Jämför lån – 9 tips på hur du hittar billiga lån med låg ränta

Visst är det bäst att spara pengar först men ibland är det ändå nödvändigt att ta ett lån. Konkurrensen bland långivare är stor, vilket är en fördel för dig som konsument. Det innebär att du kan låna pengar billigare.

I denna artikel går jag igenom lite olika tips på hur du bäst jämför lån för att få den lägsta räntan.

Sidan innehåller vissa samarbetslänkar till långivare.

Sajter för att jämföra lån

Här är en lista med några av de mest populära sajterna för att jämföra lån på nätet.

Antal långivareBeloppVillkor
Axo Finans
315000 - 60000018 år
Årsinkomst minst 100800 kr
Compricer3010000 – 60000018 år
Årsinkomst minst 110000 kr
Advisa365000 – 60000018 år
Årsinkomst minst 120000 kr
Zmarta355000 - 60000018 år
Årsinkomst minst 100000 kr
Lendo3510000 - 60000018 år
Årsinkomst minst 100000 kr
Lånekoll3010000 - 60000018 år
Årsinkomst minst 110000 kr
Anmärkning.se1010000 - 35000018 år
Årsinkomst minst 120000 kr

Låneförmedlare – för en enklare jämförelse

Det absolut enklaste sättet att snabbt hitta ett billigt lån är genom att använda en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med sådana.

En enda ansökan

Den främsta fördelen med att använda låneförmedlare är att du slipper ansöka hos flera banker. En enda snabb ansökan och sedan får du flera erbjudanden nästan direkt eller som längst inom ett dygn.

Bara en UC

En annan fördel är att det endast görs en kreditprövning i samband med ansökan. Även om du får låneerbjudanden från 10, 20 eller 30 olika låneinstitut görs det bara en UC, vilket är bra för din kreditvärdighet.

Tydlig information om lånets kostnad

En tredje fördel är att all information om hur mycket ditt lån kommer att kosta går att hitta direkt hos låneförmedlaren. Och då pratar vi inte om några exempelräntor som på bankernas hemsidor. Den ränta och de avgifter du ser är exakt vad just du kommer att betala för det aktuella lånet. Det gör det lätt att jämföra med andra lån.

En oberoende låneexpert

Låneförmedlare tjänar förvisso pengar på att jämföra och förmedla lån (vilket är helt naturligt) men det sker inte på din bekostnad. Vilka privatlån som dyker upp och i vilken ordning de presenteras beror enbart på vilka av de anslutna bankerna som vill erbjuda dig lån och vilka villkor de ger.

Det är gratis

Slutligen är det helt gratis att jämföra lån med en låneförmedlare. Du betalar aldrig någon avgift för själva tjänsten. Väljer du att inte tacka ja till något av lånen kostar det dig inget.

Finns det inga nackdelar?

Jodå. Även om många låneförmedlare har över 30 olika anslutna banker tar de inte in uppgifter från alla långivare som finns. Det kan hända att den bank där du har lönekontot faktiskt kan erbjuda en lägre ränta. Värt att tänka på!

Att tänka på när du jämför lån – få lägre ränta

När du jämför privatlån finns det flera saker att tänka på för att du ska lyckas få ett så billigt lån som möjligt. Hur får man lägre ränta?

1. Betala av smålån innan du ansöker

För att få så låg ränta som möjligt är det bra om du först kan göra dig av med eventuella smålån och krediter. Din kreditvärdighet blir då bättre och fler banker kommer troligtvis att vilja ge dig bättre lånevillkor.

2. Samla lån

Om du inte har möjlighet att först betala av nuvarande skulder kan du kryssa för att du vill samla dem i det nya lånet. Då brukar långivarna kunna erbjuda bättre villkor. Dessutom medför det fördelen att du får ner den totala kostnaden och du får allt på en räkning.

Samla lån hos Axo Finans
När du väljer att samla lån kan du få bättre villkor i samband med att du jämför privatlån.

