Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som hjälper dig att ansöka om lån hos olika långivare med en enda ansökan. Låneförmedlare samarbetar med från 10 till 40 olika långivare. Inom 24 timmar brukar svar ha kommit in från de flesta av dessa.

Vilken låneförmedlare är bäst?

Antalet låneförmedlare i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. I skrivande stund finns runt 30 stycken att välja bland. Hur vet man vilken låneförmedlare som är bäst? Det som skiljer olika förmedlare åt är främst:

  • Antalet anslutna banker och andra långivare
  • Grundkrav (t.ex. minimiålder, lön, jobb, betalningsanmärkning)
  • Användargränssnitt

Några av de bästa låneförmedlarna enligt Trustpilot

Egentligen är funktionerna hos olika låneförmedlare snarlika. Därför är bästa låneförmedlare enligt kundomdömen det enklaste sättet att avgöra vilken man ska välja. Vi kan tipsa om att kasta ett öga på kundomdömen på Trustpilot för att se vilken som är den bästa låneförmedlaren. Så här ser det ut just nu:

LåneförmedlareTrustScore 2019-12-26
Direkto4,9
Advisa4,8
Sambla4,8
Axo Finans4,8
Zmarta4,7
Consector4,7
Likvidum4,7
Freedom Finance4,6
Compriser4,6
Lendo4,6
Klara Lån4,5
MyLoan4,5

Lånebelopp, ränta och löptid beror på vilka banker och låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med. Dessutom brukar de flesta aktörer på marknaden ge svar inom 24 timmar så det är ingen större skillnad där. Såvitt vi känner till finns det bara en låneförmedlare utan UC, Klara Lån (för belopp under 30 000 kr).

Fördelar och nackdelar

Till fördelarna hör att du får flera erbjudanden att välja bland med en enda ansökan. Det är snabbt och enkelt att ansöka om lån. Svaren dyker upp på ett och samma ställe. Dessutom behåller du din kreditvärdighet eftersom endast en kreditupplysning via UC behövs.

Den främsta nackdelen är att du ibland kan få bättre ränta hos vissa banker som inte ingår i jämförelsen. Man kan lätt invaggas i falsk trygghet om att man fått det billigaste lånet.

Tips: Ansök samtidigt om privatlån hos din vanliga bank och jämför med erbjudandet från låneförmedlaren.

Läs även: Är låneförmedlare bra?

Vad gör en låneförmedlare?

Rent tekniskt är det en mellanhand mellan dig och olika långivare. Detta gör en låneförmedlare:

  1. Låneförmedlaren tar emot din ansökan.
  2. Därefter görs en kreditupplysning via UC.
  3. Svaret från UC kommer på en gång och i det ögonblicket skickar låneförmedlaren din ansökan vidare till de långivare som matchar dina kriterier (t.ex. lånebelopp, återbetalningstid och kreditvärdighet).
  4. Långivarna skickar in sina bud till låneförmedlaren. I vissa fall går det på en gång. I andra fall dröjer det upp till 24 timmar.
  5. Låneförmedlaren visar vilka alternativ du har så att du kan välja.
  6. När du valt ett av lånen och signerat ansökan har låneförmedlaren gjort sitt jobb. Framtida kontakt sker med långivaren.
  7. Låneförmedlaren får en ersättning från långivaren. För dig som lånar kostar det inget att använda förmedlingstjänsten.

Vanliga frågor och svar

Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna om låneförmedling:

  • Vad kostar en låneförmedlare? Det är gratis. Förmedlaren får ersättning från långivaren.
  • Vad är villkoren? Det är olika villkor för att få låna beroende på låneförmedlare och de anslutna långivarna. Minimivillkoren brukar vara att du ska ha fyllt 18 år, ha en deklarerad årsinkomst på minst 100 000-120 000 kr och inga skulder hos Kronofogden. Vissa låneförmedlare accepterar betalningsanmärkningar.
  • Används UC? Ja, de allra flesta låneförmedlare använder UC för kreditupplysningen men det finns undantag.
  • Hur mycket kan man låna? Det brukar gå att ansöka om mellan 10 000 och 600 000 kronor i privatlån.
  • Vad är räntan? Det beror på vilka banker du får erbjudanden från och på din kreditvärdighet. Räntespannet brukar ligga mellan 2,95% och 40%.
  • Vad är återbetalningstiden? Återbetalningstiden varierar mellan långivare men är som minst 1 år och som mest 15 år.
  • Vad heter låneförmedlare på engelska? På engelska heter låneförmedlare ”loan intermediary” eller ”credit intermediary”.