Aktiebloggar i topp inom sin kategori

Kategorier StockBlogs.se

StockBlogs - aktiebloggar som uppdateras ofta

Jag tänkte jag skulle ta en titt i databasen och se vilka aktiebloggar här på StockBlogs som är de mest aktiva inom sina respektive kategorier. Jag har valt ut några kategorier som jag tycker bäst återspeglar det som skrivs på alla aktiebloggar och ekonomibloggar runt om i landet. Sedan har jag helt enkelt försökt att identifiera en, två eller fler mycket aktiva bloggar inom varje kategori. Syftet är att inspirera er läsare – kanske får ni upp ögonen för någon ny blogg som ni inte kände till!

 

Utdelningsaktier

Utdelningsaktier är det absolut vanligaste ämnet bland de aktiebloggar som StockBlogs följer. Det är kanske inte så konstigt eftersom en utdelningsstrategi till sin natur är långsiktig, vilket de flesta av bloggarna är, och det är ett smart sätt att identifiera bra bolag på. Bland de aktiebloggar som vi följer är Petrusko absolut störst inom detta område. Petrusko skriver regelbundet om sina köp och funderar kring både svenska och utländska utdelningsaktier. Han skriver även en utmärkt artikelserie, The Dividend Investor, på Tradingportalen.

En annan tungviktare inom kategorin utdelningsaktier är Marcus Hernhag. Marcus tillhör en av de bloggare som gjort sig kända i Sverige även utanför bloggvärlden genom sitt författande. Den senaste boken, ”Bli rik och fri med aktier”, har han författat tillsammans med aktieprofilen Arne Kavastu Talving. Hernhag är en mycket duktig skribent som har en förkärlek för utdelningsaktier. Jag brukar själv kolla in hans fina sida om stabila utdelningsaktier med jämna mellanrum.

 

Vägen till ekonomiskt oberoende

Många av dem som driver en aktieblogg har som mål att bli ekonomiskt oberoende. En del är det redan. Jag vill lyfta fram fyra bloggar inom denna kategori. Först har vi Miljonär innan 30 som författat boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Titeln, liksom bloggnamnet, säger egentligen allt. På bloggen kan vi läsa om praktiska tips på vägen mot ekonomiskt oberoende, varav aktier är en del.

Kronan till Miljonen är, som även detta bloggnamn antyder, en annan aktiebloggare som jobbar mot målet om ekonomiskt oberoende. Kronan till Miljonen förtjänar en plats här då hen är oerhört regelbunden i skrivandet och bidrar med intressanta detaljer kring det egna sparandet, aktieval med mera.

Sedan har vi förstås också Onkel Toms Stuga som lyckats väcka en hel debatt i Sverige kring huruvida det är OK att vissa människor slutar arbeta. Genom hans blogg får vi ta oss en existentialistisk funderare om hur saker och ting hänger ihop egentligen. Han har ofta mycket väl konfronterat de många tokiga argument som framförts av andra i debatten. Vi får även läsa om ett och annat praktiskt; som att slakta en tupp till exempel.

Fantastiska Farbror Fri är en annan framstående bloggare inom denna kategori, men med lite mindre polemik i inläggen. Fantastiska Farbror Fri med familj har nyligen firat ett år i frihet.

 

Analytiker

En handfull av de aktiebloggar vi följer tar analysen ett steg längre och är noga med att inte lämna något åt slumpen. En av dem är Lundaluppen, som gillar stabila och ofta lite större bolag. Lundaluppen hoppar över kallpratet och går direkt på analysen, ofta med hjälp av siffror och diagram. En annan som gillar siffror och diagram är Fundamentalanalysbloggen om ”fokuserad värdeinvestering”. Vi bör även nämna Aktieingenjören som tar begreppet analys på allvar. Gustavs aktieblogg har en lite speciell profil inom denna kategori då han tittar på utländska bolag och då snackar vi inte bara amerikanska bolag utan gärna bolag från Asien och Australien eller Polen med mera. Slutligen får vi ta med en kvantitativ analytiker i denna kategori också, Investerarfysikern, som slagit index över en längre tid med hjälp av kvantitativa aktiestrategier. Investerarfysikern driver även tjänsten Börslabbet.

