Tjäna pengar online 2023 – 23 tips som fungerar hemifrån

Det finns mängder med sätt att tjäna pengar online. Mer än vad man kan tro. Ofta behövs inte annat än en dator – eller rent av bara en mobiltelefon och Internetuppkoppling.

I denna artikel samlar jag mängder med tips på hur du kan tjäna pengar snabbt eller sakta men säkert, hemifrån, utomlands eller var du än befinner dig.

Kanske är du ute efter en extra inkomst eller så vill du tjäna mycket pengar? Eller är det för klassen eller laget ni vill spara ihop en slant?

Svaren finner du här. Låt oss börja!

Detta inlägg innehåller vissa annonslänkar (affiliate).

Snabba tips – ett urval

För dig som vill komma igång snabbt och inte vill läsa hela artikeln – här kommer några snabba förslag på hur du kan tjäna pengar:

 1. Skaffa Refunder Pay och få 150 kr
 2. Öppna gratis konto hos Refunder och få 50 kr
 3. Sälj på TikTok och få provision
 4. Tjäna provision på Instagram. Fungerar med exempelvis Adtraction och Adrecord (gratis registrering).
 5. Svara på enkäter online genom MonoSurveys och få betalt i pengar eller med presentkort
 6. Svara på fyra snabba frågor och få chans att vinna 10000 kr till valfri matbutik
 7. Tjäna provision på försäljning. Adtraction och Adrecord är mina favoriter. Fungerar för blogg, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok med mera.
 8. Sälj guld som du inte behöver
 9. Låna ut pengar och få hög ränta
 10. Investera i solenergi
 11. Tjäna pengar på aktier. Mina favoritbanker är Avanza och Nordnet. Mycket bättre än att ha pengarna på ett sparkonto.

Men artikeln innehåller många fler idéer så fortsätt läs!

Tjäna pengar på YouTube

Att skapa sin egen YouTube-kanal är ett av de populäraste sätten att tjäna pengar på Internet 2023. Det är också ett av de mest lönsamma.

Varje dag sker det över en miljard videovisningar på YouTube. Videotjänsten har över 2 miljarder tittare. Varje månad!

Det enklaste sättet att få en inkomst på YouTube är genom att skapa mängder med bra videos som folk tittar på och sedan få intäkter via reklam.

Hur mycket tjänar en YouTuber? Via annonser i snitt runt 15 – 40 kronor per 1000 visningar.

Exakt hur mycket man kan få beror på flera faktorer, bland annat längden på videon och typ av innehåll.

Tjäna pengar online med YouTube
PewDiePie är ett exempel på en kille som lyckats tjäna stora summor online. Denna YouTuber har 109 miljoner subscribers. Han tjänar över 110 miljoner kronor per år, bland annat genom reklam och prylar. Du behöver dock inte vara så populär för att det ska bli lönsamt.

Men det handlar inte bara om annonsering. Du kan även tjäna pengar bland annat genom att erbjuda exklusiva kanalmedlemskap, sälja produkter, sponsring och affiliatelänkar.

Det sistnämnda är min favorit. Ofta kan du få 10 % av hela det belopp någon betalar för en produkt som du tipsar om i en video online! Detta är ett mycket bättre sätt att tjäna pengar snabbt på YouTube än via annonser.

Dessutom finns inga minimikrav för antal subscribers eller visningar när det gäller affiliate. För att få pengar från annonser ska du annars ha minst 1000 prenumeranter och minst 4000 timmars tittartid de senaste 12 månaderna.

Kom igång:

Tjäna pengar på Instagram

Om du är aktiv på Instagram och har många följare kan du ganska lätt tjäna extra pengar.

Precis som för YouTube är en av de bästa metoderna att använda affiliate-länkar. Du kan till exempel tipsa om produkter eller tjänster och få en fin provision på all försäljning.

Du lägger bara in passande länkar i inlägg eller din story. Om någon klickar på en länk och köper produkten inom vanligtvis 30 dagar får du provision på hela försäljningen.

Tjäna pengar på Instagram
De populäraste instagramprofilerna är av naturliga skäl inom områden som gör sig bra på bild. Hit hör mode, inredning, träning, skönhet och livsstil.

Ett annat sätt att tjäna pengar på Instagram är genom att få direkt ersättning från en sponsor. Har du många följare kommer du säkert att få flera erbjudanden men du kan även ta kontakt själv med olika företag. Många är positiva till den typen av samarbeten.

Ett tredje sätt att slå mynt av Instagram är genom att sälja dina egna produkter.

Tips – Du kan öka antalet följare snabbt genom att betala för reklam med Instagram för företag.

