Aktiebloggar

Här listar vi alla aktiebloggar och ekonomibloggar i Sverige. I dagsläget finns nästan 200 bloggare med här på StockBlogs. Se en lista med varje bloggs senaste inlägg genom att klicka på dess namn.

Populära aktiebloggar

Det är stor skillnad på hur många besökare de olika aktiebloggarna får. De som publicerar inlägg 1) ofta och 2) av hög kvalitet belönas med ett större antal besökare.

Låt oss titta på vilka bloggar som fått mest besök under ett års tid baserat på StockBlogs statistik:

Sveriges mest lästa aktiebloggar 2018-2019

De i särklass mest lästa ekonomibloggarna är med andra ord Cornucopia, Petrusko, Kronan till Miljonen, Sparo och Miljonär innan 30. Av dessa är Cornucopia och Sparo lite bredare och handlar egentligen inte främst om aktier.

Tänk på att diagrammet visar vilka bloggar som är populära bland StockBlogs besökare. Verkliga besökarantal kan skilja sig från denna statistik eftersom läsarna hittar till de olika bloggarna även via sökmotorer och andra källor.

Alla aktiebloggar

Z

Olika typer av bloggar

De flesta av bloggarna har en viss inriktning även om många sträcker sig över flera kategorier. Här är de vanligaste ämnena:

  • Utdelningar: Vi vill påstå att utdelningsaktier är ett av de absolut vanligaste ämnena bland aktiebloggare. Utdelningsaktier är populära bland annat för att det bara är bra bolag som kan ge utdelningar år efter år. Dessutom ger denna typ av aktier ett kontinuerligt kassaflöde i aktieportföljen. Några som har starkt fokus på utdelningar är bland annat Petrusko och Utdelningsseglaren.
  • Bli ekonomiskt oberoende: Ett övergripande tema för de flesta av ekonomibloggarna i Sverige är att bli ekonomiskt oberoende. För vissa handlar det om att kunna leva på sina utdelningar, för andra innebär ekonomiskt oberoende att leva på 4 procent av sin förmögenhet varje år. Bloggare som har extra starkt fokus på att bli ekonomiskt oberoende är Kronan till Miljonen och Miljonär innan 30.
  • Hushållning: En god hushållsekonomi och ett långsiktigt sparande går hand i hand. Därför är det inte så konstigt att många av dem som bloggar om aktier även ger andra spartips. En del har till och med främsta fokus på denna punkt. Bra exempel är Sparo och FruEfficientBadass.
  • Kvantitativa investeringar: En kategori som hittills fått förvånansvärt lite uppmärksamhet bland finansbloggarna. Kvantitativa investeringar går ut på att screena fram aktieportföljer utifrån strikt uppsatta mätbara strategier. Det går snabbare att följa en sådan strategi jämfört med att köpa handplockade aktier. Dessutom riskerar man inte att blanda in känslorna. Bra bloggar om kvantitativa investeringar är bland annat Investerarfysikern, Onsdagsfonden och Magiska Formeln.
  • Trading: Ännu en kategori som är underrepresenterad bland aktiebloggare. Trading innebär att göra kortsiktiga affärer – vanligtvis från några minuter eller en dag (day trading) upp till någon vecka (t.ex. swing trading). Här hittar vi nyhetstraders som Lundin Finans, algotraders som Samuelssons Rapport och bloggar som resonerar kring teknisk analys som till exempel Kortsikt’s Blog.

Starkaste sajterna

På Internet och i bloggosfären används ibland ett annat mått på framgång: domänstyrka. I takt med att en investeringsblogg växer och får fler läsare ökar också antalet omnämningar. Andra finansbloggar tipsar om bloggen och det händer till och med att nyhetssajter refererar till blogginlägg.

Detta är något som bland annat Google tar hänsyn till när de räknar ut vilken ranking en viss webbplats ska få.

StockBlogs har undersökt hur starka alla aktiebloggar i Sverige är i detta avseende. Vi har tagit DomainStats till vår hjälp. Här har vi uteslutit rena företagsbloggar som till exempel Avanza och Nordnet.

Topp-20 starkaste ekonomibloggarna

  1. kronantillmiljonen.se
  2. samuelssonsrapport.se
  3. västkustinvesteraren.se
  4. petrusko.blogspot.com
  5. frihetsmaskinen.blogspot.com
  6. rikatillsammans.se
  7. fondanalys.se
  8. attvaljalycka.blogspot.com
  9. sparosverige.blogspot.com
  10. pappabetalar2018.blogspot.com
  11. efficientbadass.blogspot.com
  12. 10arsplanen.blogspot.com
  13. z2036.blogspot.com
  14. stojkoinvest.blogspot.com
  15. utdelningsseglaren.blogspot.com
  16. slimis20.blogspot.com
  17. iblandgormanratt.blogspot.com
  18. hernhag.se
  19. flutetankar.blogspot.com
  20. frihet-innan-40.blogspot.com

Trafikkällor

Det finns i princip 6 typer av källor för den trafik som en aktieblogg får:

  • Direkt trafik: När du skriver in URL:en till din favoritblogg i adressfältet i webbläsaren. Här handlar det om trogna läsare som knappar in adressen eller besöker sidan regelbundet via ett bokmärke i browsern.
  • Organiska besökare: Besökare som kommer till bloggen via någon av sökmotorerna som exempelvis Google, Bing, Duck Duck Go eller Yahoo. Här gäller att ju fler välskrivna inlägg en sajt har och desto starkare domänen är desto större antal organiska besökare blir det. En del av dessa besökare omvandlas till regelbundna läsare.
  • Trafik från andra hemsidor: En del av besökarna kommer via länkar från andra ekonomibloggar. Ibland finns det en så kallad ”blog roll” i höger- eller vänsterkolumnen. Andra gånger handlar det om tips via inlägg. I denna kategori kan det även finnas trafik från andra sajter, till exempel nyhetssajter som citerar någon av bloggarna.
  • Sociala media: Ett flertal av investeringsbloggarna har många följare på Twitter. En tweet då och då leder sannolikt till ett större antal besök till hemsidan. Samma sak gäller för Facebook. Sociala media ska inte underskattas när det gäller att väcka intresse för aktiebloggen.
  • E-post: Några få av bloggarna har nyhetsbrev. Det är ett sätt binda läsarna närmare bloggen. Givetvis innehåller e-postmeddelandet en länk till ett relevant inlägg i bloggen i fråga.
  • Annonser: Det är nog ganska ovanligt att ekonomibloggar betalar annonser för att få besökare. Ändå kan man se på anbudspriset för annonser till exempel hos Google Ads att det finns en efterfrågan. Ett klick på en annons för termen ”aktieblogg” har historiskt sett kostat 7,50 –18,50 kronor. Man får dock ha i åtanke att även diverse företag kan tänkas buda på dessa termer.

Sammanfattning

Vi har här listat nästan 200 av Sveriges aktiebloggare. Många av dessa fokuserar på utdelningsaktier och att bli ekonomiskt fri. Spartips och hushållande är andra populära områden. Enligt StockBlogs statistik är de mest lästa ekonomibloggarna 2019 Cornucopia, Petrusko, Kronan till Miljonen, Sparo och Miljonär innan 30.

Saknar du någon aktieblogg, ekonomiblogg, finansblogg eller blogg om sparande? Föreslå en!

Vill du själv skriva om aktier och ekonomi och få många läsare? Läs då min mini-guide med egna erfarenheter om att starta blogg.