Högräntekonto - StockBlogs.se

Högräntekonto

Högräntekonton

Högräntekonto – ett sparkonto med hög ränta

Ett högräntekonto är bra om du vill få god avkastning på pengarna men till en begränsad risk. Det finns högräntekonton med 5,5% ränta utan bindningstid och över 8% ränta med bindningstid.


Vi rekommenderar

KontoSparräntaBindningstid 
 

ViaSparSparkonto

4,5%IngenLäs mer!
 

ViaSparKapitalkonto 1 år

6%12 månaderLäs mer!
Avanza

Sparkonto+ Santander: statlig insättningsgaranti

0,75%IngenLäs mer!
4Spar

Inlåningskonto

5,5%IngenLäs mer!
4Spar

Räntekonto 2 år

8,1%24 månaderLäs mer!

 

Andra högräntekonton

KontoSparräntaBindningstid
Akelius Spar1,5%-4%0-36 månaderLäs mer!
Upplands Spar6,6%-10%0-36 månaderLäs mer!

Varför högräntekonto?

Om du har pengar som du vill kunna få tillgång till under de närmsta åren är det ofta allt för riskabelt att placera dem på aktiemarknaden. Aktiemarknadens svängningar gör att en sparhorisont på minst fem år rekommenderas. Samtidigt är storbankernas sparräntor i dagsläget mycket låga. Genom att sätta in pengarna på ett högräntekonto kan du få god avkastning samtidigt som risken är betydligt lägre än på aktiemarknaden.

Statlig insättningsgaranti

De bankkonton som har den högsta sparräntan saknar statlig insättningsgaranti. Den statliga insättningsgarantin innebär att staten ersätter sparkapital på upp till 950 000 kronor utifall banken skulle få finansiella problem. När du funderar över vilket högräntekonto som passar bör du även göra en riskbedömning. Det kan vara dumt att placera hela sitt sparkapital hos en och samma aktör om högräntekontot saknar statlig insättningsgaranti. Vårt tips är att sprida på riskerna genom att använda mer än en aktör. Vi råder också om att hålla en del av sparkapitalet på ett konto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Så mycket kan du tjäna på ett högräntekonto

Utveckling för högräntekonton

10 000 kronor som sparas i 10 år med 5,5 procents ränta vs 8,1 procents ränta.

Alternativ till konton med hög ränta

Räntefonder

Räntefonder kan vara ett alternativ till högräntekonton. Problemet med räntefonder är att själva värdet på innehavet påverkas av ränterörelserna. När räntan stiger sjunker värdet på innehavet initialt. Korta räntefonder påverkas inte lika mycket som de långa och kan därför vara ett alternativ till ett högräntekonto. Tänk bara på att du får betala en förvaltningsavgift för de pengar som du placerar i en räntefond.

P2P-lån

Ett annat alternativ till högräntekonto är att spara pengarna i en låneportfölj hos till exempel Lendify eller Brocc. Då lånar du ut pengar via P2P direkt till individer som är i behov av att låna pengar. Du har alltid en kreditrisk för pengar som du lånar ut via P2P. Om en eller flera låntagare inte kan betala tillbaks sin skuld eller blir sen med återbetalningen innebär det att din avkastning blir lägre.

Det är rimligt att förvänta sig en avkastning på mellan 3 och 6 procent i denna typ av portfölj, beroende på risktagande. Nästan som på ett högräntekonto med andra ord. Pengar som investeras i en P2P-portfölj är bundna under lånens löptid. Dock medför det ett konstant kassaflöde genom att låntagarna betalar tillbaks en del av lånet varje månad. Det finns ofta möjlighet att sälja låneportföljen på andrahandsmarknaden via P2P-plattformen.