Kom igång:

Delta i minienkät online

Ett mycket snabbt sätt att kunna vinna upp till 10.000 kronor i presentkort är genom att svara på en minienkät.

Det bygger på att ett företag snabbt vill få reda på vad du som konsument tycker om olika frågor, t.ex. om du gillar snabbscanning i butiker eller om du är för eller emot att plastpåsar är dyra.

Svara på några frågor (brukar gå på några sekunder) och fyll i namn och e-post så är det klart! Kanske inte ett sätt att tjäna pengar direkt, men väl en chans att få många presentkort.

Kom igång:

Svara på enkäter

Du kan tjäna extra pengar genom att svara på enkäter online. Ofta brukar du kunna få mellan 3 och 50 kronor per enkät, beroende på hur lång den är. Många kan tjäna mellan 800 och 1000 kronor hemifrån per månad på att delta i enkäter.

Först registrerar du dig hos ett bolag som förmedlar enkäter. Några exempel är Monosurveys, I-Say, Toluna, Åsiktstorget, YouGov, Surveybee.se och Kundpanel.se.

Ett tips är att berätta så mycket om dig själv som möjligt när du skapar ditt konto. Då ökar du chansen att du får fler förfrågningar att svara på enkäter.

Vissa bolag betalar ut pengar ganska snabbt till ditt bankkonto eller via PayPal. Ibland kan du välja att få rabatter, Trisslotter eller presentkort istället. Då får du ofta bättre betalt än om du väljer kontanter.

Kom igång:

Inkomst genom att svara på enkäter
Det går att tjäna en extra slant genom att delta i enkätundersökningar. Ofta är ersättningen i form av lotter eller presentkort, men det går även att få utbetalning via PayPal eller bankkonto.

Jobba som onlinemoderator

Att jobba som onlinemoderator innebär att hjälpa till med att hålla god stämning i ett chattforum – och få betalt för det! Egentligen behöver du bara en dator och internetuppkoppling.

Behövs några kvalifikationer? Inte så mycket egentligen, men du bör nog vara lite öppensinnad och har bra fantasi. Att kunna skriva snabbt på tangentbordet är ett plus eftersom du får betalt per meddelande. Här går det att tjäna en ganska så bra extra slant.

Förutom att det är ett helt flexibelt jobb där du själv bestämmer arbetstiden får du ofta utbetalningar ofta också, till exempel en gång i veckan.

Läs mer om att bli onlinemoderator hos E-moderators.com

Sälj foton

Om du är bra på att fota eller teckna kan du tjäna pengar hemifrån genom att sälja dina bilder på nätet.

Det finns flera så kallade Stock Photography-tjänster där användare och företag betalar en slant för att få en bild som de vill ha. Det kan vara fotografier, vektorgrafik, illustrationer och ikoner. Ja, det kan även vara video.

Detta material används sedan online, till exempel på hemsidor, i reklam och i presentationer. Ibland används bilderna även i tryck.

Det finns i princip två sätt att tjäna på dina foton:

 • Macrostock: Om du är en riktigt duktig fotograf kan du få royalties löpande på bilder som säljs på tjänster som exempelvis Getty Images.
 • Microstock: Tjäna allt från 1 till 50 kronor eller mer varje gång någon laddar ner din bild. Finns exempel på iStock, Shutterstock, Dreamstime och Depositphotos.

Hur mycket kan man tjäna på att sälja fotografier? Det är fullt möjligt att tjäna några tusen kronor per månad. Det bygger på att du laddar upp ganska många bra bilder och är noga med att beskriva dem så att folk lätt kan hitta dina foton.

Tjäna pengar på att sälja foton på nätet
Att sälja bilder på Internet kan vara ett bra sätt att få en extra inkomst. Det är enkelt att testa ifall du blir godkänd hos Getty Images. Ladda ner en speciell app och ladda sedan upp 3 – 6 bilder. Därefter får du reda på om du blivit godkänd att sälja via Getty Images eller iStock. Mer info finns på: https://www.gettyimages.com/workwithus

Jobba som affiliate

Jag var inne på affiliate i avsnitten om att tjäna pengar på YouTube och Instagram. Men detta sätt att få en inkomst är mycket större än så!

Vad är affiliatemarknadsföring? Det är när du tipsar andra om förtags tjänster eller produkter och sedan får en ersättning. Ett perfekt jobb att sköta hemifrån!

Vet du vad? Artikeln du läser just nu är ett exempel på affiliatemarknadföring. Om du till exempel använder någon av tjänsterna som jag tipsar om får jag en ersättning utan att det kostar dig som läsare något alls.

Ofta kan du få runt 10 procent på all försäljning inom 30 dagar. För vissa företag får du en fast ersättning istället som kan vara allt från några kronor till flera tusen.

