Småbolagsfonder – investera i tillväxtbolag

Kategorier Kronorna

Småbolagsfonder är ett bra val för dig som har en lång sparhorisont och vill ha chans att få extra god avkastning på ditt sparkapital. Bloggen Kronorna tar en titt på vad småbolag är och tipsar om hur du kan hitta de bästa småbolagsfonderna att köpa.

Vad är småbolag?

Exakt vad småbolag är beror lite på vem vi frågar. På Stockholmsbörsen klassas småbolag, Small Cap, som bolag med ett börsvärde som är mindre än 150 miljoner euro.

Ibland klassas även medelstora tillväxtbolag som små. På Stockholmsbörsens Mid Cap-lista finns bolag med ett börsvärde mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro. Bolag där börsvärdet är över 1 miljard euro klassas dock i Sverige definitivt som stora, Large Cap.

Bland fonder finns även mer dynamiska definitioner av små- och medelstora bolag. Exempelvis innehåller Lannebo Fonder Småbolag aktier där börsvärdet är som högst 1 procent av svenska aktiemarknadens börsvärde.

Tittar vi på motsvarande definitioner i USA är det vanligast att Small Cap är aktier med ett börsvärde på mellan 300 miljoner och 2 miljarder dollar. I Amerika skulle alltså en stor del av våra Mid Cap men även många Large Cap klassas som småbolag.

Svenska småbolag motsvarar snarare amerikanska Nano Cap och Micro Cap. Det sistnämnda kan dock storleksmässigt motsvara svenska Mid Cap delvis.

Nåväl – låt oss återgå till svenska småbolagsfonder och vad det innebär.

Varför köpa småbolagsfonder?

Små bolag befinner sig tidigt i sin utveckling. De flesta småbolag på börsen har inte alls så lång historik som de lite större bolagen. Många av framtidens starka aktier är fortfarande ganska små. Deras tillväxtresa ligger framför dem.

Om du har en lång sparhorisont på minst fem år kan det därför vara en idé att köpa aktier i småbolag eller småbolagsfonder.

Risken är förvisso högre, men det finns många små aktiebolag som har goda finanser och en stabil ledning. Att vara med tidigt på resan gör att du har chans att tjäna mer pengar på sikt än om du satsar på mer stabila och äldre bolag.

Ta en titt i följande graf. Den visar fonden Lannebo Småbolag jämfört med Stockholmsbörsens index OMXS30, inklusive utdelningar:

Kurs i fonden Lannebo Småbolag vs OMXS30

 

Småbolagsfonden i exemplet har gått plus 1580 procent sedan februari 2002 medan det bredare index som består av stora företag ”endast” är upp drygt 442 procent.

Du kan se på hacken i kurvan att risken (volatiliteten) var mycket högre i småbolagsfonden men den som hade lång tid på sig att spara gjorde definitivt rätt att satsa på småbolag under denna period.

Hur det blir i framtiden vet vi inte men sett över längre tidsperioder är det troligt att de små bolagen kommer att ge en högre avkastning än investeringar i stora defensiva aktier.

Flera saker talar för småbolagen

Om vi blickar bortom den historiska utvecklingen för småbolagsfonder finns det flera underliggande faktorer som talar för att spara pengar i små, växande bolag, framför att placera dem i de stora jättarna:

  • Småbolag är mer flexibla och bättre att ta vara på möjligheter som dyker upp
  • Det är lättare att driva små bolag än stora – lättare att överskåda verksamheten
  • Närmare relation till kunderna
  • Småbolag håller hårdare i pengarna och är inte lika benägna att göra onödiga förvärv
  • Tillväxt från låga nivåer kan procentuellt sett bli mycket stor vilket återspeglas i aktiepriset

Risker med småbolag

Det är samtidigt inte alls utan risk att investera i små bolag. Som du vet handlar risk i aktier ofta mer om hur stor volatiliteten är snarare än risken att förlora sin investering – i varje fall om vi talar om en diversifierad portfölj eller fonder.

Blir det oroligt på börsen är det sannolikt att småbolagsfonderna tar mer stryk än de breda basfonderna. Det beror dels på att verksamheten i småbolag är mycket mer koncentrerad och nischad. De blir känsligare för olika händelser i ekonomin.

Dels beror det på att likviditeten i småaktier på börsen är mycket mindre än i storbolagen. När det blir panik kan det vara svårt att sälja innehav i småbolag och då faller kursen snabbare. Å andra sidan kan det gå ungefär lika snabbt uppåt igen när aktierna väl återhämtar sig.

Hur hittar man bra småbolagsfonder?

Genom att köpa småbolagsfonder istället för enskilda aktier undviker du många av de risker som är förknippade med småbolag.

Varje fond innehåller minst 16 olika aktier men ofta många gånger fler. Skulle ett av innehaven gå dåligt kommer det knappt att märkas på värdet på din fond.

