Mer i plånboken med nya budgeten

Kategorier Kronorna

Vår privatekonomi påverkas av hur landet styrs. Sedan valet i september har vi ännu inte fått någon ny regering. ”Vem är det som kör egentligen?” är en rimlig fråga så här inför julen och Kalle Ankas julafton. Även om det politiska läget känns låst flyttades spelpjäserna fram en aning i förra veckan när riksdagen röstade igenom den nya budgeten. Det var Moderaterna och Kristdemokraternas budgetförslag som gick igenom. Här hittar vi bland annat ökade anslag till försvaret, polisen och vården. För oss som intresserar oss för privatekonomi och sparande finns det flera trevliga aspekter att ta fasta på i den nya budgeten. Bloggen Kronorna går igenom de viktigaste.

Mer i plånboken för löntagare

Den nya budgeten gynnar verkligen många människor i Sverige. En av de viktigaste punkterna i budgeten är att jobbskatteavdraget utökas med 10 miljarder kronor. Det är något som kommer alla löntagare till gagn. Här kan vi räkna med drygt 200 kronor extra i plånboken varje månad, beroende på inkomst.

I Sverige betalar den som tjänar lite mer än snittet en statlig inkomstskatt. Den så kallade brytpunkten för den statliga inkomstskatten höjs från 40.600 till 42.000 kronor. På individnivå innebär detta att man i snitt kan få upp till strax under 300 kronor extra i månaden i form av minskad skatt, även detta givetvis beroende på lönenivå.

Ganska många av bloggens läsare kommer att kunna se fram emot cirka 500 kronor extra varje månad tack vare den nya budgetens lägre skatter. Dessa pengar kan med fördel investeras på lämpligt sätt.

En privatekonom påpekade i ett morgonprogram på tv att inflationen kommer att äta upp en större del av skattesänkningen. Det är ett resonemang som inte håller som argument mot skattesänkningarna i sig eftersom inflationen skulle ha ätit upp sin del av lönen hur som helst. Skattesänkningen kommer att kännas i plånböckerna allt annat lika. Något man bör tänka på däremot är att fackföreningsavgiften (utifall du betalar en sådan) inte längre blir avdragsgill.

Mer i plånboken med nya budgeten
Med den nya budgeten blir det mer kvar i plånboken. Kanske inte dollar, men väl kronor.

Större avdrag för hushållsnära tjänster

En liten post i budgeten men en fråga som retar många på vänsterkanten är RUT-avdraget. Den nya budgeten förutser en tredubbling av taket för RUT-avdraget. Istället för 25.000 kronor som det är idag kommer taket att ligga på 75.000 kronor. RUT-avdraget får utgöra 50 procent av arbetskostnaden. Vad innebär det i praktiken? Jo, det innebär att varje person (inte hushåll) kommer att kunna få tillbaks upp till 75.000 kronor för hushållsnära tjänster, varje år. För att utnyttja RUT-avdraget fullt ut måste man med andra ord beställa tjänster för 150.000 kronor.

Det finns mängder av tjänster som klassas som hushållsnära tjänster och beroende på livssituation kan det ganska snabbt bli tal om en större utgift. Gemensamt för alla hushållsnära tjänster är att de ska utföras i hemmet. Exempel på arbete som omfattas av RUT är hemstädning, gräsklippning, fönsterputs, barnpassning, hämta och lämna barnen på dagis, flyttstädning Stockholm och snöskottning. Det är kanske inte så många som känner till det men man kan även använda RUT-avdraget för reparation av vitvaror (till exempel spis, kyl, tvättmaskin o.s.v.) och för enklare IT-tjänster.

Låt oss se om vi kan komma upp i 75.000 kronor:

  • Regelbunden städning kostar cirka 500 kronor för 3 rum och kök i Stockholm. Med städning en gång i veckan blir det 26.000 kronor efter RUT-avdraget.
  • Fönsterputs Stockholm kostar omkring 500 kronor, vilket blir 6.000 kronor per år om man putsar fönster en gång i månaden.
  • Lägger vi på barnpassning 5 timmar i veckan kostar det cirka 45.000 kronor per år.

Totalt blir det 77.000 kronor, alltså 2.000 mer än vad man får göra avdrag för. Använder man sig av hushållsnära tjänster kan man alltså gott och väl komma att utnyttja de 75.000 kronorna som tillåts, utan att snacka om några extravaganser. Nu vet jag att många av bloggens läsare hellre lägger pengarna på aktier istället för städhjälp, men flyttstädning och barnpassning är något som även den bäste spararen kan behöva använda sig av någon gång.

Brasklappen är att det kommer att krävas ytterligare lagändringar innan RUT-avdraget går igenom, vilket gör att nästa regering mycket väl kan sätta käppar i hjulet om den vill. Skattesänkningarna kan däremot inte ändras under året.

Även pensionärerna får mer i plånboken

Slutligen kommer pensionärerna att få nytta av den nya budgeten. Skattesänkningar för pensionärer var redan med i övergångsregeringens budgetförslag men Moderaterna och Kristdemokraterna avsätter ännu mer medel för pensionärerna. För ett genomsnittligt pensionärspar handlar det om cirka 500 kronor mindre skatt varje månad.

Lämna en kommentar