allra flesta av oss hamnar i spannet 10 – 25 procent effektiv ränta.

Det krävs inget geni för att räkna ut att det inte går att få någon lönsamhet med en sådan belåning.

I bästa fall går du plus minus noll med en sådan affär, men troligtvis går du back.

4. Privatlån

Med ett vanligt privatlån går det i bästa fall att få en effektiv ränta på 3–4 procent, men det är lär vara få som lyckas få en så pass låg ränta. Mer realistiskt är 6–12 procent för de flesta.

Vissa blancolån har en effektiv ränta som sträcker sig långt över 20 procent. För att inte nämna snabblån. Deras maximala nominella ränta är 40 procent över referensräntan vilket kan ge en effektiv ränta på över 1000 procent ibland.

Galenskaper.

Lyckas du ta ett privatlån till en relativt mycket låg ränta (3–4 procent) och börsen precis verkar vara på väg att återhämta sig från en mycket djup dipp? Ja då kanske. Men de allra flesta privatlån är totalt värdelösa för att köpa aktier med.

Nej, vi kan lätt konstatera: Ta för allt i världen aldrig ett sådant lån eller snabblån för att köpa aktier!

Det finns bättre alternativ som sagt. Vad finns det för anledning att ta ett blancolån när det finns värdepapperskrediter?

5. Fler sätt?

Finns fler sätt? Jodå. Ett alternativ till portföljbelåning eller bolån kan vara att köpa mini futures / warranter. Det är ett finansiellt instrument som kan ha inbyggd hävstång.

Det går till exempel att satsa på ett index som OMX30 med en viss hävstång. Problemet är bara att hävstången avtar på sikt när börsen går upp vilket gör att du måste byta instrument för att hålla hävstången konstant. Dessutom finns det bland annat en motpartsrisk med denna typ av instrument.

Certifikat med fast hävstång är inte heller ett alternativ för långsiktiga placeringar eftersom den dagliga ombalanseringen av certifikatet gör att värdet urholkas på sikt.

Nej, vill du satsa lite extra på börsen gör du klokt att belåna portföljen genom de prisvärda värdepapperskrediter som Avanza och Nordnet erbjuder.

Lämna en kommentar