Kreditkort med cashback

Genom ett kreditkort med cashback kan du få pengar tillbaka på det du köper. Ta reda på vilka cashback kreditkort som finns på marknaden och vad du ska tänka på i denna artikel!

Vad är ett kreditkort med cashback?

Ett kreditkort med cashback är enligt Kreditio.se ett kreditkort som ger dig pengar tillbaka på antingen samtliga eller utvalda köp. Det är viktigt att du använder cashbackkortet när du betalar för att du ska kunna samla cashback. Namnet kommer från engelska och kan översättas som ”återbäring” på svenska, alltså att du får pengar tillbaka på dina köp.

Vilka cashback kreditkort finns?

I samband med att cashback blivit mer eftertraktat av konsumenterna har allt fler kreditkortsföretag implementerat det för sina kreditkort. Allra oftast är det enbart hos utvalda samarbetspartners som du får cashback. Det är för att kreditkortsföretaget själva kan få provision på de köp du genomför där och så ger de tillbaka en del av provisionen till dig.

Däremot finns det en del renodlade cashback kort med återbäring på alla köp. Ett av dessa är Refunder som är välkänt då det var en av de första aktörerna inom nischen.

Nedan går vi igenom populära kreditkort med cashback och lite information om dem!

Refunder Pay

Tidigare skröt Refunder med att ge 1 % cashback på alla köp som du genomför med ditt Refunder Pay kort. Tyvärr de sänkt nivån till en minsta gräns på 0,5 %, men erbjudandet är fortfarande bra. Du får till exempel 1 % cashback på restaurangbesök, livsmedel och inköp över 20.000 kr. Vill du komma upp i minst 2 % cashback kan du handla genom Refunder.se där de samlar hundratals webbutiker. Då får du minst 2 % cashback men utöver det också extra cashback som varierar i nivå mellan olika butiker. Som högst kan du få 42 % (!) återbäring genom Refunder.se.

Här kan du läsa om Refunder Pay

Re:member Flex

Ett populärt kreditkort som du troligtvis har hört om tidigare är Re:member Banks egna kreditkort Re:member Flex. Det är ett cashback kreditkort utan årsavgift som ger dig upp till 25 % rabatt i över 300 webbutiker. För att ta reda på om detta kreditkortet passar dig bör du kolla in vilka webbutiker som är med i deras nätverk och därefter bedöma om det är till nytta för dig.

Här kan du läsa om Re:member Flex

Utbetalning av cashback

Nu kanske du undrar hur cashbacken betalas ut? Svaret är att det kan betalas ut på flera olika sätt. Det skiljer sig mellan olika kreditkort.

  • Det bästa sättet att få cashbacken utbetald på är i pengar direkt in på ditt konto. Då kan du själv avgöra vad du vill göra med dem.
  • Näst bäst är att pengarna dras av mot din kreditkortsfaktura. Då minskar dina skulder.
  • Det sämsta sättet är att cashbacken samlas i poäng som kan spenderas i kreditkortsföretagets samarbetsbutiker. Utbudet av butiker är ofta ganska litet. Risken är att du behöver spendera poängen på något du egentligen inte behöver.

Olika typer av cashback kreditkort

Du kan antingen få cashback på samtliga köp eller enbart på vissa köp. Vad som är lämpligast beror på hur du handlar med kortet.

Generell cashback

Generell cashback innebär att du får återbäring på alla köp som genomförs med kortet. Det brukar dock finnas vissa undantag såsom uttag, spel och valutaväxling.

Dessa kort passar dig som inte vill engagera dig för att optimera återbäringen, utan nöjer dig med en hyfsat hög nivå.

Nischad cashback

Om du endast får cashback för vissa typer av inköp som exempelvis bränsle, livsmedel eller resor är det ett nischat cashbackkort. Det kan passa dig som har speciellt höga utgifter inom en viss bransch. Till exempel kan det vara att du har en stor familj och därmed stora livsmedelsutgifter. Då kan ett matkort med cashback vara optimalt.

Utvald cashback

Hos kreditkort som Re:member Flex är det utvald cashback som gäller. Det innebär att du endast kan få återbäring hos vissa utvalda butiker. Däremot kan det ibland finnas flera hundratals butiker och därmed behöver det inte vara en nackdel. Det hänger på om du hittar butiker i utbudet som du ändå hade handlat hos. Då kan detta vara ett bra val.

Allt handlar inte om cashback

Tänk på att det kan finnas många anledningar att skaffa ett kreditkort. Cashback är bara en av dem. Till exempel får du ofta tillgång till en kompletterande reseförsäkring. Möjligheten att dela upp sina köp eller betala senare är också praktiskt, även om det kan bli dyrt om du inte betalar innan den gratis kredittiden löpt ut. Vidare finns det vissa kort som ger dig bonuspoäng som du kan utnyttja när du reser och du kan få tillgång till flygplatslounger – och mycket mer.

Sist men inte minst – kontrollera vad kortet kostar. Både fasta avgifter och vad det kostar ifall du utnyttjar krediten.