Oftast bygger ersättningen på försäljning, men det kan också vara om du skaffar ett lead åt ett företag, t.ex. genom att en person registrerar sig på deras sajt.

Tjäna pengar genom affiliate marketing
Genom ett så kallat affiliate-nätverk får du möjlighet att marknadsföra mängder med produkter och tjänster inom i princip nästan vilket område som helst. Mode, datorer, banklån eller resor? Du kan tjäna provision på princip vad som helst!

För att lyckas som affiliate och tjäna pengar online måste du nå ut till en ganska stor (men inte nödvändigtvis jättestor) grupp människor. Det kan du exempelvis göra genom:

 • Att blogga
 • Skapa en hemsida med produktjämförelser eller recensioner
 • Videos på YouTube
 • Instagram
 • Facebook
 • Twitter
 • TikTok
 • Tipsa vänner

Det finns två sätt att komma igång med affiliatemarknadsföring. Det enklaste är att ansluta sig till ett nätverk som Adrecord, Adtraction, Tradedoubler eller Adservice. Vissa bolag (främst i USA) låter dig också skapa ett affiliatekonto direkt hos dem.

Kom igång:

Bli frilansskribent

Är du bra på att skriva texter? Då kan tjäna tillräckligt med pengar på att skriva för att kunna leva på din inkomst. Givetvis kan du jobba hemifrån och online – eller var du än vill vara i världen.

Egentligen behöver du inte vara en expert på att skriva för att kunna jobba som frilansskribent. Det räcker att du behärskar språket OK och kan leverera en text utan stavfel.

Fast ju bättre du är desto mer är givetvis olika uppdragsgivare villiga att betala.

Vem kan man skriva åt? Bloggar, webbshoppar, tidningar och affiliatesajter brukar ofta söka skribenter. Skicka dem en spontan fråga eller håll utkik på forum som wn.se eller seo-forum.se.

Det går även att hitta uppdrag hos sökmotoroptimerare och contentbyråer.

Många gånger går det att tjäna extra pengar som frilansskribent. Du behöver inte jobba heltid om du inte vill.

Denna typ av skrivuppdrag brukar gå under namnet ”content writer”. Du skapar innehåll till diverse sajter.

Hur mycket kan man tjäna på texter?

De flesta content writers brukar ta mellan 30 och 80 öre plus moms. En typisk text brukar kunna vara mellan 200 och 2000 ord, ibland mer.

Det finns även något som heter ”copywriter”. En sådan skriver texter åt företag, exempelvis för hemsidor och broschyrer. Det är ofta mycket högre krav på en copywriter än på en content writer. Ersättningen är också som regel per timme istället för per ord.

Exempel på sajter där du kan sälja content och tjäna pengar online:

 • Contentcentral.se (svenska)
 • boostcontent.com (olika språk)
 • topcontent.com (olika språk)
 • textbroker.com (engelska)

Intäkter från supportrar med Buy Me a Coffee

Ifall du har någon form av fans eller supportrar kan du tjäna pengar online på ett smidig sätt med Buy Me a Coffee.

Här är några exempel på vem som kan få pengar på detta sätt:

 • Konstnärer
 • Författare
 • Musiker
 • Bloggare
 • Podcastare
 • Influencers
 • YouTubers
 • Twitters
 • Facebookare
 • Videproducenter
 • Programmerare
 • Hobbyreportrar
 • Hjälporganisationer

Buy Me a Coffee fungerar till och med för att tjäna pengar till klassen!

Det hela är ganska enkelt. Du registrerar ett konto gratis och får då en egen supportersida med en adress som ser ut så här:

buymeacoffee.com/valfritt-namn

På din profil kan du göra det möjligt för vem som helst att betala dig en eller flera ”koppar kaffe”.

Du får givetvis inte betalt i kaffe. Det är bara en liknelse med att varje supporter skänker en liten summa online, ungefär så mycket som en kaffe kostar. Istället får du exempelvis 30 – 50 kronor som betalas ut direkt till dig via PayPal eller till ditt bankkonto.

Tjäna extra pengar hemifrån med Buy Me a Coffee
Här är ett exempel på hur din profil kan se ut.

 

En supporter kan köpa flera ”koppar” till dig också. Eller så kan du erbjuda en prenumeration som exempelvis kostar 30 kronor per månad. I gengäld ger du dina fans exklusivt innehåll.

Det vill givetvis till att du kan locka folk till din sida. Till exempel via din hemsida, blogg, YouTube-kanal, Facebooksida, Instagram eller på annat sätt. Allt sådant kan du göra hemifrån.

Buy Me a Coffee tar bara ut 5 procent i avgift. Du behåller alltså nästan alla intäkter själv.

