Hur mycket lån har medelsvensson?

Skuldsättningen i samhället ökar. Till stor del har det med bolån att göra. De står för över 80 procent av alla lån. Låga räntor och en ökad efterfrågan på bostäder innebär att vi lånar mer för att köpa hus och lägenheter. Men medelsvensson har faktiskt också en hel del blancolån eller så kallade konsumtionslån. Mängden smålån i Sverige har ökat med över 12 gånger på drygt tio år.

Så hur mycket lån har svensken i genomsnitt egentligen? Låt oss undersöka!

Så mycket lån har en svensk i genomsnitt

En svensk har i genomsnitt 427 000 kronor i lån. Siffran är från slutet av 2019 från ECB och inkluderar både konsumtionslån och bolån.

I en undersökning från Finansinspektionen framgick intressanta fakta om hur mycket medelsvensson lånar och till vad. Undersökningen bygger på stickprov hos ett antal långivare under en viss tid.

Så här stora är våra konsumtionslån:

  • Blancolån: 111 200 kr
  • Objektslån: 156 400 kr
  • Kontokredit och kortkredit: 13 200 kr
  • Fakturaköp: 1 800 kr

Blancolån vanligast

Undersökningen visade att svenskar som har blancolån i genomsnitt tecknade ett lån på 111 200 kronor. Drygt vart tredje blancolån som beviljas är över 100 000 kronor och vart femte är över 200 000 kronor. Privatlån som de också kallas är den vanligaste typen av lån i Sverige efter bolån.

När du behöver låna pengar är denna typ av lån lättillgängligt samtidigt som det är möjligt att låna ganska stora belopp. Det är främst privatlån som dyker upp i olika lånejämförelser så därför är det inte så konstigt att de är så populära. Uppskattningsvis är det runt 6 – 7 procent av alla nya lån som är privatlån.

Objektslån är störst

Enligt statistiken från Fi är svenskens så kallade objektslån de största konsumtionslånen i genomsnitt. De som har denna typ av lån lånar hela 156 400 kronor i snitt. Vart femte lån inom denna kategori är över 200 000 kronor.

Ett objektslån är ett lån med pant men där panten inte är en bostad. Hit hör olika former av billån, båtlån, MC-lån och så vidare. De har högre ränta än bolån men ofta en lägre ränta än rena privatlån.

Kontokredit och kortkredit

Ungefär 15 procent av alla nya lån är i form av kortkrediter och kontokrediter. Dessa ligger på 13 200 kronor i genomsnitt. I undersökningen är nästan alla (90%) av dessa i form av kreditkortsskulder.

Kortkredit är alltså den kredit som finns på ett kreditkort. Kontokredit är en form av kredit kom banker och låneinstitut ger och som endast kan användas genom en överföring från kreditkontot till ett bankkonto.

Fakturaköp är det vanligaste lånet

Bland alla lån är fakturaköp de som en genomsnittlig svensk har allra mest av – runt 75 procent av dem som var med i undersökningen. I snitt har de medelsvenssons som handlat på faktura fakturaskulder på 1800 kronor. Samtidigt är det över hälften av alla fakturor som har en löptid på endast en månad eller ännu kortare.