Stocksholm robotrådgivare för momentumstrategi – omdöme

Kategorier Kronorna

En börsrobot som kan slå en indexfond med nästan 50 gånger på 5,5 år – är det verkligen möjligt? Det menar Stocksholm, Sveriges första (?) robotrådgivare för trading.

Det låter i alla fall för spännande för att åtminstone inte ta en titt tyckte jag. Här följer en snabb genomgång av Stocksholm och lite tankar kring hur det fungerar och vilka alternativ som finns.

Jag har försökt vara rättvis och objektiv. Skäll gärna på mig i kommentarsfältet om du tycker annorlunda.

Disclaimer: Artikeln innehåller samarbetslänkar men jag har inte tagit emot någon ersättning från Stocksholm för att publicera artikeln.

Vad är Stocksholm?

Stocksholm är en digital tjänst som genererar ett förslag på en portfölj med aktier som du sedan själv kan köpa via din ordinarie aktiemäklare.

Du skaffar ett månads- eller årsabonnemang och får sedan tips varje månad på vilka aktier du ska köpa och sälja.

Vilka aktier som det ska tipsas om är det en algoritm som ansvarar för. Därav begreppet börsrobot eller robotrådgivare.

Denna algoritm bygger i sin tur på en aktiestrategi som kallas för sammansatt momentum. Jag ska strax titta på hur den fungerar.

Jag vet inte vad namnet kommer ifrån men nog måste det vara en sammansättning av Stocks och Stockholm ändå? När jag först fick nys om tjänsten hajade jag till på likheten med StockBlogs men det finns alltså ingen koppling.

Varför använda Stocksholm?

Själva tanken med tjänsten är att ge småsparare en möjlighet att slå börsen (aktieindex) utan vare sig kunskap eller tid att ägna. Detta tack vare att vi får tillgång till en automatisk strategi som backtestats på historiska data.

15 minuter för att ombalansera aktieportföljen varje månad. That’s it.

Stocksholm hävdar att deras strategi kan slå börsen med råge. Tack vare ränta på ränta-effekten har det potential att bli stora pengar på sikt.

Så här visar Stocksholm historisk avkastning för svenska aktier som valts ut av börsroboten:

Stocksholm aktierobot - resultat för Stockholmsbörsen

En genomsnittlig historisk årlig avkastning (CAGR) på 37,1% under perioden. Detta ska jämföras med OMXSGI:s knappt 8% per år.

För amerikanska aktier blir det ännu bättre resultat historiskt sett:

Stocksholm omdöme - resultat för amerikanska börsen S&P

Här ligger årlig omsättning på hela 46,3% (CAGR). S&P gjorde drygt 6% per år under perioden.

Här behöver vän av ordning påpeka att det finns åtminstone två ”men” här:

  • Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning – det gäller alltid med såväl aktiestrategier som tradingstrategier.
  • Graferna bygger endast på backtesting – jag kan tycka att man hade kunnat hålla sig till backtesting för historiska data fram tills tjänsten lanserades och därefter presentera aktuellt resultat.

Men är det som så att Stocksholm lyckas prestera säg bara hälften så bra som den påstådda historiska avkastningen, ja då är det även då ett minst sagt imponerande case.

Här kan du se aktiegraferna och mer KPI:er kring prestanda, samt ett resonemang kring hur deras backtest gjorts, tankar kring curve fitting, överoptimering och så vidare.

När är Stocksholm bra att använda?

Jag skulle aldrig sätta hela min förmögenhet på en enda momentumstrategi.

Däremot kan det vara intressant att ha som ett komplement till andra strategier.

En momentumstrategi har som fördel att den kan överprestera marknaden som helhet. Särskilt bra är en sådan strategi under börsuppgångar. Historiskt sett har börsen gått upp mer än den gått ner och därför fungerar ofta momentum på börsen.

Men börjar marknaden sura kan en momentumstrategi bokstavligen tappa momentum och kostnaderna äter upp eventuell vinst. Stocksholm har motverkat detta genom att ha med stop loss i sin strategi för att dämpa sådana fall.