Är det värt det? Helt klart. Vissa tjänar en hel del pengar genom Buy Me a Coffee! Du kan även prova liknande tjänster som exempelvis Patreon och Ko-fi.

Sälj saker du inte behöver

Att sälja gamla saker som står och skräpar är kanske en no-brainer. Men faktum är att många av oss har mycket mer värdefulla prylar än vad vi tror.

Har du antikviteter hemma finns det garanterat pengar att tjäna. Gamla klockor, en byrå, ett soffbord eller porslin kan vara värt en hel del.

Men du kan även få en inkomst genom att sälja helt vanliga prylar. Till exempel LP-skivor, CD-skivor, din gamla dator, pocketböcker, en cykel, skidor och till och med begagnade kläder.

Sälja saker på Blocket
Blocket är en favoritsajt för att sälja saker på nätet. På bilden ser vi bland annat 100 LP-skivor med dansbandsmusik för dryga miljonen kronor. Just i detta fallet har säljaren uppenbarligen fyllt i fel pris. 🙂

Om du får en bra känsla för vad saker är värda kan du rent av satsa på att köpa prylar billigt på nätet och sedan sälja dem för deras rätta värde.

Lägg upp en annons på en försäljningssajt på Internet. Efter att någon köpt varan skickar du den med posten, ett bud eller så kan köparen hämta upp prylarna.

Tips – ta bra bilder och beskriv det du vill sälja online så är det lättare att sälja.

Här är några av de populäraste köp- och säljsajterna:

 • Blocket.se
 • Tradera.com
 • Citiboard.se
 • Facebook Marketplace
 • Sellpy.se

Tjäna pengar på aktier

Att äga aktier är ett av de säkraste sätten att tjäna mycket pengar på sikt. Du behöver inte ens gå till banken utan kan köpa och sälja online.

I snitt brukar aktier stiga med 8 – 12 procent per år.

Om du exempelvis köper aktier för 10.000 kronor och får en avkastning på 10 procent i 10 år kommer du att tjäna nästan 16.000 kronor på dina aktier.

Har du 100.000 kronor och får 10 procent avkastning per år i 30 år har du tjänat totalt 1.644.940 kronor! Du blir miljonär!

Då pratar vi om ett snitt. Bygger du en portfölj med tillväxtbolag finns goda chanser att tjäna betydligt mer pengar på dina innehav.

För att tjäna pengar på aktier ska du dock inte ha bråttom. Köp minst 12 olika aktier i bra bolag och behåll dem länge.

OBS! Börsen är inget sätt att tjäna snabba pengar. Det brukar inte lyckas så bra att ha bråttom. Men har du tålamod och spar regelbundet kan du bli miljonär förvånansvärt snabbt.

Kom igång:

Tjäna pengar på aktier genom nätmäklare
På Avanza finns flera intressanta aktielistor där du kan hämta inspiration och lätt komma igång med att spara i aktier. På bilden ser vi exempel på aktier som miljonärer i Sverige har i sin aktieportfölj.

Tjäna på att betala mindre online

Om du ändå tänkt köpa något kan du tjäna en slant på att betala ett lägre pris än vad du planerat för. För att vara exakt så handlar det egentligen om att spara pengar. Men sparad krona eller tjänad krona kan vara nästan samma sak, eller hur?

Oavsett om du ska handla mat, kläder, en dator, bildäck eller måste byta kylskåp går det nästan alltid att hitta rabattkuponger online. Jag gillar Kupongerna.se som är en av de bästa sajterna i denna kategori.

På tal om mat kan du spara både tid och pengar på att beställa matkassar på nätet. Vissa erbjudanden är billigare som matkasse än i butik men det gäller att se efter. I vilket fall som helst kan du spara mycket tid på att slippa gå till affären – tid som du kan lägga på att exempelvis jobba extra hemifrån. Det finns en bra jämförelse av olika alternativ på Matkassarna.se.

Testa programvara från buggar

Du kan tjäna ganska mycket pengar snabbt och enkelt genom att leta efter buggar i programvara.

Till saken hör att du inte nödvändigtvis behöver vara programmerare för att delta. Det räcker ofta med en dator eller mobiltelefon. Och en Internetuppkoppling givetvis – allt sker online, ja ofta hemifrån.

Efter att du anmält dig får du göra ett ”test” som mest är till för att du ska bekanta dig med plattformen. Dessutom får du svara på frågor så att du sedan får testa produkter som passar väl ihop med din profil.

När det är klart kan du exempelvis få testa funktioner och användarupplevelse på:

 • Webbsajter
 • E-butiker
 • Appar
 • Spel
 • Chatbots

Ersättningen brukar vara runt 200 kronor för ett test. Hittar du ett fel får du bonus. Hittar du en stor bug kan du få ganska mycket ersättning.