Aktier

Om du har en sparhorisont på 5 år eller mer rekommenderar vi att en större del av kapitalet investeras i aktier istället för på högräntekonto. Den genomsnittliga avkastningen på Stockholmsbörsen har sedan 1990-talet varit drygt 12 procent per år. Genom att bygga upp en välbalanserad aktieportfölj med flera olika innehav – gärna med utdelningsaktier – kan du få en betydligt större avkastning än på högräntekonto. Tänk bara på att aktiemarknaden svänger och därför krävs att du har en lång sparhorisont. Läs gärna vår guide om Avanza vs Nordnet för att bestämma dig för vilken nätmäklare som är bäst.

Skatt på sparkontot

Inkomst från ränta beskattas med 30 procent i Sverige. Det gäller även högräntekonto. Innan banken eller sparinstitutet betalar ut någon ränta dras pengarna för skatten av. Du som spar pengar behöver alltså inte göra någon skatteinbetalning. När det är dags för deklaration står beloppet förtryckt på deklarationsblanketten som ”inkomst av kapital”.


Om 4Spar

4Spar ingår i 4finance Group, en internationell koncern som erbjuder konsumentkrediter. Bolaget är verksamt i Europa och Amerika. Fokus ligger på de nordeuropeiska marknaderna. Sedan 2008 har 4finance beviljat över 15 000 000 lån till ett värde av drygt 6 miljarder Euro. Man beskriver sig själva som en ansvarstagande långivare och bolaget deltar även i lokala välgörenhetsprogram. De pengar som du sätter in på ett högräntekonto hos 4Spar används för bolagets fortsatta expansion, det vill säga i huvudsak till deras utlåningsverksamhet.

Sparkonton hos 4Spar

4Spar har fem olika högräntekonton. Inlåningskontot ger 5,5 procent rörlig ränta och har ingen bindningstid. Det finns också räntekonton med fast ränta och bindningstid på 3, 6, 12 och 24 månader. Den högsta sparräntan är 8,1 procent. Minsta insättning för inlåningskontot är 1 000 kronor och för räntekontona är det 10 000 kronor.

Fördelar med 4Spar

+ Hög sparränta

+ Fria uttag med bra ränta

+ Ingen bindningstid trots bra ränta

Nackdelar med 4Spar

– Ingen statlig insättningsgaranti

– Max 50 000 kronor insättning

Öppna sparkonto


Om Avanza

Avanza Bank Holding AB heter moderbolaget i Avanzakoncernen. Avanza är en nätmäklare som grundades 1999 och som idag har cirka 840 000 kunder. Bolaget grundades med visionen att revolutionera bankväsendet och erbjuda småsparare bättre produkter till ett lägre pris än storbankerna.

Sparkonton hos Avanza

Avanza erbjuder sparkonton via samarbetspartners, samtliga med statlig insättningsgaranti. Följande banker/sparinstitut går att välja bland: Santander, Klarna, Collector, Resurs Bank och Nordax. Det finns sparkonton med och utan bindningstid. Enligt vår mening har de bästa sparkontona utan bindningstid så pass bra ränta att det knappast är värt besväret att binda pengarna. Sparkonto utan bindningstid har mellan 0,15 och 0,75 procent ränta. Sparkonto med bindningstid har från 0,35 till 0,9 procent ränta. Det finns 3, 6, 12 och 24 månaders bindningstid.

Fördelar med Avanza

+ Statlig insättningsgaranti

+ Bra sparränta till lägsta möjliga risk

+ Integrerat med Avanzas plattform för aktier, fonder, bolån m.m.

Nackdelar med Avanza

– Inte lika bra ränta som på högräntekonton

Öppna sparkonto


Frågor och svar om högräntekonton

Hur öppnar jag ett högräntekonto?

Klicka på önskat konto i listan ovan. När du kommer till vår samarbetspartner klickar du på ansök eller öppna konto. Fyll i dina uppgifter och bekräfta med BankID. Du får vidare instruktioner per mail om hur du gör en insättning.

Vad krävs för att öppna ett högräntekonto

Du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha Mobilt BankID/e-legitimation. Man måste vara myndig för att kunna öppna ett konto.

