Ett kreditkort fungerar genom att du får en kredit som du kan använda när du betalar med kort i butik eller på nätet. I denna guide berättar vi hur kreditkort funkar. Vi går igenom kreditgräns, avgifter, ränta, hur man betalar och annat som du kan tänka på.
Kreditgräns – så mycket kan du köpa för
När du ansöker om ett kreditkort får du ange vilken kreditgräns du vill ha. Det motsvarar den totala kredit som du kan utnyttja.
Varje kortutgivare har sin maxgräns. Det kan exempelvis vara 30 000 kronor, 50 000, 100 000 eller mer.
Hur stor kredit du kan få beror sedan på din kreditvärdighet. Ett tips är att inte ansöka om onödigt hög kreditgräns eftersom det kan synas på dina kreditupplysningar, även om du inte utnyttjat hela krediten.
Tänk också på att det kan vara lätt att göra av med mer pengar än vad du egentligen har råd med om du satt en hög kreditgräns. Du kan alltid be kortutgivaren att höja eller sänka gränsen i efterhand.
Avgifter
Är det dyrt att ha kreditkort? Det beror mycket på vilket du väljer och hur du använder det. De flesta avgifter går att undvika.
Här är de vanligaste avgifterna som förknippas med kreditkort:
- Årsavgift: Flera av korten har ingen fast årsavgift, men det är vanligt med en kostnad på några hundra kronor per år. Tänk på att räntan ofta är högre på kort som är gratis.
- Aviavgift: Många kort saknar fakturaavgift om du väljer e-faktura men vill du ha pappersfaktura kan det kosta runt 30-45 kronor per faktura. En del tar alltid ut en administrationsavgift.
- Valutaväxlingspåslag: När du handlar utomlands eller betalar i utländsk valuta på nätet är det ofta ett så kallat valutaväxlingspåslag på 1,5% – 2%. Med vissa kreditkort är det gratis.
- Uttagsavgift: Det är vanligt med en uttagsavgift på 2-3% eller 35-45 kronor vid uttag i Sverige och inom EU. De flesta kortutgivare har en liknande avgift vid uttag utanför EU.
Sedan finns förstås också räntan och den kan lätt kan bli till den största kostnaden. Vi återkommer till den strax. På hittakreditkortet.se kan du jämföra olika kreditkort och vilka avgifter de har.
Betala med kreditkort
Efter att din ansökan blivit godkänd får du ditt kreditkort med posten. Du får också en pinkod. Kortet aktiveras automatiskt första gången du använder det.
Ett kreditkort fungerar på exakt samma sätt som ett bankkort när du handlar i butik eller på nätet.
Du får en faktura
En gång i månaden får du en faktura. Där ser du saldot på ditt kreditkort och vilka transaktioner du gjort.
Här har du möjlighet att dubbelkolla så att allt stämmer. Om du mot förmodan upptäcker en utgift som du inte känner till kan du vända dig till kreditkortsbolaget för att få fakturan korrigerad. Detta är en extra trygghet med kreditkort jämfört med debetkort.
Betala allt eller delbetala
Varje kreditkortsutgivare har en så kallad räntefri period. Den varierar mellan 45 och 60 dagar. Betalar du din kreditkortsfaktura inom denna period blir det ingen ränta.
Man kan säga att du använt krediten gratis (om vi bortser från att kortet kanske har en årsavgift och i vissa fall även en aviavgift).
Tänk på att den räntefria perioden räknas från senaste fakturan, inte från varje köp.
Ifall du inte vill eller kan betala hela beloppet på en gång kan du delbetala. Kreditkortsbolaget anger ett minsta belopp som du måste betala. Utöver detta belopp avgör du själv hur mycket du vill betala tillbaka av skulden.
Ränta
Ifall du väljer att delbetala får du betala ränta på ”lånet”. De flesta kort har en ränta på mellan 10 och 20 procent per år, men det finns både billigare och dyrare alternativ.
Krediträntan räknas från förfallodatumet på fakturan och fram tills skulden är betald. Du kan när som helst göra en extra inbetalning utan kostnad.
Bonus
Många kreditkort har en kortbonus. Det innebär att du får någon form av ersättning beroende på hur mycket du handlar för.
Det är vanligt med mellan 0,5% och 1% i bonus. Hur du får denna kreditkortsbonus är olika mellan olika kreditkortsutgivare. Det kan exempelvis funka som en rabatt på drivmedel, cashback direkt in på kontot, flygbonus eller som kuponger som du kan använda i butik.
Vissa utgivare har egna webbshoppar eller tjänster där du kan få extra många poäng ifall du handlar hos dem. Bästakreditkortet.se har en bra översikt över olika bonusar och andra förmåner.
Kompletterande reseförsäkring
De flesta kreditkort har en kompletterande kortreseförsäkring. Den ger vissa fördelar när du är ute på resa, utöver det skydd som du redan har genom din hemförsäkring. Till exempel kan du få ersättning för försenat flyg eller borttappat bagage.
Tänk på att du måste ha en hemförsäkring för att reseförsäkringen på kortet ska gälla. Dessutom brukar vara ett villkor att du köpt resan med kreditkortet och att den utgår från Norden.
Ska man skaffa kreditkort?
Vi kan avrunda med ett par tankar kring om det är värt att ha ett kreditkort eller inte. Det finns många fördelar med kreditkort. Bland annat kan det fungera som en extra ekonomisk trygghet för oförutsedda utgifter (men vi förespråkar alltid att ha en sparbuffert i första hand).
Bonus och cashback kan ge ganska många kronor extra i plånboken per månad. För att det ska ha någon bäring på ekonomiskt sunt förnuft kräver det dock att du inte spenderar mer bara för att du har en kredit. Det förutsätter också att du alltid betalar tillbaka krediten inom den räntefria tiden och att kortet inte har en hög årsavgift.
Vanliga frågor och svar
Hur betalar man sitt kreditkort?
Du kan betala allt på en gång och då behöver du inte betala någon ränta. Väljer du att delbetala läggs räntan på återstående belopp på nästa faktura. Du betalar antingen genom Bankgiro / Postgiro eller genom banköverföring.
Är det bra att använda kreditkort?
Om du har god disciplin och hittar ett billigt kort kan det vara bra med kreditkort. Då får du möjlighet att handla räntefritt och samtidigt få bonus och kanske även få vissa försäkringar på köpet.
Hur fungerar återbetalning till kreditkort?
Du sätter in pengar genom att betala in på det Bankgiro- eller Plusgiro-nummer som står på fakturan. Det kan även gå att sätta in pengar genom banköverföring.
Vad är det för skillnad att betala med kontokort och kreditkort?
Ett kontokort (debetkort) har ingen kredit och du kan bara handla med det om du har pengar på kontot. När du handlar med kreditkort däremot så behöver du inte göra något utlägg utan betalar först när du får fakturan.
Vilket är säkrast – bankkort eller kreditkort?
Kreditkort är säkrare eftersom de omfattas av konsumentkreditlagen. Det innebär att kreditgivare och säljaren bägge bär ansvaret ifall du inte får din vara eller tjänst.