Spara i fonder – så gör du för att fondspara

Det är smart att spara i fonder. Mycket bättre än att lägga pengarna på ett sparkonto med låg ränta.

Historiskt sätt har fondsparande gett i runda svängar mellan 8 och 12 procent per år. Det slår inte bara inflationen utan innebär en riktigt bra avkastning på sparandet.

Dessutom är det enkelt – en klar fördel.

Låt oss titta på hur du lättast kommer i gång med att spara i fonder och vad som är bra att tänka på när du bygger en fondportfölj.

Börja spara i fonder – så gör du

Det bästa sättet att spara i fonder på är genom en nätmäklare. Det finns flera, men två står ut som extra bra. Avanza och Nordnet. De är bägge enkla och så är de gratis att använda.

Så här spar du i fonder hos Avanza

  1. Öppna ett konto. Det gör du här.
  2. Välj fonder att köpa. Här kan du hitta fondinspiration. Och här finns en lista med alla fonder. Det finns även en portföljgenerator som hjälper dig att välja fonder.
  3. Klicka på köp.
  4. Välj konto (hos Avanza) som du ska spara på.
  5. Ange belopp.
  6. Klart – Inom 1–3 bankdagar har du ditt nya fondinnehav på ditt konto!

Tips – Glöm inte att bygga upp en buffert innan du börjar spara i fonder – eller parallellt med ditt fondsparande. Det är pengar som du har på ett bankkonto. Den bör nog vara minst 10 000 kronor men gärna en månadslön eller två. Vi har vår sparbuffert på ett räntekonto hos Avanza som du hittar här.

Varför ska jag spara i fonder?

Fonder är en bra investering eftersom aktiemarknaden på sikt stiger i värde. Om du spar på ett bankkonto kommer du i princip att förlora pengar på grund av inflationen. Räntan är lägre än inflationen.

Aktiefonder har historiskt sett gett en avkastning på mellan 8 och 12 procent per år. Även om vi räknar med en inflation på runt 2 procent per år blir det ganska mycket pengar kvar.

På lång sikt kommer något som kallas för ränta på ränta att göra att ditt sparkapital växer snabbare och snabbare. Även ett ganska litet månadssparande i fonder på någon tusenlapp blir till många miljoner på lång sikt.

Vilka fonder ska jag köpa?

Många tycker det är allra svårast att veta vilka fonder man ska köpa. Vi på StockBlogs tycker att du ska försöka hålla det så enkelt som möjligt. Krångla inte till det!

Det räcker med några få breda fonder. En bra fondportfölj kan till exempel innehålla följande:

  • Globalfond
  • Sverigefond
  • ”Krydda” med smalare och mer vågade fond

Låt globalfonden och Sverigefonden stå för större delen av portföljen, kanske 70–80 procent. Resten kan få vara lite mer vågade fonder inom framtidsbranscher, som exempelvis TIN Ny Teknik, tillväxtbolag eller tillväxtmarknader.

Risk med fonder?

När du ska köpa fonder och speciellt aktiefonder är det troligt att du får informationen om att denna typ av sparande innebär en hög risk.

Innebär det att jag inte ska spara i fonder?

Nej, det betyder bara att du måste fundera på om det rätt val i förhållande till hur många år det är kvar till dess att du ska använda pengarna.

I såväl investeringar som sparande måste man ta en risk för att tjäna pengar. Men vad innebär då risk? Jo det handlar om hur mycket priset på fonden svänger.

På investerarspråk kallas detta för volatilitet. En hög volatilitet innebär att priset går upp och ner mycket.

Exempel på risk i fonder

Följande är ett ganska vanligt scenario för hur utvecklingen kan se ut i en fond under en tioårsperiod:

ÅrUtveckling
119%
215%
323%
416%
510%
6-1%
7-4%
8-15%
921%
1017%
Snitt:10%

Som du ser i exemplet går det bra i flera år och sedan går det plötsligt dåligt i tre år. Därefter vänder det uppåt igen. I snitt blir utvecklingen ändå 10% per år.

Har du en lång sparhorisont spelar det ingen som helst roll att värdet på fondportföljen dippar ibland. Så länge du inte säljer när värdet är lågt har du inte förlorat pengar.

Drabbas inte av panik!

Tyvärr drabbas många av panik om de ser besparingarna falla med 30 eller 50 procent. Det är lika bra att du förbereder dig mentalt redan nu på att fondinnehaven någon gång kommer att falla så mycket. Glöm att du kommer att kunna tajma börsen.

Är du mentalt förberedd och vet vad du ska göra kommer du inte att drabbas av panik. Behåll dina innehav och fortsätt månadsspara i stället! Det lönar sig på sikt.

Vanliga frågor och svar om att spara i fonder

Varför spara i fonder?

Det är bra att spara i fonder eftersom det ger pengarna en mycket större möjlighet att växa jämfört med på ett bankkonto. Aktiefonder ger bra avkastning på sikt och kräver minimal insats från dig.

Är det säkert att spara i fonder?

Risken med fondsparande beror på vilken typ av fonder du köper. Räntefonder är relativt säkra men de ger inte så bra avkastning på sikt. Aktiefonder har högre risk och svänger mer men brukar gå mycket bättre på några års sikt.

Vilka fonder ska man spara i?

För de flesta brukar det vara ett smart val att ha en globalfond och en Sverigefond som bas i fondportföljen. Sedan kan du fylla på med några mer nischade innehav om du vill ”krydda” portföljen. Exempelvis med tillväxtbolag, ny teknik eller green tech-fonder.

Hur mycket ska man spara i fonder?

Det beror vad du sparar till. Generellt sett rekommenderas att spara 5–10 procent av lönen om du har ett privat pensionssparande i fonder. Vill du bygga ett så stort sparkapital som möjligt är det givetvis bra att spara så mycket pengar du kan och som du kan avvara i minst 3–5 år.

Hur många fonder ska man spara i?

Det beror på vilken typ av fonder du har. Med en globalfond klarar du dig i princip med en enda fond. Har du breda fonder som investerar i stabila aktier räcker det med ett par-tre olika fondinnehav. Ju smalare fonder du köper desto fler innehav bör du ha i din fondportfölj.

Vilka fondbolag är populära?

Några av de mest eftersökta fondbolagen i Sverige är Handelsbanken, Robur / Swedbank, Nordea, TIN, Spiltan, SEB, Lannebo, Avanza, Carnegie och SPP

Mer läsning