Varför kreditkort? 7 anledningar

Om du använder ett kreditkort på ett smart sätt kan du få allt från rabatter till försäkringar utan att det behöver kosta mer än kortets årsavgift. Väljer du ett gratis kreditkort kan du dessutom ta del av kortets förmåner utan att betala en enda krona.

Tips – På Kortio kan du jämföra marknadens bästa kreditkort och hitta det kort som ger dig flest förmåner till lägst pris.

Varför kreditkort?

Här är några av de vanligaste förmånerna med kreditkort, tillika goda anledningar att skaffa ett.

  1. Mer pengar i plånboken
  2. Räntefri delbetalning
  3. Försäkringar som ger trygghet
  4. Reseförsäkring med avbeställningsskydd
  5. Concierge Service
  6. Tillgång till Fast Track och flygplatslounger
  7. Säkraste betalningsalternativet utomlands

I praktiken är det få kort som erbjuder samtliga dessa fördelar, men de flesta brukar man kunna få. Låt oss titta närmare på dessa anledningar:

1. Mer pengar i plånboken

Med bonus, cashback och rabatter kan rätt kreditkort spara stora belopp varje år. Det förutsätter förstås att du inte handlar mer bara för att det blir billigare. Välj ett kort som ger rabatt där du ofta handlar eller där du förväntas göra stora inköp.

Bonusen – Gratis pengar

Det finns flera gratis kreditkort som ger 0,5 % i bonus på alla inköp. Dessutom finns kort, med årsavgift på någon hundralapp, som ger 1% i bonus.

Använder du kreditkortet till vardagliga inköp är det lätt att komma upp i belopp på 10 000 kronor per månad i inköp. Med 1 % i bonus får du då 1 200 kronor tillbaka per år.

Läs mer om kreditkort med bonus

Rabatter och cashback

Det är mycket vanligt att kreditkort ger rabatter hos ett par samarbetspartners. Det kan vara allt från billigare flyg, hotellnätter och hyrbil till rabatt hos vissa modebutiker. Ett klassiskt exempel är att så kallade bensinkort ger rabatt på drivmedel och andra produkter hos en specifik bensinkedja.

Det finns även kort med cashbackprogram som ger cashback i över 250 olika E-butiker. När du gör inköp via dessa cashbackprogram får du 1 – 10 % tillbaka på inköpet. Att exempelvis få 5 % på hotellbokningen eller 10 % på leksaksinköpen kan spara stora summor varje år.

2. Räntefri delbetalning

Flera kreditkort erbjuder räntefri delbetalning på större inköp. Under delbetalningstiden betalas bara en fast månadsavgift. Dessa delbetalningsalternativ kan vara billigare än butikernas egna delbetalningsalternativ.

3. Försäkringar som ger trygghet

Genom att använda kreditkortet i vardagen kan du få försäkringar på flera olika inköp. Kom ihåg att det är så kallade ”kompletterande” försäkringar och att dessa alltså inte kan ersätta hem- bil- eller olycksfallsförsäkringen. Men de ger extra skydd.

Shoppingförsäkringar

Så kallade ”shoppingförsäkringar” kan ge ett extra försäkringsskydd vid inköp av allt från elektronik till kläder. Exempel på försäkringar inom denna kategori är prisskydd, leveransförsäkring, extra garantiår och allriskförsäkring.

Har man en bra hemförsäkring brukar det inte löna sig att teckna extra drulleförsäkringar, elektronikförsäkringar och så vidare men är försäkringen gratis så skadar det inte med lite extra trygghet.

Säkrare för bilägaren

Exempel på försäkringar för bilägare som kan ingå är tanka-fel-försäkring, nyckelförsäkring samt självriskskydd för bärgning och assistans.

4. Reseförsäkring med avbeställningsskydd

Nästan alla kreditkort har en kompletterande reseförsäkring och oftast ingår avbeställningsskydd. Om resan betalas med kortet aktiveras reseförsäkringen automatiskt. Du kan till exempel få ersättning om resan måste avbokas på grund av sjukdom, bagaget blir försenat eller om du behöver vänta länge på försenat anslutande flyg.

Tänk på att reseförsäkringen som sagt är ”kompletterande”. Du måste ha en giltig hemförsäkring i grunden för att den extra försäkringen som du får med kortet ska gälla.

5. Concierge Service

Vill du ha Concierge Service är kreditkort den enklaste vägen. Teckna ett kort som har denna tjänst och få tillgång till tjänsten dygnet runt. De billigaste korten med Concierge Service kostar dock drygt 1000 kronor per år.

6. Tillgång till Fast Track och flygplatslounger

Gör tiden på flygplatsen bekvämare genom att välja ett kreditkort med Fast Track och/eller tillgång till flygplatslounger. Fast Track innebär en snabbare väg förbi säkerhetskontrollen på flygplatsen vilket innebär att du undviker långa köer.

Flygplatslounger är en ”lugn oas” att njuta av på en hektisk flygplats. Hur många lounger som korten ger tillgång till varierar kraftigt.

7. Säkraste betalningsalternativet utomlands

Kontanter, debetkort eller kreditkort på utlandsresan? Sett till säkerheten är kreditkortet bäst. De inköp du gör samlas på en månadsfaktura som du kan gå igenom när du kommer hem. Skulle det finnas några felaktiga transaktioner rapporterar du det till kreditkortsföretaget och då stryks de från fakturan.

Tänk på att…

Gratis – Om fakturan betalas

Gratis är gott och som vi visade ovan går det att få rabatter, försäkringar och tillgång till smidiga tjänster genom att äga ett kreditkort. Väljer du ett kort utan årsavgift kan du få dessa fördelar utan att behöva betala en enda krona. Men – ja det finns ett ”men” – det kräver att du alltid betalar månadsfakturan till sin helhet. Om du skjuter upp ett belopp till kommande månad uppstår räntekostnader.

Vad är viktigast för dig?

Fundera över vilka förmåner som du prioriterar och välj ett kort utifrån det. Är det exempelvis hög bonus, tillgång till flygplatslounger eller rabatt på hotell? Det är när du kan använda förmånerna återkommande som kreditkortet verkligen är förmånligt.

Kontrollera erbjudanden

Flera kort har tillfälliga erbjudanden på sin hemsida. Genom att regelbundet titta där kan du spara pengar i vardagen.

Dessutom ger samtliga kort från Mastercard tillgång till Mastercard Priceless. Det fungerar som ett lojalitetsprogram med rabatter, evenemang och andra förmåner som erbjuds i flera storstäder över hela världen.

Tips på mer läsning