Tjäna pengar på din blogg – tre sätt och en massa tips

Du har kanske redan bloggat ett tag. Har en egen aktieblogg, ekonomiblogg eller en blogg om något helt annat. Besökarantalet stiger sakta men säkert. Dina blogg-grannar har redan banners och länkar till diverse affiliatenätverk. Nu undrar du om du kanske inte skulle kunna tjäna pengar på din blogg du också. Varför inte?!

Det finns massvis av tips ”där ute” på hur du kan tjäna pengar på din blogg. Jag ska försöka göra det så enkelt som möjligt så att du kan komma igång så fort det bara går. Här kommer tips på tre sätt att tjäna pengar på en blogg.

1. Annonser

Det första man kommer att tänka på är nog att lägga in annonser på bloggen. Annonser finns överallt nu på Internet och jag tror det är få som på allvar stör sig på dem. De utgör på något vis priset man får betala för gratis information. Om du har en blogg som du vill tjäna pengar på är annonser kanske det första du bör försöka. Det största nätverket är Google AdSense. För att bli godkänd där krävs att din blogg redan är igång, att det finns innehåll på den och att innehållet är unikt.

Om du av någon anledning inte skulle bli godkänd hos AdSense finns det bra alternativ. Det främsta valet för många är Media.net som driver annonser för Yahoo och Bing.

Hur lägger jag in annonserna på bloggen?

En stor fördel med att lägga in annonser genom ett annonsnätverk är att det är enkelt att komma igång. Det är förmodligen det enklaste sättet att tjäna pengar på din blogg. Principen är den att du skapar en annons i din kontrollpanel hos annonsnätverket och får därefter en kod som du kan klistra in på din blogg.

Det finns flera sätt att lägga in annonserna på bloggen och det bror på vilken plattform du använder. För bloggar som ligger hos Blogspot (som är mycket vanligt för aktiebloggar till exempel) är det ganska lätt att komma igång genom att man kan ansöka till AdSense via plattformen och komma igång ganska snabbt. Om din blogg ligger på WordPress.com har de ett eget nätverk som heter WordAds och som det är lätt att ansluta sig till.

Om du kör en självhostad WordPress-sajt finns tre sätt. Det första sättet är att klistra in koden för respektive annons hos annonsnätverket på önskad plats i den WordPressmall (template) där du vill att annonsen ska visas. Det kan vara t.ex. i bloggflödet eller i individuella artiklar. Lite krångligt om du inte är van med kod, men egentligen inte så svårt.

Det andra sättet är att lägga in annonskoden i en widget för att t.ex. visas i höger- eller vänsterkolumnen. Fördelen är att det är lätt, nackdelen är den att det inte är så flexibelt.

Det tredje sättet är att använda ett plugin för att lättare kunna placera ut annonserna på sidan. Jag har märkt att det är en stor fördel att använda sig av ett sådant plugin eftersom annonserna blir överskådliga för dig, det spar tid och det är lätt att flytta runt annonserna efter behov utan att behöva ändra i några filer. Det annonsplugin som jag använder på StockBlogs heter Advanced Ads och är gjort av en tysk programmerare som tar varje detalj på fullaste allvar. Proffsigt och lättanvänt. Jag köpte Pro-paketet för att bl.a. få fler placeringsalternativ och för att kunna testa olika annonsers placering mot varandra.

Alla annonser ger inte lika mycket betalt

Google Heat Map - bra att studera om du vill tjäna pengar på din blogg!
Så här ser den heat map ut som Google själva publicerat. Ju mörkare färg desto större chans är det att någon klickar där. Varför slösa med annonsutrymmet?

Tänk på att du kan tjäna olika mycket pengar beroende på var på bloggen din annons är placerad och vilket format den har. Google har publicerat en så kallad heat map som ger en hint om hur attraktiva olika platser på skärmen är.

