Hur mycket lÄn har medelsvensson?

SkuldsÀttningen i samhÀllet ökar. Till stor del har det med bolÄn att göra. De stÄr för över 80 procent av alla lÄn. LÄga rÀntor och en ökad efterfrÄgan pÄ bostÀder innebÀr att vi lÄnar mer för att köpa hus och lÀgenheter. Men medelsvensson har faktiskt ocksÄ en hel del blancolÄn eller sÄ kallade konsumtionslÄn. MÀngden smÄlÄn i Sverige har ökat med över 12 gÄnger pÄ drygt tio Är.

SÄ hur mycket lÄn har svensken i genomsnitt egentligen? LÄt oss undersöka!

SÄ mycket lÄn har en svensk i genomsnitt

En svensk har i genomsnitt 427 000 kronor i lÄn. Siffran Àr frÄn slutet av 2019 frÄn ECB och inkluderar bÄde konsumtionslÄn och bolÄn.

I en undersökning frÄn Finansinspektionen framgick intressanta fakta om hur mycket medelsvensson lÄnar och till vad. Undersökningen bygger pÄ stickprov hos ett antal lÄngivare under en viss tid.

SÄ hÀr stora Àr vÄra konsumtionslÄn:

  • BlancolĂ„n: 111 200 kr
  • ObjektslĂ„n: 156 400 kr
  • Kontokredit och kortkredit: 13 200 kr
  • Fakturaköp: 1 800 kr

BlancolÄn vanligast

Undersökningen visade att svenskar som har blancolÄn i genomsnitt tecknade ett lÄn pÄ 111 200 kronor. Drygt vart tredje blancolÄn som beviljas Àr över 100 000 kronor och vart femte Àr över 200 000 kronor. PrivatlÄn som de ocksÄ kallas Àr den vanligaste typen av lÄn i Sverige efter bolÄn.

NĂ€r du behöver lĂ„na pengar Ă€r denna typ av lĂ„n lĂ€ttillgĂ€ngligt samtidigt som det Ă€r möjligt att lĂ„na ganska stora belopp. Det Ă€r frĂ€mst privatlĂ„n som dyker upp i olika lĂ„nejĂ€mförelser sĂ„ dĂ€rför Ă€r det inte sĂ„ konstigt att de Ă€r sĂ„ populĂ€ra. Uppskattningsvis Ă€r det runt 6 – 7 procent av alla nya lĂ„n som Ă€r privatlĂ„n.

ObjektslÄn Àr störst

Enligt statistiken frÄn Fi Àr svenskens sÄ kallade objektslÄn de största konsumtionslÄnen i genomsnitt. De som har denna typ av lÄn lÄnar hela 156 400 kronor i snitt. Vart femte lÄn inom denna kategori Àr över 200 000 kronor.

Ett objektslÄn Àr ett lÄn med pant men dÀr panten inte Àr en bostad. Hit hör olika former av billÄn, bÄtlÄn, MC-lÄn och sÄ vidare. De har högre rÀnta Àn bolÄn men ofta en lÀgre rÀnta Àn rena privatlÄn.

Kontokredit och kortkredit

UngefÀr 15 procent av alla nya lÄn Àr i form av kortkrediter och kontokrediter. Dessa ligger pÄ 13 200 kronor i genomsnitt. I undersökningen Àr nÀstan alla (90%) av dessa i form av kreditkortsskulder.

Kortkredit Àr alltsÄ den kredit som finns pÄ ett kreditkort. Kontokredit Àr en form av kredit kom banker och lÄneinstitut ger och som endast kan anvÀndas genom en överföring frÄn kreditkontot till ett bankkonto.

Fakturaköp Àr det vanligaste lÄnet

Bland alla lĂ„n Ă€r fakturaköp de som en genomsnittlig svensk har allra mest av – runt 75 procent av dem som var med i undersökningen. I snitt har de medelsvenssons som handlat pĂ„ faktura fakturaskulder pĂ„ 1800 kronor. Samtidigt Ă€r det över hĂ€lften av alla fakturor som har en löptid pĂ„ endast en mĂ„nad eller Ă€nnu kortare.