Spara pengar – kom igång med 7 enkla tips

Det finns många anledningar att spara pengar. Genom att bygga upp ett sparkapital ökar du din ekonomiska trygghet. Kanske vill du spara för att köpa något särskilt. Många vill starta ett sparande för sina barn. Eller så vill du skaffa dig ett långsiktigt sparande som du kan ha nytta av senare i livet.

Men hur kan man spara? Vi går här igenom 7 tips på hur man kan spara pengar på bästa sätt. Vi tittar först på hur du kan få mer pengar över att lägga undan och sedan hur du sparar dessa på bank, i fonder eller i aktier.

1. Sätt igång med ditt sparande nu

De flesta kan spara en slant varje månad oavsett inkomst eller livssituation. Det finns egentligen inga ursäkter. Skjuter du på det blir det troligtvis aldrig av. Kan du bara spara några hundra kronor? Fine. Det är en bra start. Genom att börja spara pengar får du in en bra rutin som det är lätt att bygga vidare på senare.

Vi ska strax titta på hur du kommer igång med ditt sparande på sparkonto, i aktier eller i fonder men först några ord om att minska kostnaderna:

2. Minska dina fasta kostnader

Vill du få möjlighet att spara mer pengar har du två alternativ: minska utgifterna eller öka inkomsterna. Att minska dina levnadskostnader är det enklaste sättet att spara pengar snabbt. På sikt kan du även försöka öka inkomsterna, t.ex. genom löneförhandling, att byta arbete eller jobba extra.

Om du gör en hushållsbudget får du en bra överblick över din ekonomi. Låter det besvärligt? Konsumentverket har en gratis budgetkalkyl online. Om du vill sköta budgeten per automatik är appen Tink är ett smart alternativ för att se över dina inkomster och kostnader varje månad. Den laddar automatiskt in uppgifter från din bank och från nätmäklare som Avanza och Nordnet. En uppstickare är gratis-appen P.F.C. med automatisk budget i mobilen med ett kostnadsfritt Mastercard debet-kort.

Alla hushåll har återkommande kostnader. En besparing som verkar liten på månadsbasis kan handla om stora summor på årsnivå.

Några tips:

  • Sänk dina elkostnader. Jämför elpriset på elskling.se
  • Sänk kostnaden på dina lån. Prova gärna att använda en låneförmedlare och samla dyra lån i ett billigare privatlån. Du kan även jämföra privatlån med en jämförelsetjänst på nätet.
  • Byt eller säg upp kreditkort. Använd en tjänst för att jämföra kreditkort för att hitta ett billigare alternativ.
  • Minska telefonkostnaderna. Ett mobilabonnemang behöver inte kosta mer än runt 100 kronor per månad. Finns t.ex. hos Vimla, Hallon eller Fello.
  • Omförhandla bolånet. I många hushåll är det bolånet som är den största utgiften. Ta för vana att förhandla om bolånet med jämna mellanrum.
  • Se över försäkringarna. Det är bra att försäkra hus, bil och hälsa men se till så att du inte är överförsäkrad.
Apparna P.F.C. och Tink hjälper dig spara pengar och hålla koll på utgifterna.
P.F.C. och Tink är två bra appar för att hålla koll på utgifterna.

3. Glöm inte de små beloppen

Glöm inte heller de små och ofta spontana kostnaderna i vardagen. Dra ner på läsk, biobesök, snus, cigaretter, pubbesök, kaffe på tåget, tidningar och liknande. Det är inte ovanligt att dessa småkostnader blir större än de fasta utgifterna.

Genom att äta mer vegetarisk mat kan du dra ner på matkostnaderna. Ta med matlåda till jobbet så slipper du betala dyr lunch ute. Ta för vana att gå igenom skafferiet och kylskåpet då och då så att maten inte hinner bli gammal.

Dessutom kan du få säkert få in ganska mycket pengar genom att sälja saker du inte behöver. Kanske har du en gammal cykel som du inte använder som du kan sälja på Blocket? De flesta har något uppe på vinden som någon annan gärna betalar några hundralappar för. Allt räknas!

4. Skaffa en buffert

Alla bör ha en sparbuffert. Det är pengar som du har på ett bankkonto och som du kan använda för oförutsedda utgifter. Går något sönder i hemmet eller om bilen går sönder tar du pengar ur bufferten istället för att skaffa ett privatlån. På så vis slipper du betala dyr ränta.

Sparbufferten är även bra ifall du vill nappa på något specialerbjudande för något du ändå tänkt köpa som dyker upp och som gör att du kan spara pengar. Dessutom hjälper den dig att låta de pengar du långsiktigt placerat i aktier eller fonder vara.

Hur mycket ska man spara? Det är individuellt men många väljer att ha en eller två månadslöner i sin sparbuffert. Vill du gardera dig mot arbetslöshet kan det vara bra om sparbufferten är större.

Pengar som du spar i bufferten bör ligga på ett bankkonto som du kommer åt lätt. Du ska alltså välja ett bankkonto utan bindningstid.

Tips: Det finns sparkonton med hög ränta (uppåt 5 procent) som kan passa bra för buffertsparandet. Vill du ha ett 100% säkert sparande väljer du istället ett konto med statlig insättningsgaranti.