I grund och botten är alla annonser en slags auktion mellan annonsörer och publicister (du). Hur mycket du får i ersättning beror på marknadspriset. Utbud och efterfrågan. Annonsnätverket får en andel av vinsten. Det kan därför variera över tid hur mycket du får betalt för en viss typ av annons. Storleken på annonsen kan avgöra ersättningsnivån per klick och per visning. Annonsens dimensioner (bredd – längd) är en annan parameter. Sedan finns det både textannonser och bildannonser. Lägg in lite olika typer av annonser och se i annonsnätverkets kontrollpanel hur resultatet blir över tid. Du kan ofta också göra experiment där för att automatiskt mäta vilken typ av annons som är mest effektiv.

Mobilanpassade annonser

Nu när folk oftare använder sin mobiltelefon för att surfa snarare än bordsdatorn sätts denna karta lite ur spel i de fallen. Google har löst det genom att erbjuda särskilda lösningar för mobiltelefoner. Exempelvis kan du genom ett par klick i din kontrollpanel för AdSense ställa in att mobilanvändare ska få se en liten remsa med annonser högst upp eller längst ned på skärmen ibland. Det går också att ordna så att annonser kan visas på en ”mellanskärm” när besökaren klickar en länk för att navigera vidare till nästa sida på bloggen.

En finurlig grej som jag inte haft möjlighet att prova själv men som jag tror skulle kunna vara en del av din strategi för att tjäna pengar på din blogg är automatiska annonser för AMP. AMP betyder Accelerated Mobile Pages och är en smart open source-standard för att visa ett slimmat innehåll. Specialgjort för mobila enheter. Om din sajt är i WordPress finns ett speciellt plugin för att göra om innehållet till AMP.

Spamma inte och försök inte att lura dig till klick

Inget är mer störande än en hemsida eller blogg som är full med annonser. De flesta tolererar en annons här och där men få står ut med att vistas på en sajt där annonserna tar upp större delen av innehållet. Tidigare hade Google en regel att det skulle få finnas max tre annonser per sida. Den regeln har man tagit bort, men det kan vara bra att ha det som en riktlinje alltjämt. Hur som helst är det ditt innehåll som är viktigast och det är bra om dina läsare upplever det på det viset också.

Uppmana för allt i världen inte dina besökare att klicka på några annonser. Det kan mycket lätt leda till att du blir diskvalificerad av annonsnätverket. Då förlorar du de pengar som du tjänat ihop och förbjuds att ansluta dig igen, förmodligen för all framtid.

Sälj annonsplats själv

Om du har en välbesökt blogg kanske ett alternativ kan vara att sälja annonsplats direkt till annonsörer. På så vis får du full kontroll över vad som visas och genom att kunna erbjuda annonsören plats på din blogg och föra en dialog kring det hela kan du garanterat få bättre betalt än via nätverken. Det annonsören får i gengäld är tryggheten och möjligheten att påverka. Dessutom slipper ni mellanhänder som tar sin del av kakan. För WordPress finns ovan nämnda Advanced Ads som har ett tillägg som möjliggör försäljning av annonsplats på bloggen. Genom det kan du ta betalt per klick, impressions, per dag eller med egna villkor.

Tips: Skapa ett media kit där du berättar om sådant som kan intressera en eventuell annonsör. Det kan vara hur många besökare bloggen har per dag, vilken profil de har (kön, ålder, intressen) och ge exempel på vad annonsören kan vinna på att annonsera hos dig.

2. Affiliatemarknadsföring

Ibland står det i vissa blogginlägg att de är ”sponsrade”, har ”adlinks” eller dylikt. I de fallen har bloggägaren ett samarbete med en eller flera firmor om att marknadsföra deras produkter eller tjänster. Affiliatemarknadsföring innebär att du får en procentsats eller ett fast belopp för varje beställning som någon gör efter att ha klickat sig till din affiliatepartner från din blogg.

Det fungerar som så att du registrerar dig som affiliate hos en samarbetspartner och sedan får du ett unikt ID som du använder i länkarna. Oftast loggar du in på affiliateplattformen och kan där antingen hitta en anpassad länk eller skapa en själv. Denna länk bär ditt ID och du kan klistra in den på din blogg i ett lämpligt sammanhang. När någon klickar på länken registreras det hos din samarbetspartner och du får din ersättning.

