Säkerhet – tre annorlunda aktier

Kategorier Kronorna

Säkerhet blir en allt viktigare fråga för många – för såväl privatpersoner som företag. Det handlar inte bara om pågående pandemi. Om vi blickar bortom Covid-19 ser vi ett allmänt tuffare säkerhetsläge i omvärlden.

Listan kan göras lång: Terror, organiserad brottslighet, skjutningar, knivdåd, våldtäkter, bilar som sätts i brand och ID-kapningar. Och så vidare.

I Sverige är allmänhetens förtroende till Polis och rättsväsende trots allt ganska starkt, men på många håll i världen är trenden tyvärr negativ.

Allt detta skapar en större marknad för säkerhetsbolag, vaktbolag och andra bolag med anknytning till säkerhet. Aktier som Securitas, G4S och kanske Loomis ligger nära till hands. Men en stor del av säkerhetsbolagen är faktiskt privatägda och går inte att köpa på börsen.

Här är tre aktier som ger en lite mer indirekt exponering mot vad vi kanske kan kalla för säkerhet och övervakning som megatrend.

Royal DSM

Det holländska bioteknikbolaget DSM har ett brett utbud av hälsokostprodukter för människor och tillsatser för djurfoder. DSM tillverkar ingredienser för skönhetsprodukter och ingredienser till en farmaceutiska industrin.

Men skulle vi inte prata om säkerhet? Jovisst. Inom koncernen DSM finns även en gren för specialmaterial. Här hittar vi Dyneema®, som man kallar för ”världens starkaste fiber”. Detta urstarka material ingår i Dyneema UD som används i skyddsvästar, t.ex. de som svenska Swedish Shield marknadsför. Materialets egenskaper gör det utmärkt på att fånga upp energi och ge gott skydd för den som bär den skottsäkra västen.

För tillfället investerar DSM i att utöka produktionskapaciteten för Dyneema med mer än 20 procent. DSM har uppmärksammat att efterfrågan på säkerhetsprodukter ökar i världen. Dyneema används dessutom bland annat för vajrar och i vissa MC-kläder, vilket gör att produkten inte enbart har exponering mot säkerhetsbranschen. Bra när du vill sprida på riskerna.

Dyneema® är ett starkt material från Royal DSM som bland annat används i skyddsvästar. Här testskjuts det:

 

Royal DSM handlas på Euronext Amsterdam där det går under namnet DSM N.V. De senaste tio åren har utvecklingen för koncernen varit imponerande. DSM-aktien har stigit med runt 280 procent sedan 2010 eller ca 13,9 procent per år (CAGR).

Royal DSM aktiekurs 2010 - 2020
Royal DSM har slagit Amsterdamsbörsen med råge sedan 2010. Källa: DSM

Safeture

Hos många företag är det nästan alltid någon eller några av de anställda som är ute och reser. I skrivande stund är förstås läget lite speciellt p.g.a. Covid-19, men resande i tjänsten kommer nog vara en stor grej även efter Corona.

Hur skyddar man alla dessa medarbetare? Det svenska SaaS-bolaget Safeture har svaret. Safeture, som tidigare hette GWS, grundades 2009. Då fanns tidigare säkerhetshändelser som terrorattackerna 11 september, SARS-epidemin och tsunamikatastrofen med i tankarna.

Safeture har utvecklat en molnlösning för att hantera de risker som kan hota medarbetare då de reser. Det kan till exempel vara terrorattacker, naturkatastrofer eller virusutbrott.

Så här fungerar det:

 

Om en säkerhetsincident inträffar får arbetsgivaren information om vilka anställda som befinner sig i närheten. Programmet visar också om medarbetaren finns på säker plats. Den anställde kontaktas av Safeture och får information om vad som hänt och vad hen bör göra.

Safeture är ett relativt ungt företag som hunnit skaffa sig både namnkunniga samarbetspartners och kunder. Safeture jobbar bland annat med Falck, Scutus och Athena Risk. Bland kunderna hittar vi SVT, Skanska, Handelsbanken, Sveriges Riksbank, Danske Bank med flera.

Företaget går ännu inte med vinst och gjorde nyligen en nyemission. Efter börsnoteringen 2014/2015 gick det bra för aktien men sedan har det varit motigt i flera år. Sedan 2015 har dock omsättningen tilltagit

Safeture aktiekurs
På senare tid har intresset för Safeture tilltagit på börsen.

Covid-19 har satt käppar i hjulen för många företag som har reserelaterade applikationer. För Safeture kan det dock finnas möjligheter bland motgångarna. Som svar på coronapandemin lanserade Safeture en open-source-app. Open up for Business visar vilka restriktioner som råder i olika länder. En smart offensiv i ett läge som detta.

Kan Safeture fortsätta den positiva trenden för omsättningstillväxten även efter Corona? Det återstår att se men det verkar lovande.

Under Armour

Säkerhet handlar om mycket mer än vapen och skydd. Personer som jobbar med säkerhet har ofta höga krav även på resten av utrustningen. Bekväma och slitstarka kängor och byxor är exempel på viktig utrustning i säkerhetsbranschen.

Under Armour är ett av favoritmärkena bland ordningsvakter, väktare och poliser. Egentligen är det ett sport- och fitnessmärke med fokus på skor, t-shirts och shorts med mera. Men Body Armour har även två kategorier av produkter som gjort dem omtyckta bland säkerhetsfolk: taktiska byxor och kängor. Kläderna är sköna, funktionella och håller hög kvalitet. Produkter som taktiska S.W.A.T-kängor och superlätta taktiska poliskängor har placerat bolaget på säkerhetskartan.

Nu har dock Under Armour haft det tufft de senaste åren. Tillväxten har varit svag, aktiekursen likaså. Ändå finns det saker som talar för Under Armour. Bolaget har t.ex. börjat inse vikten av digitalisering för att öka försäljningen.

Sedan 2019 har Under Armour en ny och mer kompetent ledning genom svensken Patrik Frisk. Patrik har bland annat gjort sig känd för att ha återupplivat märket Timberland. Han lyckades också väl med att omstrukturera skotillverkaren Aldo Group – bland annat genom just digitalisering. Gissningsvis vill han även kunna bocka av Under Armour som ett lyckat uppdrag på sitt CV.

Under Armour taktiska byxor och kängor
Under Armour är ett populärt märke bland säkerhetsvakter och poliser. Källa: Under Armour.

Bloggen Kronorna ger inga investeringsråd. Denna artikel ska endast ses som inspiration. Gör din egen analys innan du köper aktier!

Lämna en kommentar