Långsiktigt sparande

Att spara på börsen i aktier eller fonder är lättare än vad de flesta föreställer sig. Men för att lyckas med ett långsiktigt sparande behövs framförallt tålamod. Hemligheten är att följa några enkla regler.

Här är våra tips på hur du kommer igång med ditt långsiktiga sparande!

Skaffa dig en buffert

Det första steget i ett långsiktigt sparande är att skaffa sig ett buffertsparande. Det är pengar som ligger på ett bankkonto och som du kan använda vid en oförutsedd utgift.

Måste bilen repareras eller om du får minskade inkomster finns sparbufferten där som stöd. Tack vare en sparbuffert slipper du ta dyra lån. När du har en buffert behöver du inte nalla av dina långsiktiga placeringar.

De pengar du har i bufferten måste gå att ta ut snabbt och när som helst. Därför får de inte ligga på bankkonto med bindningstid.

Hur stor buffert ska man ha?

Vill du ha en buffert som bara täcker oförutsedda utgifter? Då kan det kanske räcka med 10 000 – 30 000 kronor. Vill du klara en tids arbetslöshet kan det vara klokt att ha en buffert som täcker hushållets utgifter i en eller flera månader.

Spara regelbundet

Sätt in pengar regelbundet på ett särskilt bankkonto till dess att du byggt upp din säkerhetsbuffert.

Allra säkrast är att ha bufferten på ett sparkonto med statlig säkerhetsgaranti. T.ex. sparkonto med ränta hos Avanza. Räntan där är OK men tyvärr sällan högre än inflationen. Det kan ändå duga för buffertsparandet.

Ett alternativ är att ha sparbufferten på ett sparkonto hos ett sparinstitut som t.ex. ViaSpar. Risken är högre eftersom det saknas statlig insättningsgaranti. I gengäld får du en sparränta på 4,5 % eller mer. Du måste själv bedöma om det är värt att ta den extra risken för att få en bättre ränta.

Fyll på din buffert

Slutligen – toppa upp bufferten. Använder du pengar från bufferten ska du så snabbt som möjligt försöka fylla på den igen.

Spara på börsen

För ett långsiktigt sparande är börsen oslagbar. Räntan på ett vanligt sparkonto är alldeles för låg för att det ska ge någon avkastning på sikt. Inte heller ger räntefonder och obligationer någon särskilt bra avkastning i rådande ränteläge.

Historiskt lönsamt att spara på börsen

På aktiemarknaden kan du däremot förvänta dig en avkastning på i runda svängar 8 – 12 procent per år i snitt. Det har att göra med att avkastning och risk hänger ihop. För att få hög avkastning måste du ta vissa risker.

Med hjälp av ränta på ränta kommer dina sparpengar till slut att börja växa exponentiellt. Du kommer att bli förvånad över vilken kraft det finns i ett kapital som får arbeta och växa av sig självt!

Var beredd på tillfälliga dippar

Vissa år kommer dina fonder eller aktier att tappa i värde. Kanske hälften eller mer. Börsen går nämligen dåligt ibland. Det är detta som är risken som vi nämnde.

Volatilitet är ett annat ord för risk. På samma sätt som det går ner går det så småningom upp. Därför är det viktigt att inte drabbas av panik när börsen är på dåligt humör. Tänk på att du spar långsiktigt. När börsen går dåligt får du faktiskt mer för dina pengar som du sätter in. Fortsätt bara med ditt sparande på börsen!

Gör så här för att spara på börsen

  1. Öppna konto hos en nätmäklare: Det lättaste och billigaste sättet att spara pengar i aktier eller fonder är hos en nätmäklare. Både Avanza och Nordnet är bra val. Savr är bra om du vill köpa billiga fonder.
  2. För över pengar: Sätt in pengar på ditt investeringssparkonto (ISK) hos nätmäklaren genom banköverföring eller Swish.
  3. Välj aktier eller fonder: Bygg upp en diversifierad portfölj med aktier och / eller fonder.

Spara i fonder

Det lättaste sättet för nybörjare att komma igång med ett sparande på börsen är genom att börja spara i fonder. Det finns över 1300 fonder att välja bland. Hur vet man egentligen vilka som är de bästa fonderna för ett långsiktigt sparande?

Vårt tips är att inte krångla till det. Här är några råd:

Spara i indexfonder

Många gånger är indexfonder de bästa fonderna. Indexfonder är fonder som följer ett aktieindex. De är bra eftersom de är billiga och eftersom få aktivt förvaltade fonder lyckas slå index på sikt.

Köp bara billiga fonder

Det är mycket viktigt att hålla kostnaderna nere för ditt sparande. Välj därför bara billiga fonder. Det gäller speciellt om du väljer aktivt förvaltade fonder. Det finns sällan anledning att betala mer än 0,5 % i förvaltningsavgift. Bra fonder att spara i är oftast de billigaste.