Jag kan rekommendera Adtraction och Adrecord som jag har egen erfarenhet av här på StockBlogs och som bägge är ganska stora och vanliga. Det finns dock flera alternativ. Olika annonsörer har olika lång så kallad spårningstid för kakor, vilket innebär hur många dagar som kan gå mellan det att någon klickar på din länk tills dess att ett köp görs för att köpet ska vara giltigt. Ofta handlar det om 30 eller 45 dagar.

Tänk på att bara länka relevant innehåll!

Låt inte idén att tjäna pengar på din blogg ta överhand bara. Man kan lätt bli lockad av alla ersättningar som erbjuds. 100 kronor per köp, 500 kronor per köp, 10 procent på alla beställningar för evigt… Det är dock viktigt att du behåller dina läsares förtroende och fokus. Överös dem därför inte med länkar bara för att tjäna pengar. Det kan lätt slå fel.

Om du har en aktieblogg kanske det inte är så relevant att helt plötsligt börja skriva om parfym. Eller om hur man bygger en veranda. Man kan förstås alltid hitta en unik vinkel som till exempel ”spara pengar genom att köpa parfym på nätet” eller ”så mycket extra kommer jag att få i utdelningar genom att spara pengar på att bygga verandan själv”. Det kan dock lätt bli långsökt och krystat så var försiktig! Tänk på dina läsare – de är det mest värdefulla du har på bloggen!

Olika annonsörer har olika regler

De flesta annonsörer har riktlinjer som man måste följa för att inte riskera att pengarna uteblir. Det kan till exempel handla om att man inte får annonsera deras produkt via betalannonser eller att man måste lägga in deras varumärke som ett s.k. ”negativt sökord” så att din annons inte råkar dyka upp i Google eller Bing utifall de skulle söka på annonsörens namn. Dessutom kan det finnas begränsningar kring om man får använda affiliatelänken i e-postmarknadsföring, på sociala media och på rabattsajter. Ofta framgår det tydligt i din kontrollpanel hos annonsören så du behöver inte gå och vara orolig för att du bryter mot några riktlinjer. Ofta krävs det också att du anger någonstans i artikeln att den innehåller länkar från din samarbetspartner.

3. Sälj en hel artikel på bloggen – gästinlägg

Om du har börjat få ganska många läsare innebär det att din blogg har fått en viss auktoritet. Det finns två sätt att se på det hela. För det första har du blivit en ”influencer” som kan påverka en stor läsekrets genom din blogg. Det finns många företag som kan vara intresserade av att låta dig skriva något om deras produkter eller tjänster och ge dig en ersättning för det. Vissa företag erbjuder sig att själva skriva en artikel som du kan publicera som ett ”gästinlägg” på din blogg.

För det andra har din blogg uppnått en viss status hos Google och andra sökmotorer (främst Bing och Yahoo). Det innebär att företag som själva försöker att få en bättre ranking kan ha ett intresse att du skriver om dem och länkar till dem. Inte sällan företräds dessa företag av en SEO-agentur som jobbar för att förbättra sin klients ranking hos sökmotorerna.

Glöm inte bort dina läsare

Glöm inte bort dina läsare bara när du väljer samarbetspartners! Ditt främsta syfte får inte bli att tjäna pengar på din blogg. Att ge dina läsare en ständig ström med läsvärda artiklar är ditt främsta syfte. Pengarna blir eventuellt den positiva konsekvensen. Tror du att läsarna har ett intresse att läsa artikeln i fråga, ja då är det win-win. Annars kanske det inte är värt att hugga på erbjudandet.

Priset är en annan sak. Hur mycket kan man ta betalt för ett inlägg? Det beror på hur många besökare du har och vilken typ av besökare det rör sig om. Vem annonsören är och hur stor budget bolaget har spelar förstås också roll. Känn dig för. Prova lite olika nivåer med olika annonsörer så märker du på ett ungefär vad din tjänst är värd. Precis som för vid försäljning av annonser kan ett säljande media kit komma till användning även här.

