Ekonomibloggarnas mest omnämnda aktier i maj 2017

Kategorier StockBlogs.se

I maj registrerade StockBlogs totalt 732 inlägg på svenska aktiebloggar och ekonomibloggar, StockBlogs egna inlägg borträknade. Det är en liten ökning från i april då totalt 702 inlägg publicerades. Inga nya bloggar har lagts till under månaden – föreslå gärna en blogg! Här kommer en genomgång av vilka aktier som var mest omskrivna i maj och lite annat smått och gott. Länkar till bolag leder till Avanza (adlinks).

Få överraskningar men investmentbolagen omnämndes i större utsträckning

Diagram 1: De 30 mest omskrivna bolagen i maj 2017, förekomst i procent av alla inlägg

Topp 30 aktier på svenska aktiebloggar i maj 2017

Läget på topp 30-listan över de mest omskrivna aktierna på aktiebloggarna bjuder på få överraskningar och kan väl beskrivas som rätt så stabilt. Den främsta förändringen jämfört med föregående månader är att investmentbolagen omnämnts lite mer. Kinnevik har kvalat in sig på sjätte plats från att tidigare inte funnits med på topplistan. Investor har klättrat upp från sjätte till andra plats. Två bolag omnämndes betydligt mindre än föregående månad: Axfood och Swedbank. Trenden är också att Fingerprint Cards omskrivs allt mindre på ekonomibloggarna. Fem nya bolag har tagit sig in på listan, dock i slutet av den så jag ska inte sia kring orsakerna (de omnämns i cirka 10-11 blogginlägg per bolag): Autoliv, Serneke Group, Volati, Wal-Mart Stores och Deere & CoH&M är alltjämt i topp och så lär det nog förbli under en överskådlig framtid. I diagram 2 ser vi hur månadens populäraste aktier avancerat eller backat jämfört med föregående två månader. Kom ihåg att du kan hitta alla inlägg sorterat per aktie i StockBlogs lista över bolag.

Diagram 2: De 20 mest omskrivna bolagen i maj 2017, jämfört med tidigare månader, förekomst i procent av alla inlägg per månad

De 20 mest omskrivna aktierna i maj 2017 jämfört med april och mars.
Aktier i Large Cap-segmentet favorit på Stockholmsbörsen

Diagram 3: Bolagsstorlek för de aktier på Stockholmsbörsen som omnämns i maj 2017. Antal blogginlägg

Aktier efter bolagsstorlek på Stockholmsbörsen - antal inlägg på svenska aktiebloggar i maj 2017
Large cap klar favorit.

Diagram 3 visar att bland alla inlägg som skrevs på bloggarna var Large Cap-aktier klart dominerande, följt av Mid Cap. Kanske ganska naturligt men ändå intressant att observera hur ekonomibloggarna tycks föredra stabila bjässar framför de mindre spelarna. Observera att sifforna för bolagsstorlek enbart avser aktier på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen och First North populärast, följt av Oslobörsen

Diagram 4: Handelsplatser/börser. Antal blogginlägg i maj 2017

Stockholmsbörsen och First North populärast på ekonomibloggar i maj 2017
Finns det inte större intresse än så för Helsingforsbörsen och Köpenhamnsbörsen?

Stockholmsbörsen och First North ligger i topp och med Oslobörsen på tredje plats. Det är ganska blygsamma siffror för Helsingforsbörsen, Köpenhamnsbörsen NGM och Aktietorget vilka var och en enbart omnämns i ca 25 inlägg i maj.

Utdelningsaktier och värdeinvestering mer populärt än teknisk analys

Här följer en lista över de tio mest frekventa ämnesorden (taggar) som användes. Denna kategorisering har gjorts av StockBlogs och beror enbart på vilka ord som förekommer i blogginläggen. Det räcker dock med att bläddra lite bland bloggarna för att inse att det är utdelningsaktier och värdeinvestering är klara favoriter på aktiebloggarna. Det är än så länge få av de bloggare som vi följer som sysslar med trading och teknisk analys.

Diagram 5: Mest populära teman för inlägg på aktiebloggar i maj 2017. Antal blogginlägg

Utdelningsaktier favorit på svenska aktiebloggar
Utdelningsaktier är alltjämt populära på aktiebloggarna.

Nåväl, det var allt för den här gången. Titta gärna också på StockBlogs lista över hemsidor om aktier och investeringar som vi gillar.

På återseende!

Henrik

Lämna en kommentar