När kan jag se pengarna på mitt konto?
Vanligtvis tar det mellan 1 och 2 dagar efter att du gjort en inbetalning innan saldot uppdateras på ditt sparkonto.

Hur snabbt kan jag ta ut pengarna från mitt högräntekonto?

Det finns högräntekonton som är obundna men som ändå har en hög ränta. Vanliga bindningstider är 3, 6, 12 och 24 månader.

Kan jag låsa upp ett bundet sparkonto?

Det beror på vilken bank det är. ViaSpar tillåter uttag i förtid mot en uttagsavgift motsvarande 3 procent av uttagsbeloppet. Hos 4Spar kan kontot avslutas i förtid men då utgår ingen ränta. Avanza tillåter inte att kontot avslutas i förtid.

Högräntekonto eller räntefond?

Om sparhorisonten är längre än ett år kan ett alternativ till sparkonto vara att placera pengarna i en räntefond. Risken är lägre, men även avkastningen. Tänk också på att värdet på räntefonden påverkas negativt om marknadsräntorna höjs. Samtidigt kan en räntefond vara praktiskt om du regelbundet vill balansera din aktieportfölj med en andel räntepapper. Vi rekommenderar Spiltan Räntefond Sverige.

Högräntekonto eller utdelningsaktier?

Direktavkastningen på de flesta utdelningsaktier ligger runt 1 till 4 procent, vilket inte är illa jämfört med många högräntekonton. Fördelen med utdelningsaktier är att man kan hitta aktier som ger ökad utdelning varje år. På sikt innebär det att direktavkastningen eller ”räntan” på den ursprungliga investeringen kan bli mycket hög efter några år. Nackdelen med utdelningsaktier är att deras pris, precis som för andra aktier, fluktuerar. På kort sikt innebär därför utdelningsaktier en mycket högre risk än ett sparkonto.

Vad är risken med att välja bort insättningsgarantin?

Om sparinstitutet där du har ditt högräntekonto skulle gå i konkurs finns det ingen garanti för att du ska få tillbaks dina pengar. Konkursförvaltaren har i uppgift att se till så att fordringshavarna (inklusive du själv) ska få tillbaks så mycket som möjligt, men det finns inga garantier.

Vad är det minimibelopp som jag kan spara?

Hos 4Spar är minsta insättning 1 000 kronor för inlåningskontot. På räntekontona är minimigränsen 10 000 kronor. Hos ViaSpar är minsta insättning 5 000 kronor när ett konto öppnas. Därefter är minsta belopp 500 kronor. Hos Avanza varierar minsta insättning från 0 kronor till 100 kronor beroende på konto.

Hur mycket pengar kan jag spara?

De högräntekonton med allra högst ränta brukar ha en maxgräns på 50 000 kronor. Inget hindrar dig från att öppna konton hos olika aktörer och därmed spara större belopp än så. För de konton som omfattas av den statliga insättningsgarantin är maxbeloppet ofta 1 miljon eller mer. Ibland är det obegränsat. Tänk bara på att den statliga insättningsgarantin bara gäller för upp till 950 000 kronor per bank.

Ska jag placera pengarna på högräntekonto eller amortera bolånet?

Att amortera bolånet kan ses som ett sparande. Om du amorterar 50 000 kronor och bolånets ränta är på 1,5 procent innebär det att du nästa år får betala 750 kronor mindre i ränta. Huruvida det är bättre att amortera än att placera pengarna på ett sparkonto beror på räntan. Om räntan på bolånet är högre än på sparkontot är det bättre att amortera. Högränteknoton med en ränta på 4-8 procent ger troligtvis mycket bättre avkastning än om du skulle amortera bolånet. Sedan kan det finnas andra faktorer som risk eller den goda känslan av att betala tillbaks en skuld som du kan väga in innan du bestämmer dig.

Kostar det något att öppna ett konto?

Nej. Hos samtliga våra samarbetspartners är det gratis att öppna ett högräntekonto.