Ett litet tips: Använd 10 till 20 procent av intäkterna från annonsören till att själv annonsera hos Google eller Facebook. På så vis kommer din artikel att få många fler sidvisningar, vilket du kan visa för annonsören, som då säkert återkommer.

4. Ytterligare några tips

Det är egentligen bara din kreativitet som sätter stopp för hur du kan tjäna pengar på din blogg. De tre sätten som jag nyss gått igenom är nog ändå de absolut vanligaste. Men, nåväl, låt oss brainstorma lite avslutningsvis.

Skriv åt andra

Du som skriver en blogg har förmodligen någon form av skrivbegåvning eller åtminstone tycker du om att skriva. Erbjud dig att skriva för någon tidning – online eller i tryck. Förutom att få en ersättning för din text får du exponering och troligtvis ett antal nya läsare på din blogg. En del aktiebloggare extraknäcker till exempel som krönikörer hos banker och finanssajter.

Ge ut en bok eller e-bok

Jag tänker här t.ex. på Hernhag och Miljonär innan 30 som gett ut egna böcker. Du behöver inte ”bli upptäckt” för att ge ut en bok via förlag. Nu för tiden finns det så kallade book on demand-tjänster där du betalar ett paketpris för att trycka boken eller skapa en e-bok och göra den tillgänglig i bokhandeln. Jag har själv provat på BoD å en familjemedlems vägnar och var mycket nöjd med resultatet. Om du inte vill ge ut via förlag kanske du kan ge ut en e-bok som du marknadsför på bloggen. En e-bok kan du välja att antingen sälja eller ge ut gratis, beroende på om du ser den som ytterligare ett sätt att tjäna pengar på din blogg eller bara som marknadsföring.

Skapa en e-shop

Det kanske känns mer logiskt att skapa en webbshop om man bloggar om mode, parfym eller bilprylar jämfört med om man skriver om t.ex. aktier. Jag har hittills inte sett att någon av aktiebloggarna har en webbshop (bortsett från boktips, tips om betalkort m.m.), men om du har ett speciellt fokus kanske det kan vara något. På samma sätt som med samarbeten med företag är det viktigt att webbshoppen är relevant för läsarna.

Föreläsningar

Exempel på aktiebloggare som föreläser är Kavastu och Cornucopia. Det gäller här att tänka som ett företag. Du är en del av ditt företag och en av företagets erbjudanden. Använd dig av din status som influencer och dela med dig till en större publik som säkert uppskattar att få se dig i verkligheten också! Jag tycker inte att du behöver sitta och vänta på att någon kontaktar dig – ta initiativet och anmäl ditt intresse hos något lämpligt företag. Kanske kan du värma upp genom att ge gratisföreläsningar i början i studiecirklar eller för föreningar. Kanske kan du föreläsa hur du började tjäna pengar på din blogg! 🙂

5. Tjäna pengar på din blogg – sammanfattning

Jag har nu gått igenom de tre främsta sätten att tjäna pengar på en blogg. Det enklaste är att ansluta sig till ett annonsnätverk, som t.ex. Google AdSense. Det är lätt och går snabbt, men du har inte full kontroll över vilka annonser som visas. Ersättningen kan också variera och oftast behöver din blogg ha rätt så mycket trafik för att det ska bli några pengar att tala om. Det är dock helt klart värt att lägga in annonser, tycker jag, som en del av intäktsmixen. Tänk på att du också kan sälja annonsplats direkt till företag, vilket kan vara mer lönsamt.

Ett alternativ till annonser kan vara affiliatemarknadsföring. Det kommer att kräva lite mer av dig i form av research och det är egentligen bara om du kan integrera produkterna eller tjänsterna på ett smidigt sätt i dina blogginlägg och på ett sätt som gynnar dina läsare som du kan tjäna något på detta. Att bara klistra in banners från samarbetspartners ger ofta dåligt resultat.

Det tredje sättet är att tjäna pengar på din blogg är genom gästinlägg. Se bara upp så att du är tydlig med ditt budskap så att du inte tappar dina läsares förtroende.

Gör bloggen till en del av din pengamaskin! Lycka till!