Köp inte för många fonder

En fond innehåller minst 16 aktier men ofta mycket mer. Därför behöver du inte mer än några få fonder för att få en god riskspridning.

En Sverigefond och en globalfond räcker faktiskt som grundbult i ett stabilt sparande. Krydda eventuellt med småbolag eller tillväxtmarknader. Här hittar du fler tips på fonder.

Använd (eventuellt) en fondrobot

Ett alternativ till att spara pengar i fonder själv är genom att använda en fondrobot. Den sköter dina placeringar automatiskt.

Fördelen är att fondroboten balanserar om dina innehav av sig självt. Du slipper tänka på ditt sparande. Nackdelen är att du får betala en liten avgift.

Exempel på fondrobotar:

  • Opti
  • Lysa
  • Fundler
  • Avanza Auto
  • Nordnet Robosave
  • Better Wealth

Spara i aktier

Många tycker att det är roligare att spara i aktier än att köpa fonder. Genom att köpa aktier får du sätta dig in i enskilda bolag vilket gör att det blir mer spännande att följa sitt sparande.

Dessutom betalar du bara ett litet courtage när du köper eller säljer aktier. Till skillnad från de flesta fonder är det helt gratis att äga aktier. Inga årsavgifter eller förvaltningsavgifter.

Samtidigt krävs mer kunskap och tid än att köpa fonder.

Här är några tips för dig som vill spara i aktier:

Köp aktier du verkligen vill äga

Aktier är andelar i företag. När du köper aktier blir du delägare. Det kan vara bra att tänka på innan du väljer vilka aktier du ska spara i. Köp bara aktier i bolag du vill äga. Ett tips är att ta en titt på hur bolagsledningen verkar. Inger den förtroende eller är den kortsiktig?

Köp bara stabila bolag

Leta efter aktier som går med vinst, gärna där vinsten ökar med tiden. Försök hitta aktier där omsättningen ökar. Leta efter bolag som inte har allt för stora skulder. Hur hittar man sådana aktier? Ta hjälp av en aktiescreener som t.ex. borsdata.se.

Investera i utdelningsaktier

Vill du inte använda en aktiescreener är ett tips att köpa utdelningsaktier. Det är endast bra företag som kan ge ut utdelning år efter år.

Leta efter utdelningsaktier som haft utdelning i många år och där utdelningen ofta höjs.

Här är några av de stabilaste utdelningsaktierna i Sverige:

  • Castellum
  • Hufvudstaden
  • Vitec
  • Wihlborgs
  • ABB
  • Hexagon
  • Loomis
  • Atlas Copco
  • Wallenstam
  • Assa Abloy
  • Swedish Match
  • Sweco
  • Nibe
  • Astra Zeneca
  • Beijer Ref
  • BTS
  • Fast Partner
  • Beijer Alma
  • Atrium Ljungberg
  • AAK
  • Intrum
  • Lagercrantz
  • Softronic
  • Axfood
Utdelningshistorik i Castellum aktie 2000 - 2020
Stabila utdelningsaktier är ofta bra för ett långsiktigt sparande. Här ser vi hur fastighetsbolaget Castellum har en lång historik med höjda utdelningar.

Spara i investmentbolag

Det har ofta lönat sig att köpa svenska investmentbolag. Det är bolag som har som affärsidé att äga andra bolag. Många investmentbolag brukar slå index på sikt.

Exempel på investmentbolag:

  • Latour
  • Bure Equity
  • Lundbergföretagen
  • Vostok New Ventures
  • Investor
  • Svolder
  • Industrivärden
  • Traction
  • Kinnevik
  • Öresund

Diversifiera din aktieportfölj

Du bör äga minst 12 – 15 olika aktier. Se till så att de kommer från olika branscher. Du kan även diversifiera bolagsstorlek och genom att även köpa några utländska aktier.

Månadsspara

Det enklaste sättet att lyckas spara mycket på sikt är genom att månadsspara. Lägg in en automatisk överföring från ditt bankkonto till din nätmäklare.

Förslagsvis kan du ställa in så att pengarna förs över dagen efter löning. På så vis är du säker på att du alltid lyckas spara och inte faller för frestelsen att köpa något först och bara spara det som blir kvar.

Slipp tajma marknaden

När du månadssparar i aktier eller fonder slipper du dessutom försöka dig på att tajma marknaden. Om du köper fonder eller aktier även när det går dåligt på börsen får du mer för pengarna. Strunta i hur det går på börsen. Fortsätt bara att spara!