Sälj guld hemifrån

Har du guld hemma som du inte använder kan du sälja det och få ganska bra betalt. Kanske har du en gammal guldklocka, smycken eller guldmynt utan något speciellt affektionsvärde. Värdet i kronor och ören kan dock vara stort.

Priset på guld är högt just nu så om du behöver pengar direkt och har guldföremål av värde hemma kan det vara läge att passa på.

Men hur säljer man guld på Internet? Du beställer en speciell box för att skicka in ditt guld på ett säkert sätt med gratis försäkring. Guldet värderas av ett proffs (också det gratis) och sedan får du utbetalning direkt. Det hela går relativt snabbt.

Säljer du via pantbank har du sedan mellan 1 och 3 månader på dig att ångra din försäljning om du betalar tillbaks pengarna plus en liten ränta på några procent.

Kom igång:

Sälja guld på Internet
Visste du att du kan sälja guld på nätet? Det är möjligt tack vare en speciell försäkrad box som du beställer hem. Läs mer.

Blogga

Visste du att det kan vara riktigt lönsamt att blogga? Det är inga pengar du får över en natt, men du kan tjäna en hel del online om du jobbar flitigt och bygger upp en läsvärd blogg.

En fördel är att du kan jobba hemifrån, på en strand, på flyget eller tåget – var du vill.

Det hela bygger på att du får många besökare. Det måste inte vara personer som ”följer” dig och tittar in var eller varannan dag. Det kan lika gärna vara trafik som du får via Google.

Tjäna pengar på dina besökare

En sak du kan göra är att omvandla besökarna till köpare av en produkt eller tjänst.

Det enklaste sättet är genom att tipsa om olika produkter och sedan lägga in en affiliate-länk till produkten. Köper någon efter att ha klickat får du provision. Adrecord och Adtraction är bra sajter för att skapa sådana länkar.

Ett alternativ kan vara att skapa en egen e-bok eller guide om du säljer för en liten slant. Det går att automatisera så att besökarna får sin produkt direkt efter betalning.

Tjäna pengar genom att erbjuda annonsplats

Du kan även tjäna pengar på att sälja annonsplats på din blogg. Ett sätt är att lägga in annonser från Google eller något annat annonsnätverk. Då får du oftast betalt varje gång någon klickar på en annons. Du behöver inte själv välja ut annonser utan de anpassas efter besökarna.

Har du en blogg, webbsajt eller portal kan du även tjäna pengar på att erbjuda plats åt företag som vill få publicitet. Många tänker i första hand på annonser, men det är faktiskt vanligare att företag vill synas genom en dedikerad artikel. Det behöver inte ens kännas som reklam utan artikeln kan handla om ett ämne som är relevant för både dina läsare och det annonserande företaget och så länkar du till företaget i fråga. Ett av de smidigaste sätten att få sådana uppdrag är via Interlinked, en marknadsplats där bloggare och annonsörer matchas ihop. Glöm bara inte att reklammärka sådana inlägg (så som vi gjort här ovan till exempel).

Det kan vara tufft att leva på sitt bloggande till att börja med. Men du kan ganska snabbt tjäna extra pengar på din blogg – ett välkommet tillskott i kassan.

Tjäna pengar på att blogga
Det går att leva på att blogga. Om inte annat kan det bli ett välkommet tillskott i kassan!

Så här kommer du igång:

 • Välj ett ämne som du är intresserad av. Det är mycket lättare att skriva då.
 • Brainstorma vilka artiklar du ska skriva. Undersök vad folk vill läsa om med ett sökordsverktyg som t.ex. Ahrefs eller Semrush (kostar pengar) eller Ubersuggest (gratis).
 • Skriv lättlästa artiklar med ett genomtänkt upplägg och underrubriker. Gärna ofta men det är bättre att skriva lite längre (minst 1000 ord) än att skriva flera gånger i veckan. Tänk på att ge läsaren något av värde.

Var kan jag börja blogga?

 • Du kan skapa gratis blogg på Webnode, blogger.com, nouw.com eller wordpress.com.
 • Billig men mycket bra blogg i WordPress och med egen domän finns hos Inleed.

Tips – Betala helst en liten slant och skaffa en WordPress-blogg med egen domän. Du tjänar på det i längden. Din sajt blir också värd mer när många sidor länkar till din adress.

Facebook

Att det går att tjäna pengar på Facebook är intressant för många. Detta är trots allt världens största sociala nätverk och nästan alla har ett konto där.

