Populära elbilsaktier att köpa just nu

Kategorier Kronorna

Världen och bilindustrin går mot en elektrisk framtid. Ohållbara fossila bränslen är snart historia. Även om de första eldrivna fordonen uppfanns redan på 1800-talet, före förbränningsmotorn, är det först på senare tid som vi insett på allvar att framtidens bilar är eldrivna.

Det är en energirevolution som brakar fram i snabb takt. Nästan varje fordonstillverkare har nu insett att de måste ställa om för att uppnå målet om nollutsläpp. Stigande bränslepriser, global uppvärmning och politiska reformer gör att efterfrågan på elbilar på marknaden ökar.

Självklart är det intressant som investerare att fundera på vilka elfordonsaktier som kan vara intressanta att köpa. Här har vi sammanställt några av de EV-aktier som är populära.

Tesla (TSLA)

Sett till börsvärdet är Tesla den ledande aktien inom fordons- och elbilar. Börsvärdet närmar sig otroliga 1 biljon kronor och värderingen är ständigt skyhög. Det är en aktie väldigt många vill äga.

Men kvalitet kostar och en titt i Teslas aktiekurs avslöjar att det de senaste åren knappast har fungerat att vänta på en dipp för att köpa billigt:

Tesla aktiekurs
Teslas aktiekurs 2013 – 2022. Källa: Tradingview.

Egentligen är det mer än en elbilsaktie. Bolaget skriver självt att det var under 2021 som det lyfte på riktigt, men att det ändå bara är i början av resan. Tesla satsar stort på självkörande bilar, vilket bidrar till att detta kan ses som mer än ”bara” en elbilsaktie. Vid sidan av elbilar tillverkar de även batteriet Powerwall för att villor ska kunna lagra el från solceller och elnätet för ökad autonomi.

Tips – Priset för en Teslaaktie är uppåt 10 000 kronor. Vill du få exponering mot aktien utan att investera så mycket i en elbilsaktie kan ett alternativ vara att köpa en börshandlad produkt. Nu kan du till exempel handla Tesla-aktier med Skilling i form av certifikat.

Nio (NIO)

Det finns flera kinesiska elbilstillverkare vars aktie går att köpa på Nasdaqbörsen i USA. Nio är den främsta elbilsaktien. Det är ett elfordonsföretag som hittills specialiserat sig på tillverkning av elektriska stadsjeepar. Företaget började handlas offentligt först i september 2018 och har sedan dess sett en leveransökning på 400 % från år till år. I mars 2022 planerar företaget att lansera sin första elektriska sedan och sedan släppa ett mer prisvärt alternativ i september, vilket gör produkten mer tillgänglig för medelklassköparna.

Denna biltillverkare blev först bland de kinesiska elbilarna att sälja i Europa. En annan sak som utmärker bolaget är att bilarna har utbytbara batterier för att möjliggöra batteribyte under resa som alternativ till att stanna och ladda.

Nio är fortfarande i tillväxtfasen och går ännu inte med vinst. Även om bolaget expanderar snabbt är det långt efter Tesla. Ändå är det många svenskar som redan äger aktien. Vill du vara med i en tidig fas med möjlighet vara med under tillväxtresan kan detta vara intressant.

Förbered dig dock på att resan kan bli fortsatt skakig. Så här ser aktiekursen i Nio ut hittills:

Nio aktiekurs
Nio aktiekurs. Källa: Tradingview.

Li Auto/Li Xiang (LI)

Li Auto är ett annat kinesiskt elbilsföretag. Hittills har denna tillverkare släppt en bil, Li ONE, en SUV med plats för sex personer. Det är en hybridbil i lyxsegmentet. Bensinmotorn används enbart för att ladda batteriet i syfte att förlänga räckvidden.

Fler modeller är på gång, inklusive sådana som har 100 procent eldrift och med extra lång räckvidd (EREV). Detta är möjligtvis en ”bubblare” bland elbilsaktier men bolaget har långt ifrån det kassaflöde som exempelvis Tesla har. Detta återspeglas även i aktiekursen som än så länge varit en trevande bergochdalbana:

Li Auto kurs
Li Auto aktiekurs. Källa: Tradingview.

Xpeng (XPEV)

Xpeng har tagit upp kampen mot elbilstillverkaren Nio. Även om man har en bit kvar har denna tillverkare faktiskt markerat sin plats genom att sälja fler bilar än Nio under en jämförelseperiod 2021.

Denna Teslarival har lanserat sig som en lyxig högteknologisk elbil. Deras SUV har en räckvidd på 520 km och sportsedanen kan köra hela 706 km på en laddning. Utöver detta finns ett avancerat förarassistensprogram och en audiovisuell förarmiljö.

Ännu en elbilsaktie att hålla koll på alltså. Så här ser aktiekursen ut:

Aktiekursen i Xpeng
Xpeng aktiekurs. Källa: Tradingview.

Friskrivning: StockBlogs ger inga investeringsråd. Innehållet i artikeln är endast tänkt att fungera som inspiration.

Lämna en kommentar