 

Makroekonomi

Det finns två ekonomibloggar som bjuder på betraktelser med lite större penseldrag kring vad som påverkar världsekonomin, makroekonomiska händelser, räntor och dylikt. Kortsikt’s blogg skriver ingående om jobbdata, inflation, konjunkturen och räntepolitik med mera. Alltid ingående och detaljerat.

Gottodix är en veteran inom bloggvärlden och framträdde en gång i tiden bakom en vargmask. Bloggen som han skriver heter Molekylär Ekonomi och det var faktiskt en av mina första favoritbloggar. Bloggen tar en helhetsgrepp om ekonomin och med logiska resonemang drar han strategiska slutsatser kring hur portföljens allokeringar bör göras. Vargmasken har sedermera fallit av och Gottodix framträder offentligt i olika sammanhang, inte minst genom den videoblogg/vlogg som han driver. Vi känner även igen honom från hans skrivande hos Nordnet. Gottodix har själv också en trevlig sparskola.

 

Kritiska röster

Bloggarnas stora pessimist kanske bör kallas för realist istället. Sparo gnäller i välbalanserade små mästerverk till texter om både det ena och det andra. Mycket kretsar kring ekonomi, inte minst hushållsekonomi, men han hinner med mycket annat också. Kanske inte så jättemycket om aktier som regel men gärna om normer, invanda mönster, fördomar och idioti. Sparo skriver aldrig ett tråkigt inlägg och till och med kommentarsfältet är roande att läsa.

Det ska erkännas att det tog ett tag innan jag lade in Cornucopia i bloggflödet, trots att det är en av Sveriges största ekonomibloggar. Orsaken var att Cornucopia skriver om så mycket – från aktier, börs och ekonomi, till politik, solpaneler och militär. Till slut tog jag med Cornucopia trots bloggens bredd då jag tyckte att det vore dumt att inte ha med den av bloggar som hör till Sveriges mest lästa. Vi får stå ut med sidospåren – och ja, de är mycket läsvärda de med!

 

Trading och algotrading

Det finns ganska få bloggar om Trading egentligen. Kanske beror det på det snabba tempo som ofta präglar en traders vardag vilket gör att Twitter passar dem bättre i smaken. På en blogg hinner kanske en idé att bli gammal innan inlägget ens har publicerats. Det finns dock ett par tradingbloggare som jag skulle vilja lyfta fram. Den mest aktiva renodlade tradern är faktiskt en uppstickare, iMarknaden, som skriver regelbundet om främst DAX och valutor. Korta läsvärda inlägg.

En koloss när det gäller mängden inlägg är Samuelssons rapport som är inriktad på det mycket spännande området algotrading. Det är ett ämne som kan kännas främmande men om jag säger ”börsrobotar” är nog de flesta med på notorna. Samuelssons rapport för fram många kloka tankar, inte bara kring algotrading utan även kring vad som händer på marknaderna.

 

Bonuskategori: IPO

Aktiepappa skriver tillsammans med Aktieflickvännen om aktier från många olika perspektiv, men jag har fastnat för just deras högriskprojekt kring IPO:s. De har sedan en tid tillbaks gått in för att vara med när det görs någon ny IPO och sedan sälja av innehavet efter ett tag. Det har hittills visat sig vara en mycket lyckad strategi och det är lika spännande att läsa om deras satsning varje gång. Bloggen Aktiepappa är därför väldigt unik inom denna genre och den tillhör en av de bättre bloggarna rent generellt.

Det finns förstås väldigt många fler intressanta aktiebloggar att skriva om och vi får väl återkomma till dem i ett senare inlägg och med ett annat perspektiv. Tills dess, ha det gott!

Aktiebloggar som är störst
Så här författade man kanske aktiebloggar förr i tiden.

Lämna en kommentar