Hur gör man för att få en inkomst via Facebook? Här är några tips:

 • Få ersättning för annonser som visas i dina videos
 • Skapa prenumerationer med månadsavgift
 • Tipsa om produkter och tjänster och få provision. Gratis konto hos Adtraction.
 • Skapa en FB-grupp med avgift
 • Skaffa sponsorer
 • Sälj saker på Facebook Marketplace

Om du har många följare finns det goda chanser att kunna tjäna en slant på Facebook.

Även om du inte har så många följare idag kan du bygga upp en profil relativt snabbt genom att fokusera på att lägga ut bra och genomtänkt material.

Ifall du vill tjäna pengar på Facebook som företag kan du starta ett Business-konto vid sidan av ditt privata. Det ger fördelen att du kan promota dina inlägg och annonsera för att få fler följare, likes och försäljning.

Inkomster på Facebook
På Facebook kan du få tillgång till en kontrollpanel där du får en översikt över dina inkomster.

Tjäna pengar på podcast

Fenomenet podcasts är stort och det växer. Att bara stoppa hörlurana i öronen och lyssna på något intressant lockar allt fler. Men kan du som har en egen podcast tjäna pengar på den?

Javisst!

Det finns flera sätt. Gemensamt för samtliga är att du måste ha en del lyssnare.

Men även om du inte har så många idag kan det ändå vara bra att redan nu förbereda för använda din podcast som intjäningskanal. I takt med att podcasten växer kommer nämligen många att lyssna även på tidigare inlägg.

Här är några bra sätt att tjäna på din podcast:

 • Ta betalt för exklusivt material: Du kan använda Buy Me a Coffee (se avsnitt längre upp), Patreon eller Ko-fi.
 • Skaffa en sponsor och få betalt för att göra reklam.
 • Sälj en egen produkt, t.ex. en t-shirt med coolt tryck.
 • Skicka lyssnarna till en blogg där du kan tjäna pengar exempelvis via affiliatelänkar – här kan du ordna sådana.

Sälj hantverk och annat på Etsy

Är du bra på att tillverka smycken, bälten eller prydnadssaker? Kan du sticka, väva eller sy kläder? Kanske täljer du smörknivar, målar eller fotar?

Då är Etsy rätt plattform för att sälja dina saker online. Det är en mycket populär sajt där folk som är ute efter unika varor och presenter lägger pengar på att hitta något alldeles speciellt. Det kan du tjäna pengar på!

Gemensamt för allt som säljs på Etsy är att det är antingen handgjort eller unikt, ofta både och.

Sälja på Etsy
Är du händig eller konstnärlig av dig kan du sälja dina produkter på Etsy.

Tjäna pengar hemifrån med Fiverr

Gig-ekonomin är här för att stanna. Vad är ett gig? Det är ett jobb som du utför under en mycket begränsad tid. När du är klar med ett gig åt en köpare fortsätter du med nästa.

Fiverr är den största plattformen där gig-arbetare hittar köpare och vice versa. Nästan oberoende av vad du är bra på (eller halvbra på) kan du sälja dina tjänster på denna sajt. Och du kan alltid sälja hemifrån.

 • Är du bra på att fota, skriva, teckna eller skapa musik?
 • Kanske har du en skön röst att låna ut som speaker till videos?
 • Kan du programmera och bygga appar?
 • Är du bra på SEO?
 • Kanske du är coach eller säljare?
 • Är fitness eller styrketräning din grej?
 • Har du en cool stil och kan jobba som stylist?

Allt detta och mycket mer är möjligt via Fiverr. Ja du kan till och med jobba som reseguide online eller jobba som spågumma eller spågubbe. Jag skojar inte.

Tjäna pengar online med Fiverr
På Fiverr kan du sälja nästan vilken typ av tjänst som helst. Är du bra på att bryta en förbannelse? Då kan du tjäna 20 dollar!

Köp och sälj domäner

Att vara en ”domainer” innebär att köpa och sälja domäner på internet. Det är spännande och lätt att börja, men visst – det innebär förstås en stor nypa spekulation.

En titt på världens dyraste domäner genom tiderna ger minst sagt en liten kick av inspiration. Tänk om man varit den som sålt PrivateJet.com för 30,18 miljoner dollar, eller carinsurance.com för 49,7 miljoner dollar!

Dessa är dock extremfall. De allra flesta domäner säljs för betydligt blygsammare belopp. Det genomsnittliga försäljningspriset är runt 15000 kronor och det är för .com-domäner. Variationen är stor mellan olika typer av domänändelser.

I mångt och mycket är det ett jobb som kännetecknas mer av slit och tålamod än glamourösa storaffärer. Principen är enkel. Antingen registrerar du en ledig domän via en registar och betalar årsavgiften eller så köper du en befintlig domän på andrahandsmarknaden.

