7 tips för en bättre privatekonomi

Kategorier Kronorna

Att försöka förbättra sin ekonomi är ett ständigt aktuellt tema. Men under lågkonjunktur och skenande inflation har det blivit viktigare än någonsin att vända lite extra på varje krona. Vi har därför satt ihop en liten guide med 7 tips på hur du kan få en bättre privatekonomi – ganska snabbt dessutom.

1. Var skoningslös mot dina utgifter

Du har med allra största sannolikhet en eller flera onödiga utgifter som du kan sanera bort för att stärka din ekonomi fort.

Det är lättast att kapa utgifterna

Privatekonomi (eller all ekonomi för den delen) är egentligen inget annat än balansen mellan inkomster och utgifter. Av dessa två är det sistnämnda, utgifterna, absolut lättast att kontrollera för de flesta av oss. I varje fall på kort sikt. Att byta jobb eller förhandla om högre lön är lättare sagt än gjort mitt under pågående lågkonjunktur.

Många utgifter går att kapa på direkten. Logga in i internetbanken och gå igenom alla transaktioner. Det är lätt att glömma sådant som kanske bara kostar några tior eller någon hundring varje månad – men speciellt återkommande utgifter kan bli till stora summor på ett år. Skriv ner allt som du lägger pengar på och rannsaka dig själv och dina behov.

Här är några av de vanligaste ”utgiftsfällorna”:

  • Streamingtjänstser – film och musik
  • Tidningsprenumerationer
  • Premiumtjänster på nätet
  • Betalappar i mobilen
  • Matkassar
  • Hemleverans av mat
  • Fika på stan
  • Utelunch (för att inte tala om middagar på stan)
  • Bio
  • Shopping
  • Krogbesök
  • Taxi till / från krogen

Tråkigt att sluta med allt detta? Javisst, men det går faktiskt att leva utan samtliga punkter ovan och många av oss kan frigöra en tusenlapp eller två, men ofta mycket mer, den vägen.

2. Var otrogen mot din bank – se över dina lån

När räntan är låg är det många som tar lätt på det där med lån. Ett visst belopp som ska amorteras varje månad och lite ränta på det – det känns kanske inte så farligt. Men så rusar räntan iväg och plötsligt blev det ganska dyrt.

Förutom att amortera lite extra när du kan (men det kan vara svårt när ekonomin redan är pressad) så är vårt tips att vara ”otrogen” mot din bank, dina kreditkort och privatlån. Genom att samla flera lån till ett lite större har du chans att förhandla fram en lägre räntekostnad. Dessutom blir det enklare med en enda månadsfaktura. Jämför lånen hos en låneförmedlare för att få flera bud så kan du välja det som är billigast.

3. Glöm inte att se över boräntan

Även om många har blancolån är den största utgiften för de flesta hushåll ändå bolånet. Har du bundit lånet och det är ett tag tills det löper ut kan du känna dig nöjd och sitta stilla i båten ett tag till. Ifall du har rörlig ränta eller din bundna ränta är på väg att löpa ut, ja då är det en god idé att ta ett snack med banken.

Vilken ränta kan de erbjuda nu? Prata med andra banker också och jämför räntorna. Det behövs inga ursäkter – byt till det bostadslån som ger dig bäst villkor.

4. Sänk övriga boendekostnader

Bolånet är ofta en stor grej, men inte den enda utgiften i ett hushåll. Se över elavtal, försäkringar, bredband och mobilabonnemang. Det kan finnas hundralappar om inte tusenlappar att spara varje månad på att göra rätt val och byta till billigare alternativ.

Bor du i villa är uppvärmningen säkert en stor kostnad. Att tilläggsisolera och byta till ett effektivare värmesystem som exempelvis bergvärme är inget man gör över en natt. Men om du vill förbättra din privatekonomi och ser det som en långsiktig investering kan det verkligen löna sig.