Gör så här för att månadsspara

  1. Bestäm belopp: Avgör hur stor del av lönen du kan lägga undan. 5%, 10%, 20% eller mer? Kolla i din budget och bestäm hur mycket du har råd att spara.
  2. Automatisk överföring: Lägg in automatisk överföring från bankkontot till Avanza eller Nordnet om du ska köpa aktier.
  3. Köp aktier: Köp mer av de aktier som du har i din portfölj. Förslagsvis köper du mer av dem som gått sämre så att fördelningen hålls jämn.
  4. Månadsspara i fonder: Om du spar i fonder istället kan du lägga in så att automatiskt sparande på Avanza, Nordnet eller Savr. Bestäm bara vilken fördelning du vill ha mellan fonderna.

Balansera om dina innehav

Oavsett om du spar i aktier eller fonder kommer vissa innehav att gå bättre än andra efter ett tag. Därför är det viktigt att balansera om dina innehav med jämna mellanrum. Det brukar räcka att göra det en gång om året.

Genom att balansera om portföljen håller du risken på en jämn nivå.

Balansera om aktier

Om du t.ex. har 20 aktier jämnt fördelade i portföljen då kan varje aktie förslagsvis stå för 5 procent av portföljens värde. Ifall en av aktierna efter ett år gått upp så att den då står för 7 procent av värdet säljer du bara av lite och köper på dig mer av de aktier som gått sämre.

Balansera om fonder

Har du fonder fungerar det på motsvarande sätt. Vi kan anta att du har 50 % globalfond, 40 % Sverigefond och 10 % tillväxtmarknader.

Kanske har tillväxtmarknader efter ett år gått upp till 15 % av portföljens värde, Sverigefonden sjunkit lite till 35 % och globalfonden ligger kvar på ca 50 %. Då säljer du av lite tillväxtmarknader och köper mer av Sverigefonden så att fördelningen blir jämn igen.

FAQ – Frågor och svar om sparande

Vad är bästa långsiktiga sparande?

Det bästa sättet att spara pengar långsiktigt är genom att köpa fonder eller aktier. Spara undan så mycket du kan varje månad och behåll dina innehav länge.

Vilket konto är bäst för sparande?

Investeringssparkonto (ISK) är det bästa valet i de flesta fall eftersom du inte betalar någon vinstskatt. Du betalar bara en schablonskatt. Kapitalförsäkring (KF) kan vara ett alternativ.

Vilket konto ska jag spara utländska aktier på?

Spara på ett ISK eller en KF. Har du utländska utdelningsaktier är KF bättre eftersom du får tillbaks hela källskatten.

Hur kan jag spara till barnbarn?

Spar pengar i indexfonder. De kommer troligtvis att utvecklas mycket bra tills barnbarnen får pengarna. Låt indexfonderna ligga i en kapitalförsäkring så kan du välja när barnen ska få tillgång till pengarna. Läs mer om att spara till barnbarn.

Hur många fonder ska man spara i?

Eftersom alla fonder innehåller minst 16 aktier behöver du inte spara i många fonder för att få god riskspridning. Köper du en mycket bred fond, t.ex. en globalfond och bara vill ha exponering mot aktier, räcker det med en enda fond. Vill du även ha exponering mot Sverige, andra marknader och eventuellt räntepapper kanske det landar i totalt 2 – 5 fonder.

Ska jag spara i fonder eller aktier?

Spara i fonder om du inte vill lägga någon tid alls på ditt sparande eller om du inte hinner sätta dig in i olika aktier. Spara i aktier ifall du vill ha ett billigare och mer engagerande sparande.

Vilka aktier är bra för ett långsiktigt sparande?

Köp aktier i stabila bolag som går med vinst. Företag som delat ut en del av vinsten varje år i många år och som ofta höjer utdelningarna är ofta ett bra val. Vinstdrivande småbolag eller investmentbolag är också bra för ett långsiktigt sparande.

Vad är bästa sättet att spara till kontantinsats?

Om du ska köpa bostad om fem år eller senare är det bäst att spara till kontantinsatsen genom aktier eller fonder. Behöver du kontantinsatsen snabbare än så kan du spara på sparkonto med fast ränta.

Är obligationer bra i ett sparande på lång sikt?

En liten del obligationer kan vara bra då det sänker risken i portföljen och höjer den så kallade riskjusterade avkastningen. Vill du ha maximal avkastning på lång sikt är troligtvis 100 procent aktier eller fonder ett bättre val.

Finns det säkert sparande?

Vill du ha bra avkastning måste du ta viss risk. Aktier och fonder ger ganska säkert en god avkastning om du spar i minst fem år. För kortare perioder är ett bankkonto med fast ränta ett säkrare val.

Mer att läsa

Friskrivning: StockBlogs och bloggen Kronorna ger inga investeringsråd. Allt innehåll på denna sida är bloggens egna åsikter. Du måste själv läsa på och göra en bedömning innan du spar pengar på börsen.