3. Ha en medsökande

Genom att ansöka tillsammans med en medsökande kan ni få lägre ränta på lånet. Dessutom brukar det gå att låna ett större belopp vid behov. Orsaken är att risken för banken minskar om ni är två som delar på bördan.

Medsökande när du jämför lån hos Advisa
Genom att ha en medsökande ökar du chansen att få bra villkor på ditt privatlån.

4. Ansök om ett lägre belopp

När du sköter dina amorteringar väl får banken förtroende för dig och det blir lättare att låna mer till en lägre ränta senare. Om möjligt lånar du alltså inte allt det du behöver på en gång utan väntar några månader för att sedan utöka lånet.

5. Låna inte mer än du behöver

Tänk också på att aldrig låna mer än vad du verkligen behöver. Ett konsumtionslån är raka motsatsen till en investering. Det kostar pengar varje månad och ju mer du lånar desto dyrare blir lånet och desto längre tid tar det att betala tillbaks.

6. Ange nuvarande lön

Även om långivaren tittar i förra årets deklaration är det din nuvarande lön du ska ange. Har du fått löneförhöjning kan du komplettera ansökan genom att skicka in kopia på ditt senaste lönebesked. På så sätt får du lägre ränta.

7. Välj så kort återbetalningstid som möjligt

När du väljer lång återbetalningstid på ett privatlån händer två saker: 1) Du får en större totalkostnad för lånet och 2) långivaren anser att det är mer riskabelt att låna ut pengar. Punkt två leder till högre ränta och bägge punkterna leder tillsammans till en mycket högre kostnad. Välj därför kort återbetalningstid för att få en låg räntekostnad.

8. Förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker

Låg kreditvärdighet = högre ränta och / eller mindre lånesumma samt färre antal banker som ger dig ett lånerbjudande. Du förbättrar kreditvärdigheten genom att:

  • Betala tillbaks lån – lägre skuld innebär bättre kreditvärdighet
  • Samla smålån
  • Betala tillbaks krediter (t.ex. kreditkortsskulder)
  • Säg upp outnyttjade krediter
  • Betala alla fakturor så att du inte får en betalningsanmärkning

9. Gör inte för många låneansökningar

Varje gång du ansöker om ett lån registreras det i din UC. Nästa gång du söker ett lån ser banken eller långivaren det. Att ha några få ansökningar på ett år ses som normalt, men har du många frågor hos UC kan banken se det som ett varningstecken. Få ansökningar innebär alltså ofta lägre ränta.

Jämför lån hos 36 långivare samtidigt med en enda UC-förfrågan

FAQ – Vanliga frågor och svar om att jämföra lån

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en tjänst som jämför räntan på lån från olika banker och andra långivare genom en enda ansökan. När du har ansökt får du en lista på vilka långivare som är villiga att låna ut pengar till dig och hur mycket det skulle kosta.

Vilken låneförmedlare är bäst?

De flesta låneförmedlare är ungefär lika bra. Det du kan jämföra är antalet banker som förmedlaren samarbetar med och vilka minimikraven är.

Vilken är den lägsta räntan?

När du jämför lån hos låneförmedlare går det att få en ränta som är från runt 3 procent.

Vad finns det för alternativ till att låna pengar?

Bäst är om du kan låna så lite som möjligt, exempelvis genom att sälja saker du inte behöver eller tjäna extra pengar online. Det är också bra att alltid ha en sparbuffert som du kan använda om du snabbt behöver pengar.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på din kreditvärdighet (främst lön, befintliga skulder och krediter), huruvida du har en medsökande eller inte och hur lång återbetalningstid du vill ha. Som mest får du låna 600000 kronor via privatlån.

Vad får jag använda lånet till?

Privatlån får du använda till vad du vill utan att behöva motivera det för banken. Tänk på att det sällan är bra att låna pengar för ren konsumtion.

Vad är skillnaden mellan privatlån och snabblån?

Både privatlån och snabblån är så kallade konsumentkrediter. Snabblånen marknadsför sig dock till personer som behöver pengar snabbt och som kan ha svårt att få en kredit. Därför är räntan ofta mycket högre än för privatlån.