Sedan ger du dig ut efter en köpare eller väntar tills någon hör av sig. Se till att det är lätt att få kontakt med dig via din registar och/eller direkt via domänen.

Det finns många tjänster för att köpa och sälja domäner. Till exempel Sedo, namePros, GoDaddy, Flippa och Afternic.

Tjäna på att låna ut pengar

Du kan tjäna en bra slant online på att låna ut pengar till andra. Detta tips kräver givetvis att du redan har en del pengar som du kan undvara ett tag mot att du får en bra ränta.

Du kan också tjäna pengar relativt snabbt på exempelvis enkäter, YouTube, Instagram eller en blogg och sedan tjäna ännu mer genom att låna ut dem och få runt 10 % per år eller mer i ränta.

Det kan bli en riktig pengamaskin!

Hur gör man? Det hela bygger på något som kallas för peer-to-peer (P2P). Du lånar du ut pengar direkt till en person eller ett företag utan någon bank som mellanhand. Det enda som behövs är en säker plattform.

Låna ut pengar och få ränta via Savelend

Dina pengar användds för att finansiera exempelvis:

 • Privatlån
 • Snabblån
 • Företagslån
 • Fakturaköp
 • Inkassoportföljer

Varje månad får du pengar i form av amorteringar och ränta. Antingen kan du låna ut dem igen (och tjäna ännu mer) eller så för du över pengarna till ditt bankkonto.

Bygger du en bred låneportfölj är risken mycket låg. Tack vare en automatisk portföljbyggare behöver du själv inte göra något heller.

Investera i solenergi

Ett annat sätt att tjäna pengar online om du har tålamod är genom att investera i solenergi. Det fina är att du behöver varken montera solpaneler på taket eller bygga en solcellspark.

Det går att investera i solenergi helt och hållet online.

Hur fungerar det?

Det finns en plattform som heter Trine. Den matchar investerare och småsparare med olika solcellsprojekt i Afrika, Asien och Latinamerika. Hittills har över 2,5 miljoner fått tillgång till grön el från solceller.

Efter att ha skapat ett konto väljer du ett projekt som du tycker verkar intressant. De olika projekten varierar i form av storlek, risk, plats med mera.

När ett projekt blivit helt finansierat betalas pengarna ut till företaget. Sedan får du amorteringar och ränta på ditt konto varje månad. Räntan beror på vilket projekt det är, men i snitt har den legat på 7,8 procent.

Inte dumt att kunna tjäna pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö, eller hur?

Investera i solenergi
Det är enkelt att investera i olika solenergiprojekt online och samtidigt bidra till en bättre och renare värld.

Få pengar snabbt via pantbank

Har du riktigt bråttom och inte hinner vänta på att dina saker ska bli sålda kan du lämna dem till en pantbank givet att sakerna har ett visst värde. Då får du utbetalning direkt.

Vet du vad – du behöver inte ens besöka dem utan kan beställa ett försäkrat paket online för att skicka in dina ägodelar!

Exempel på saker som du kan pantsätta är klockor, smycken, en smartphone eller ett musikinstrument.

Banken köper inte dina prylar utan tar dem som säkerhet. Du får ett pantlån som har en ränta som ofta är mycket lägre än för privatlån och snabblån. Dessutom görs ingen kreditupplysning.

Låna pengar från pantbank
Det går att pantsätta nästan vad som helst som har ett vettigt värde, exempelvis klockor, musikinstrument, en smartphone eller smycken.

Tänk bara på att du ofta måste betala tillbaks lånet inom någon månad.

Om du inte kan betala tillbaks pengarna behåller pantbanken dina saker. Eftersom beloppet du får låna ofta är mycket lägre än vad sakerna är värda blir det då en förlust.

Vet du att du kommer att kunna betala tillbaks pengarna eller om du ändå inte vet hur du ska sälja prylarna är ett pantlån ett bra val om du behöver pengar snabbt.

Investera i fonder

Vill du tjäna mycket pengar på lång sikt är fonder ett bra val. Behöver du inte använda pengarna på fem år är aktiefonder det bästa valet. De har störst chans att stiga mycket i värde. För kortare sparhorisont är blandfonder eller räntefonder säkrare.

Hur mycket kan man tjäna? Man brukar räkna med att börsen i snitt stiger mellan 8 och 12 procent per år. Vissa år kan det gå dåligt men i snitt så är det en bra affär.