Här är tre förslag på hur du kan hitta bra småbolagsfonder:

Metod 1 – bäst avkastning

Historisk avkastning innebär inte per automatik en god framtida avkastning. Men fonder som går bättre än andra år efter år brukar fortsätta gå bra.

Metod 1 går alltså ut på att köpa de småbolagsfonder som har haft bäst avkastning.

Börja med att gå till Avanzas fondlista som du hittar här. Visa alla småbolag:

  1. Därefter klickar du på inriktning
  2. Välj Små-/mellanstora bolag samt Småbolag.

Avanza fondlista småbolagsfonder

Nästa steg är att visa fonder med bäst utveckling först:

  1. Klicka på fliken ”Utveckling”
  2. Sortera listan efter önskad tidsperiod. Här har jag valt 5 år för att utesluta fonder som bara funnits en kort tid:

Småbolagsfonder med bäst avkastning

Genom att klicka på respektive fond kan du sedan läsa mer om den, dess förvaltare, innehav och avgifter.

Metod 2 – bäst riskjusterad avkastning

Goda investeringar handlar inte alltid om att få så god avkastning som möjligt. Vilken avkastning du får i förhållande till den risk du tar är också intressant.

Metod 2 handlar därför om att hitta de bästa småbolagsfonderna genom att leta efter fonder med hög riskjusterad avkastning, eller Sharpekvot som det också heter.

Här kan du använda Avanzas fondlista precis som i Metod 1 men istället gör du så här:

  1. Klicka på fliken ”Avancerat”
  2. Därefter sorterar listan efter ”Sharpekvot”

Sharpekvot i olika småbolagsfonder

Ju högre Sharpekvot desto högre riskjusterad avkastning. I princip innebär det att de småbolagsfonder som hamnar högt upp i listan har haft bäst avkastning i förhållande till hur mycket värdet på fonden har svängt över tid.

Metod 3 – lägst förvaltningsavgift

Småbolagsfonder har ofta lite högre avgifter i snitt än bredare fonder. Bland annat Finansinspektionen har varnat för att fondavgifter gör att många aktivt förvaltade fonder ger sämre resultat än billiga indexfonder. Och det är väl ett generellt råd – köp billiga fonder om du inte har särskild tilltro till fondförvaltaren.

Metod 3 för att hitta de bästa småbolagsfonderna går därför ut på att hålla det så enkelt som möjligt och köpa indexfonder för småbolag. Det finns inte så många, men det behövs ju inte heller eftersom det är indexfonder det handlar om.

Vi går till Avanzas fondlista igen, fortfarande med filter för Småbolag och Små- och medelstora bolag på.

  1. Klicka på knappen ”Fler filter”.
  2. Därefter bockar du för ”Visa bara indexfonder”.

Så här ser det ut:

Småbolagsindexfonder på Avanza

Ska jag köpa småbolagsfonder?

På lång sikt finns en stor sannolikhet att aktier i småbolag kommer att gå bättre än storbolagen. De har tillväxtpotential och tillväxt brukar nästan alltid förr eller senare avspegla sig i aktiekursen. Detta är perfekt för ett långsiktigt sparande, exempelvis för ditt pensionssparande / PPM.

Men att säga att du alltid ska köpa småbolagsfonder framför exempelvis bredare Sverigefonder och globalfonder är fel. De flesta fondportföljer såväl som aktieportföljer mår bra av diversifiering. En sund mix av sektorer och länder, men även en mix mellan stora och små bolag.

Under vissa perioder kommer stabila och defensiva aktier kanske rent av att gå bättre relativt småbolagen. Så skulle det kunna bli under en börskrasch eller björnmarknad. Då är det bra att inte ha full exponering mot småbolagen utan istället ha en balanserad portfölj. En sådan portfölj har potential att slå index utan att bli allt för volatil under perioder med börsoro.

Lagom är bäst alltså, men jag skulle definitivt ge småbolagen och tillväxtbolagen en plats i portföljen.

Alternativ till småbolagsfonder – bygg egen portfölj med småbolag

Ett alternativ är att själv bygga en aktieportfölj med småbolag. Då krävs lite mer arbete från din sida att hitta bra aktier att köpa. Å andra sidan slipper du betala någon fondavgift.

Om du vill skapa en portfölj med småbolagsaktier är mitt tips att ta hjälp av en aktiescreener som exempelvis Börsdata. Satsa också enbart på välmående småföretag som redan går med vinst och som har goda finanser. Förslagsvis kan du fokusera på bolag med hög omsättningstillväxt och kanske även vinsttillväxt.

Precis som när du spar i småbolagsfonder kanske du inte heller enbart ska satsa på småbolag utan även bredda med lite mer etablerade aktier också. Detta är givetvis inte en regel utan handlar mer om att du själv måste bestämma lämplig risknivå i portföljen.

Lämna en kommentar