5. Storhandla mer

Kanske låter lite motsägelsefull att handla mer om du vill förbättra din ekonomi men poängen är att handla smartare. Det innebär oftast att storhandla.

Samla dina inköp till en gång per vecka istället för att gå till butiken på hörnan var och varannan dag. Det ger flera fördelar:

  • Du tvingas planera en hel vecka
  • Du kan köpa storpack
  • Det är billigare på storköp än i kvartersbutiken
  • Färre besök i butiken = färre tillfällen att lockas till impulsköp
  • Du spar tid som du kan använda till något annat (vi kommer till det)
  • Om du tar bilen till affären spar du bränsle om du bara åker en gång i veckan

6. Sälj bilen?

På tal om bil. Det är något som många av oss nästan impulsivt placerar i kategorin ”måste ha” för att få vardagen att gå ihop. Visst – för många är det just så, men det är förvånansvärt många som skulle kunna omvärdera sin ståndpunkt.

Om du inte gjort det redan så blir du nästan garanterat förvånad om du räknar på vad din bil kostar dig varje månad. Räknar du med drivmedel, försäkring, billån, värdeminskning, parkeringsavgifter, service, reparationer och allt annat som förknippas med ett bilägande (och det ska du givetvis göra) så är det inte otroligt att prislappen landar på 40000 – 80000 kronor per år. Detta givet att du inte har en allt för dyr bil och att du kör ”normalt” mycket, det vill säga runt 1500 mil per år.

Siffran varierar givetvis mycket beroende på var du bor, vilken bil du har, hur mycket du kör och så vidare, men det är alltid en belastning för privatekonomin att äga en bil.

Ställ dig frågan – vad skulle det kosta att ta taxi eller en Über istället vid de tillfällen då det inte duger att ta bussen eller tunnelbanan? Sannolikt kan du komma billigare undan jämfört med att äga en bil.

7. Förbättra marginalen genom intäkter

Samtliga tips för att förbättra sin ekonomi som vi gått igenom hittills handlar om att minska onödiga utgifter. Det är ofta det enklaste sättet att snabbt uppnå en bättre balans i sin privatekonomi.

Intäkter viktigare än att minska utgifter?

Men självklart går det att jobba på intäktssidan också. Den amerikanska entreprenören, och författaren Grant Cardone flyger mellan sina föreläsningar i privatjet. Han argumenterar för att strunta i utgifterna och istället vara kreativ i att skapa intäkter. De flesta av oss är bekväma och sparar hellre än att försöka stärka kassaflödet.

Han må vara extrem, men han har en poäng. Varför ska du nöja dig med din månadslön när du helt garanterat ganska lätt kan tjäna 10, 20 eller 30% mer? På sikt kan du med största säkerhet öka din månatliga inkomst med mycket mer än så.

Var kreativ och skapa nya inkomster

Var kreativ som sagt och fundera på vad just du kan göra för att förbättra din inkomst. Här är några förslag – en blandning av kortsiktiga och långsiktiga lösningar:

  • Sälj prylar du inte använder på Blocket
  • Erbjud dig att jobba övertid och helg
  • Ta extrajobb
  • Tjäna pengar genom att frilansa på Fiverr eller Upwork
  • Förhandla om löneförhöjning
  • Byt jobb – gör karriär
  • Blogga inom en nisch och tjäna pengar på att erbjuda annonsplats och affiliatemarknadsföring
  • Starta egen firma (kan bli allt ifrån en sidoinkomst till ett lyckat tillväxtföretag)

Tips – Du kan jobba extra åt företag utan att bli anställd genom att fakturera dem för det jobb du utför. Du måste inte ens starta eget utan kan fakturera via tjänster som exempelvis Frilans Finans som då sköter allt det praktiska kring arbetsgivaravgifter och skatt.

Läs mer

  • Läs även vår artikel om att spara pengar där vi fokuserar mer på själva sparandet, inklusive aktier och fonder

Lämna en kommentar