Så här har det gått för indexfonden Avanza Zero. Hade du investerat 10.000 kronor i starten 2006 hade de vuxit till cirka 35.000 kronor 14,5 år senare. Denna fond investerar i Stockholmsbörsen och är helt utan avgifter:

Tjäna pengar på aktier och fonder online - indexfonden Avanza Zero

Vilka fonder ska man handla? Det finns mängder med fonder online till mycket lågt pris. Det räcker med att köpa 1 – 3 olika fonder. Vet du inte vad du ska köpa är mitt tips att satsa på en Sverigefond och en globalfond och kanske krydda med en fond med tillväxtbolag.

Se till att köpa fonder med låg avgift, gärna indexfonder.

Starta enskild firma

Vill du satsa på att jobba online på heltid kan det vara smart att starta firma. Extrajobb och ströjobb kan du alltid deklarera ändå. Inkomst från hobbyverksamhet likaså.

Men satsar du fullt ut på att arbeta hemifrån är det bäst att starta ett bolag.

Tack och lov är det lätt att starta egen firma i Sverige. Tänk bara på att du måste betala egenavgifter, skatt och eventuellt även registrera dig för moms.

En fördel med att driva eget företag är att du kan tjäna pengar online genom att sälja dina tjänster till mängder med företag. De flesta kräver nämligen att du har F-skattsedel och kan fakturera. Alternativt kan du använda en faktureringstjänst som exempelvis Frilans Finans.

En annan fördel med att ha firma är att inköp av prylar som du behöver för verksamheten, till exempel dator och mobil, är avdragsgilla. Dessutom kan du dra av momsen.

Nu för tiden går det att driva företag helt digitalt hemifrån. Du kan till och med sköta all bokföring digitalt online med program som exempelvis Fortnox.

Vill du starta enskild firma?

 • Här finns en guide från Bolagsverket

Sammanfattning

I denna artikel har jag gått igenom både enkla sätt att tjäna pengar online och lite mer avancerade metoder. Gemensamt för alla tips är att de går utmärkt att genomföra hemifrån.

Som du märker är det stor variation i hur snabbt det går att skaffa sig en extra inkomst och hur stor den kan bli.

Det är till exempel lätt att tjäna pengar snabbt genom att svara på enkäter eller sälja saker som du inte behöver. Men du kanske inte kan tjäna enorma belopp den vägen.

Vill du tjäna mycket pengar på Internet är aktier, fonder, YouTube, en blogg eller Instagram bra val men då gäller det istället att inte ha bråttom.

Lycka till!

FAQ – Vanliga frågor och svar om att tjäna pengar online

Hur kan man tjäna pengar?

Du kan tjäna pengar om du erbjuder en tjänst eller vara som andra är villiga att betala för. Det kan vara allt från att delta i undersökningar till att sälja saker som andra vill ha.

Hur kan man tjäna pengar snabbt?

Du kan svara på enkäter, sälja texter som frilansskribent, sälja saker du inte behöver och sälja guldsmycken.

Hur kan jag tjäna mycket pengar snabbt hemifrån?

Det är ofta svårt. Du kan tjäna mycket pengar snabbt genom att pantsätta värdefulla ägodelar i en pantbank. Då får du en snabb utbetalning och låg ränta mot att du betalar tillbaks pengarna inom 1 – 3 månader.

Hur tjänar jag mycket pengar online?

Aktier, fonder och andra investeringar hör till de bästa sätten att tjäna mycket pengar. Du behöver dock räkna med att det kommer att ta tid och kräva både tålamod och disciplin.

Måste jag jobba?

Du kan tjäna pengar utan att jobba, men det förutsätter att du gör någon form av investering först. Det kan vara att spara ihop till ett stort kapital genom aktier som sedan ger avkastning eller genom att bygga en webbplats och tjäna provision på affiliateintäkter.

Hur kan man tjäna pengar online som barn?

Man kan sälja prylar på nätet, blogga, bli YouTuber, delta i betalda undersökningar. Ibland kan du behöva dina föräldrars godkännande för att få utbetalning.

Hur kan klassen göra för att samla pengar på nätet?

Skapa en häftig video och ladda upp på YouTube där ni också förklarar vad ni samlar pengar till. Sedan kan ni uppmana alla som tittar att skänka 50 kronor genom buymeacoffee.com. Se till så att alla i klassen delar klippet till alla sina vänner och familjemedlemmar på Facebook, Instagram TicToc, mail och så vidare.

Hur blir man rik online?

Många har blivit rika genom att enbart jobba på nätet med affiliate marketing, göra podcasts, YouTube, Instagram och Facebook. Gemensamt i samtliga fall är att du behöver skaffa dig en stor mängd tittare, lyssnare eller besökare.

Måste jag betala skatt om jag vill tjäna extra pengar?

Ja. Alla inkomster, även extrainkomster, är skattepliktiga.

Tips på mer läsning