5. Spara i fonder eller i aktier

På lång sikt – 5 år eller mer är ett sparande i aktier eller fonder överlägset alla andra sparformer. På sikt är det troligt att världens börser kommer att gå ungefär som de gjort de senaste 150 åren. Det innebär en avkastning på runt 8 – 12 procent per år!

Så här gör du för att köpa aktier eller fonder:

  1. Öppna konto: Öppna ett isk konto hos Avanza eller Nordnet. Dessa nätmäklare är billiga och är lätta att använda. Det finns även andra kontotyper, som exempelvis kapitalförsäkring, men det är överkurs när du ska komma igång med ditt sparande.
  2. Sätt in pengar: För över pengar genom banköverföring, Swish (Avanza och Nordnet) eller Trustly (Avanza) till ditt isk-konto. Tips: Lägg in en automatisk överföring med autogiro med pengar som dras direkt efter löning så glömmer du aldrig att spara!
  3. Köp fonder: Köp 2-3 fonder med en mycket låg avgift. Detta är viktigt eftersom avgiften annars äter upp en stor del av avkastningen. Det finns indexfonder som är nästan gratis eller helt gratis. Vilka fonder ska man köpa? Du klarar dig bra på en globalfond och en Sverigefond. Om du vill kan du krydda portföljen med en tredje fond, till exempel ny teknik eller tillväxtmarknader. Tips: Det går att månadsspara i fonder!
  4. Eller köp aktier: Genom att köpa aktier istället för fonder får du själv vara med och bestämma hur dina sparpengar ska investeras. Det är faktiskt inte så svårt. Sprid på riskerna genom att köpa aktier i minst 10-12 olika bolag. Undvik förhoppningsaktier utan satsa bara på bolag som går med vinst. Tips: Spara i utdelningsaktier till att börja med. Sök efter aktier med lång utdelningshistorik och som höjer utdelningen då och då. Ett annat tips är att spara en del av pengarna i svenska investmentbolag.
  5. Ha tålamod: Börsen svänger och ibland sjunker priserna på aktier och fonder. Sälj inte! Ta för vana att bara placera pengar som du kan klara dig utan de närmsta åren.
  6. Balansera om: Se över dina innehav en gång om året så att fördelningen mellan dem är densamma som när du började spara. Du säljer alltså en del av de fonder eller aktier som gått bra och köper mer av dem som gått lite sämre. På så vis håller du risken jämn i portföljen.

Läs även: Vår artikel om aktietips som alltid fungerar. Där går vi igenom allmänna råd om sparande i aktier.

6. Var långsiktig när du spar pengar

Ett av de vanligaste misstagen när man ska spara pengar är att glömma bort det långa perspektivet. Räkna med att det kommer att svänga på börsen. Dina besparingar kan komma att sjunka 20-50 procent under vissa perioder. Det är helt normalt. Misstaget som många gör är att sälja sina aktier eller fonder när det blir oroligt. Att tajma marknaden är nästan omöjligt.

Därför: ha tålamod och tänk långsiktigt. Fortsätt att spara i fonder eller aktier när det skakar på börsen. Genom att ha en sparbuffert på bankkonto har du ändå pengar som du kan använda i närtid ifall det skulle behövas. Ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du hade tålamod!

Står du inte ut med den tanken att dina innehav tillfälligt tappar mycket i värde ska du inte spara i aktier eller fonder. Då kan du välja ett bankkonto med hög ränta istället, men på bekostnad av att den långsiktiga avkastningen blir lägre.

7. Extra spartips: Använd en spara pengar app

Om du tycker det känns jobbigt att komma igång är ett tips att prova en app för att spara pengar istället. Det finns olika typer av appar. Gemensamt för dem alla är att de är enkla att använda. Som regel behöver du bara logga in med BankID och ange hur mycket du vill spara varje månad. Vissa av apparna sköter sparandet mer eller mindre per automatik. Andra låter dig bestämma lite mer över hur dina pengar ska placeras. Vissa appar fungerar som en fondrobot som väljer fonder och balanserar om dem automatiskt med jämna mellanrum.

Olika appar

  • Dreams app för att spara pengar är en av de populäraste på marknaden. Appen försöker med hjälp av beteendevetenskap få dig att spara mer. Lägg in sparmål för att uppfylla dina ”drömmar”. Pengarna placeras i Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond.
  • Opti är en app som fungerar som en fondrobot. Börja med att svara på några frågor om dina mål. Därefter bygger Opti en portfölj med aktier, räntepapper och råvaror. Då och då balanserar Opti om dina innehav så att fördelningen förblir jämn. Det går även att månadsspara.
  • Spira är en sparapp som låter dig månadsspara i de sju största investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Investmentbolag är intressant då de själva investerar i många bolag. Det ger en god riskspridning, lite som i fonder. Till skillnad från fonder slipper du avgifterna. Spira tar bara ut 25 kronor per affär och det är ingen förvaltningsavgift.
  • Fundler är en app som köper aktiefonder och räntefonder helt automatiskt. Med Fundler kan du välja om appen ska sköta allt jobb, ifall du vill bestämma lite själv eller om du är expert på sparande och investeringar.