Är låneförmedlare bra?

Låneförmedlare har funnits på marknaden ett bra tag nu. Vad de gör är att hämta låneerbjudanden från flertalet banker och andra långivare när du vill teckna ett lån. Du klarar dig på en enda kreditupplysning och kan välja och vraka bland erbjudandena. Enkelt och bekvämt.

Men är låneförmedlare bra? Det tar vi reda på i denna artikel.

Det finns fler fördelar än nackdelar med låneförmedlare. Det är i varje fall min övertygelse och jag har själv använt denna typ av tjänst vid ett par tillfällen.

Dock finns det nyanser i svaret. Det finns både fördelar och nackdelar. Låt oss börja med vad som är bra.

Fördelar med låneförmedlare

Snabb överblick

Den kanske främsta fördelen med att söka lån genom en låneförmedlare är att du får chans att få en snabb överblick över ett stort antal lån som finns tillgängliga.

Du fyller i hur mycket du vill låna och med hur lång återbetalningstid. Eventuellt kan du välja att slå ihop lån samtidigt.

Därefter får du nästan direkt eller senast inom 24 timmar svar från banker och andra långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till dig. Vissa av dem hade du kanske inte ens en aning om att de fanns.

Du se all info du behöver för att fatta ett beslut, direkt på skärmen. Ränta, avgifter och övriga villkor. Vill du prova hur det fungerar? Jämför här.

En enda kreditupplysning

Ett annat starkt argument för låneförmedlare är att det endast tas en enda kreditupplysning på dig.

Varför är det viktigt? Jo, varje gång någon tar en kreditkoll på dig belastas din kreditvärdighet. Ett par UC gör kanske varken till eller ifrån. Men om du vill jämföra lån hos en handfull banker för att se vilken som erbjuder dig den lägsta räntan kan det se ut som att du är lite desperat och har svårt att få lån.

Detta kan givetvis påverka framtida låneansökningar negativt. Banken kan inte veta att du bara ville jämföra villkoren på olika lån.

Kostnadsfritt

Det är helt gratis att ansöka om lån genom låneförmedlare. Du betalar inget extra för tjänsten och det läggs inte på någon extra ränta. Inte heller kostar det något om du väljer att tacka nej.

Ansökan är inte bindande på något sätt. Det är först när du signerat ett låneavtal med en av långivarna som du ”tackat ja”. Och även då har du 14 dagars ångerrätt, vilket gäller alla lån som inte är bolån.

Detta med att det är gratis är dock en sanning med modifikation, men vi väntar med att utveckla det tills vi kommer till nackdelarna.

Enkel ansökan

Själva ansökningsprocessen är i det närmaste strömlinjeformad. De sajter som jämför lån är skapade för att konvertera, det vill säga göra det så lätt som möjligt för dig att ansöka om ett lån och få det beviljat.

Hos vissa banker kan det behövas extra uppgifter innan du får ansökan godkänd, men i de flesta fall går det snabbt och du brukar kunna fylla i alla uppgifter på skärmen. Slutligen signerar du med BankID för att godkänna villkoren och få lånet utbetalt till ditt bankkonto.

Inte bara blancolån

Vanligast är att man jämför blancolån, men det finns faktiskt flera låneförmedlare som jämför bolån också. De fungerar enligt exakt samma princip. Praktiskt och något som de flesta av oss borde göra oftare.

Nackdelar med låneförmedlare

Är det verkligen gratis?

Vi nämnde att det inte kostar något att ansöka eller få ett lån förmedlat. Det är sant. Men det finns ett ”men” här.

För det första får låneförmedlarna en ganska så saftig provision av långivarna. Detta är givetvis inte gratis. Du betalar det förvisso inte direkt genom just ditt lån, men någonstans måste denna kostnad komma in i kalkylen.

Detta kallas för affiliatemarknadsföring. Inget konstigt med det, men det bör nämnas. Till skillnad från vissa andra tycker StockBlogs ändå att det är helt befogat att banker och andra långivare betalar provision. För visst måste man ändå argumentera att långivare, precis som andra bolag, faktiskt måste göra reklam för sig för att få kunder. Hade de inte gett låneförmedlarna provision hade de istället behövt lägga pengarna på reklam exempelvis i sociala medier, tidningar, radio och TV.

Risk att du missar erbjudanden

Ironiskt nog finns det en risk att du går miste om vissa erbjudanden när du använder låneförmedlare. Även om vissa förmedlare samarbetar med 35-40 olika banker och låneinstitut är det inte säkert att exempelvis din egen bank finns med.

Ett tips är att ändå höra med banken och be dem göra en uppskattning utan att ta en kreditupplysning på dig. Ligger räntan inom räckhåll kan det ändå vara värt att göra en skarp ansökan via banken och se vad du får för erbjudande. Därefter kan du prova en låneförmedlare och se vilken ränta du kan få genom andra långivare.

Även om räntan ligger på ungefär samma nivå kan det finnas andra fördelar med att låna via banken genom att du kan få bättre villkor på andra tjänster.

Inte alltid samma villkor

En sak att tänka på är att de villkor som du får inte alltid stämmer överens med vad du sökte efter. Om du till exempel ansökte om att låna 100 000 men en viss långivare anser att du bara kan få låna 70 000 ja då kan det erbjudandet ändå dyka upp bland resultaten.

Samma sak gäller återbetalningstiden. Det gäller alltså att vara uppmärksam innan du eventuellt tackar ja till ett låneerbjudande.

Jämföra låneförmedlare?

Avslutningsvis kan vi inte låta bli att skoja lite om läget vi befinner oss i. Tänk efter:

Det har uppstått en närmast absurd situation på lånemarknaden. En gång i tiden sökte man blancolån hos banken. Så småningom dök det upp nya finansiella aktörer. Medelsvensson lånade mer och mer. Valmöjligheterna ökade och det blev snart ganska svårt att överblicka lånemarknaden.

Då dök låneförmedlarna upp. De löste dilemmat med att hitta ett passande lån utan att det tas en massa UC som förstör kreditvärdigheten.

Med tiden dök det dock upp fler och fler låneförmedlare. I dagsläget finns det ett 15-tal olika. Det är nog ungefär så många olika privatlån som det fanns på marknaden en gång i tiden.

Nästa sak som dök upp var webbtjänster som jämför låneförmedlare. För hur kan man annars veta vilken som är bäst?

Vi har alltså hamnat i ett läge där vi först jämför olika låneförmedlare som sedan i sin tur jämför olika lån.

Lite lustigt är det, men visst, ändå helt logiskt på något sätt.