Vill du ha lite extra krydda till dina investeringar kan det vara kul att titta på en momentumstrategi vid sidan av din ordinarie portfölj. Går du i sådana tankar kan Stocksholm kanske vara värt att testa.

Hur fungerar Stocksholm?

Tjänsten bygger på att du använder din ordinarie nätmäklare eller bank för aktiehandel. Stocksholm ger dig information om när och vad du ska köpa eller sälja.

Sedan genomför du själva transaktionerna själv i ditt konto hos exempelvis Avanza eller Nordnet.

Så här ser flödet ut:

  1. Skapa ett konto hos Stocksholm. Här får du ange hur du vill bli kontaktad och hur mycket du får betala i courtage hos din mäklare.
  2. Investera. Du anger ett belopp att investera och sedan får du se en lista på 10 aktier som är topprankade just nu.
  3. Ombalansera. En gång i månaden får du ett meddelande om att det är dags att rebalansera portföljen. Det är alltid samma dag i månaden. Nu kan du även investera mer pengar om du vill.

För att det ska vara lätt att sköta sin portfölj och för att du ska kunna se korrekt historik behöver du se till att lägga aktierna som du investerar i en egen ISK eller kapitalförsäkring.

Så fungerar momentum

Momentum handlar om prisförändring i aktier. En aktie som stiger mycket i pris har högt momentum heter det.

En momentumstratgi handlar om att bygga en portfölj med de aktier som stiger mest i pris just nu. Med ”just nu” menas en viss period. Det kan till exempel vara 3, 6 eller 12 månader.

De aktier som går starkast får ingå i portföljen.

Efter en viss period, till exempel en månad, ett kvartal eller ett år ombalanseras portföljen utifrån de aktier som har högst momentum då.

Stocksholm bygger på en sammansatt momentum-strategi. Det innebär att den använder två tidsperspektiv för att bli mer robust. Närmare bestämt 3 och 6 månaders momentum.

Algoritmen pekar ut de tio starkaste aktierna just nu. Efter en månad sker ombalansering. Om någon av aktierna skulle störtdyka slår en stop loss in så att du kan sälja aktien eller aktierna i fråga i samband med nästa månatliga omfördelning i portföljen.

Inte Stocksholms uppfinning

Idén är genialisk och kommer egentligen inte alls från Stocksholm. Fondkommissionären Richard Driehaus (1942-2021) anses ofta vara momentumstrategins fader.

Vad Stocksholm gjort är att göra denna typ av aktiestrategier tillgängliga för allmänheten. Dessutom har de utvecklat en egen algoritm för att ge bästa möjliga resultat. Till exempel exkluderar de aktier som stigit lite väl aggressivt samt illikvida aktier.

Fördelar

Låt mig se – jag har försökt brainstorma ihop några argument för och emot Stocksholm. Låt oss börja med det positiva.

  • Objektiva råd – Stocksholms intresse är att skapa en så lyckad tjänst som möjligt, inte att du ska köpa vissa aktier.
  • Tryggt – Du använder din nuvarande nätbank för all handel och behöver inte lämna ut några känsliga uppgifter.
  • Spar tid – Du behöver ägna max 15 minuter åt aktier per månad.
  • Inget velande – Köp och sälj enligt vad aktieroboten säger oavsett hur det går på börsen.
  • Du följer en beprövad strategi – Bästa sättet att lyckas med aktier är att följa en strategi och inte ditta och datta hit och dit.
  • Möjlighet att slå börsen– Momentumstrategier brukar ofta överprestera aktieindex.
  • Gratis att testa – Du får använda tjänsten i två månader utan att betala.
  • Avkastningsgaranti – Om strategin inte slår index lovar Stockstholm att betala tillbaka avgiften.

Nackdelar

Vad finns det då för negativt med tjänsten?

