Finansieringsmöjligheter för företag – när banken säger nej

Kategorier Kronorna

När ett företag ger sig ut på börsen öppnas en värld av finansieringsmöjligheter. Genom nyemission får företaget in nytt kapital för vidare expansion. Behövs mer pengar kan företaget alltid ge ut preferensaktier. Det är också troligt att det blir lättare att få banklån.

För lite mindre, onoterade bolag och egenföretagare är det inte riktigt lika lätt att ta in kapital. Det kan finnas många idéer och projektplaner, men hur ska expansionen finansieras? Det kan vara bra att ha en god relation till banken för att få tillgång till olika former av finansiering – företagslån, investeringslån, leasing, rörelsekredit och bankgaranti är några exempel.

Det finns alternativ till banken

Ibland säger banken nej av någon anledning. Kanske saknar företaget tillräcklig säkerhet i form av utrustning och egendom. Banken kan anse att affärsplanen är klen eller att budgeten inte verkar vara realistisk. Det kan också vara som så att ett lån till det nystartade företaget med den revolutionerande idén upplevs som allt för riskabelt. Vad kan det lilla företaget göra i ett sådant läge? Bloggen Kronorna undersöker några av de alternativa finansieringsmöjligheterna för små företag.

1. Företagsfinansiering från organisationer

Det finns flera olika typer av finansiering till företaget som inte innebär att man tar ett lån och skuldsätter firman. Här handlar det om olika former av statliga eller europeiska insatser som syftar till att stärka företagandet och utvecklingen. Den kanske mest välkända aktören i Sverige är Almi, som erbjuder riskkapital, lån och rådgivning till små och växande företag. Tanken är att Almi inte ska konkurrera med bankerna, utan kliver till exempel in när bankens finansiering inte är tillräcklig. En annan aktör är Vinnova, som ligger under Näringsdepartementet och syftar till att främja forskning och innovation. Tillväxtverket erbjuder riskkapital och affärsutvecklingscheckar. Mikrofonden erbjuder olika former av stöd till mycket små bolag och tanken är att bidra till den lokala utvecklingen. Från europeiskt håll finns bland annat EIB och EIF.

2. Privat riskkapital och affärsänglar

Om ditt företag har en stark och övertygande idé finns det en god chans att det ska väcka intresse hos riskkapitalister och affärsänglar. Förutom kapital bidrar affärsängeln med idéer och erfarenhet. Det finns en lång rad privata investerare i Sverige som ständigt är på jakt efter nya fräscha projekt att gå in i. Ett bra ställe att börja på är att leta bland Riskkapitalföreningens medlemmar. Sedan finns Connect Sverige som är ett nätverk med 250 aktiva affärsänglar. Stockholm Affärsänglar, Angel Investment Network och MyCapital är andra nätverk. För lite mindre aktörer utanför storstäderna finns riskkapitalfonden Backing Minds.

3. Crowdfunding

Crowdfunding är ett ”folkligare” sätt att skaffa nytt kapital till bolaget. Gräsrotsfinansiering är den svenska benämningen. Det som karaktäriserar crowdfunding är att det ofta är många personer som är med och bidrar med en liten slant under en begränsad kampanjtid. I gengäld får de något från företaget. Det kan vara ett varuprov, en förhandsvisning, ett unikt eller signerat exemplar av företagets produkt eller liknande. Det kan också handla om andelar i bolaget. Förutom att få in kapital i företaget har crowdfunding som bieffekt att det väcks uppmärksamhet kring företagets verksamhet. Det finns flera plattformar för crowdfunding på nätet, bland annat Kickstarter, FundedByMe och Indiegogo.

Det finns många alternativ till finansiering från banken för det lilla företaget.
Det finns många alternativ till finansiering från banken för det lilla företaget.

4. P2P-lån

En släkting till crowdfunding är P2P-lån för företag. Här lånar privatpersoner och företag ut pengar till företag via en P2P-plattform. De investerar alltså inte i bolaget som vid crowdfunding utan lånar ut pengar och får ränta på lånet. Några av de vanligaste plattformarna för P2P-lån för företag är Savelend, Toborrow och Tessin (fastigheter). Nackdelen med P2P-lån är att räntan ofta kan vara i nivå med vanliga privatlån.

5. Privatlån

Som en sista utväg kan du som är egenföretagare alltid teckna ett privatlån för att finansiera din verksamhet. Om du är delägare i aktiebolag kan du istället ta ett privatlån och sedan låna ut pengarna till bolaget. För detta har du rätt att ta ut en marknadsmässig ränta, vilket gör att du kan täcka din räntekostnad på det privata planet. Det finns även lån som kallar sig för företagslån men som har mycket gemensamt med hur privatlånen är utformade. Räntan är också ofta ganska hög. Här hittar vi Froda, Ferratum Business, Qred med flera.

2 svar på ”Finansieringsmöjligheter för företag – när banken säger nej”

  1. Vill tipsa om att Marginalen Bank nu som första fristående bank i Sverige erbjuder företagslån med en garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) med minst 0,3 % ränterabatt. Nästan alla lån som riktar sig till företag kräver idag personligt återbetalningsansvar (personlig borgen) vilket kan avskräcka entreprenörer från att våga satsa fullt ut på sin affärsidé. Fördelen med lån med EU-stöd är att endast en borgen motsvarande 20 % av lånebeloppet krävs (istället för normalfallet 100 %).

    Tänk dock på att EIF-mikrogaranti endast gäller för lånebelopp upp till 250.000 kr, större belopp en så omfattas ej.

    Svara
    • Tack för ett bra tips! Ja, det är nog många som drar sig från att binda upp sig på lån där man personligen bär hela risken. 20% känns ju lite mer hanterligt. Sunt med denna typ av insatser som stärker entreprenörskap utan att krångla till det. För den lilla firman kan 250000 kronor ofta betyda ganska mycket för att kunna sjösätta en idé.

      Svara

Lämna en kommentar