  • Samma information till alla– Detta framhålls som något positivt och det är det oftast kanske. Men skulle väldigt många använda tipsen från Stocksholm så skulle marknaden påverkas och därmed resultaten.
  • Resultat bygger på backtesting – Det är svårt att bedöma hur bra strategin är i verkligheten utan att själv ha provat under en längre tid. Fungerar det i praktiken?
  • Endast en strategi – Kanske är en fördel, men visst vore det kul att kunna välja bland olika strategier kanske med olika riskprofil? Jag tänker Large Cap, Mid Cap och Small Cap till exempel.
  • Mycket courtage – Du köper och säljer varje månad vilket ger betydligt högre courtage mot att ligga lång i en och samma portfölj under en längre period.
  • Kostar pengar – Förvisso bara från drygt 100 kr per månad, men på ett litet kapital blir avgiften ganska stor. Levererar strategin lika bra i framtiden som historiskt tjänar du in detta många gånger om, men det vet du förstås inte.

Vad kostar det?

Tjänsten säljs i tre paket: Liten, Medium, Stor.

Liten och Medium ger tips på svenska aktier. Stor ger även amerikanska.

Du kan välja att betala månadsvis eller årsvis och det blir billigare per månad givetvis om du väljer årsbetalning.

Det lilla paketet gäller för investeringar upp till 20000 kr. Medium upp till 35000 och Large är för hur stor portfölj du vill.

I skrivande stund är priserna följande:

  • Liten: 129 kr/månad eller 1299 kr per år
  • Medium: 219 kr/månad eller 2199 kr per år
  • Stor: 299 kr/månad eller 2999 kr per år

Måste man välja ett större paket?

Jag kan inte riktigt förstå vad som skulle hindra dig från att ta exempelvis det lilla paketet och sedan investera hur mycket du vill. Kanske får du då räkna ut exakt antal aktier själv, men alla transaktioner gör du i ditt nuvarande aktiekonto som sagt så det kan inte spela någon roll.

Finns några alternativ?

Javisst. Även om Stocksholm är värt att testa är det bra att känna till att det finns alternativ.

Det första jag kommer att tänka på är Börslabbet av aktiebloggaren Investerarfysikern. Det är förvisso bra mycket dyrare (199 kr – 645 kr per månad) men då ingår flera strategier och en hel del intressant material som Henning Hammar tagit fram.

Ett annat alternativ är att skaffa ett konto hos Börsdata. Det är det också en gammal aktiebloggare som ligger bakom, George Bol (40procent 20år, ej längre aktiv). Där finns ett par färdiga varianter av momentumstrategier, men framförallt – du kan själv filtrera fram aktier som har starkt momentum. Då får du dock se till att tänka själv och du får ingen stop loss som i Stocksholm.

Ett tredje alternativ är att bygga en egen börsrobot i Autostock, kopplat till Nordnet. Inte alls lika lätt som Stocksholm och betydligt dyrare, speciellt då du behöver lägga upp en virtuell server i molnet. Men garanterat kul om du tänkt ha börsrobotar som hobby.

Slutsats och omdöme om Stocksholm

Nu så har jag vädrat mina tankar kring Stocksholm. Jag kan inte ge något facit på hur bra tjänsten fungerar. För att göra det krävs tid eftersom även den bästa av strategier behöver tid på sig. Räkna med att det kan ta några månader eller längre innan en tjänst eller strategi av denna typ verkligen ”tar sig”.

Jag får inte ge någon rekommendation som är av finansiell karaktär så det avstår jag från. Det bästa är väl egentligen att själv testa och bilda sig en egen uppfattning. Det är gratis i två månader och slår du inte börsen på sikt så lovar de pengarna tillbaka (men läs det finstilta för säkerhets skull).

Jag tror på momentum som strategi vid sidan av en mer långsiktig portfölj. Det är kul och det kan fungera som en liten krydda för sparandet.

Vill du testa så kan du med fördel använda denna länk så sponsrar Stocksholm mig och StockBlogs med en liten slant som tack för hjälpen. 😊🙏

Kan också tipsa om denna tråd på Rika Tillsammans där företagets VD svarar på diverse frågor.

Hoppas du tyckte att denna recension / omdöme var till nytta! Lämna gärna en kommentar.

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Driehaus

https://en.wikipedia.org/wiki/Momentum_investing

Lämna en kommentar