Swedbank ur 6 vinklar

Kategorier Kronorna

Det osar kring Swedbank. Sedan uppgiften om misstänkt penningtvätt släpptes har aktiekursen fallit över 20 procent på två dagar. Swedbank drabbades av en så kallad Black Swan. Plötsligt dök det upp en nyhet som fick marken att bäva under bolaget. Aktiekursen slaktades. Många flyr nu i panik, andra passar på att köpa på sig en näve aktier på ”rea”. Hur ska man egentligen tänka som investerare i ett sådant läge?

6 skäl att inte fånga den fallande kniven

Swedbank är nu en fallande kniv. Att försöka fånga en sådan kan göra ont. Mycket ont. Det generella rådet brukar vara att inte försöka. Det kan vara lockande att motivera ett köp med att det är billigt, att direktavkastningen plötsligt är mycket hög och att ”det vänder kanske snart”.

Problemet är att ingen vet om aktien kommer att fortsätta falla, studsa upp, återhämta sig eller påbörja en segdragen kräftgång. Någonstans i bakhuvudet finns det där om att marknaden ofta överreagerar, men det är mer komplicerat än så. Istället bör vi titta på om det verkligen är värt att försöka tjäna en hacka på att fånga den fallande kniven. Bloggen Kronorna tycker inte det. Här är våra skäl att inte försöka:

1. Allvarliga anklagelser

För att bedöma om det handlar om en tillfällig dipp eller om det är början på något allvarligare måste vi titta på vad som orsakat fallet. Man kan tänka sig ett scenario där den långsiktige investeraren är fullständigt övertygad om att aktiens fall är helt tillfällig. Om man nästan ”vet” att marknaden missuppfattat den information som finns tillgänglig och de fundamentala värdena i bolaget är intakta kan det vara läge att köpa in sig i bolaget.

Så verkar det inte vara i fallet Swedbank. Anklagelser om penningtvätt är något mycket allvarligt för en bank. Det kommer säkert att ta tid att reda ut och det kan dyka upp ny information under resans gång. Swedbank tycks inte själva veta exakt vad som har hänt. Även om vi inte vet åt vilket håll Swedbanks aktiekurs kommer att röra sig de närmsta dagarna eller månaderna är det mycket som talar för att marknaden reagerat sunt på den förhöjda risk som det innebär att äga aktien nu.

2. Rubbat förtroende för ledningen

Det kan vara bra att ta sig en funderare kring huruvida förtroendet för ledningen bibehålls eller inte. Petrusko påpekade att VD för några månader sedan kommenterade härvan i Danske Bank med att Swedbanks ägare kan vara lugna eftersom banken inte är inblandad. Antingen hade VD inte koll eller så har hon mörkat det hela. Oavsett vilket sänder det fel signaler till investerarna. Det tredje alternativet är förstås att uppgifterna om penningtvätt skulle visa sig vara oriktiga. Då kan förtroendet återupprättas. Innan vi vet är det bäst att hålla sig borta.

3. Osäker direktavkastning

Swedbank har haft fina utdelningar genom åren. Den övergripande trenden har varit positiv sedan efter finanskrisen. I skrivande stund ligger direktavkastningen på drygt 8,5 procent. Det kan vara ett kap, men det kan lika gärna bli en utdelningsfälla. Swedbank har tidigare visat att man inte drar sig från att kapa utdelningen helt och hållet om det behövs. I samband med finanskrisen tog det tre år innan utdelningarna återinfördes. Det tog fem år innan utdelningarna kommit upp till samma nivå som innan finanskrisen. Om krisen blir dyr för Swedbank påverkar det givetvis möjligheten till utdelning. Att köpa Swedbank i dagsläget för direktavkastningens skull är därför chansartat och förknippat med stor risk.

4. Risken har ökat

Allt detta gör att risken i Swedbank har ökat. Vi vet inte om anklagelserna är sanna. Vi vet inte om det kanske dyker upp fler uppgifter som gör läget ännu värre. Vi vet inte om USA kommer att vidta några sanktioner. Vi vet inte hur kunderna, stora som små, reagerar. Vi vet inte hur allt detta kommer att påverka Swedbanks resultat de närmsta åren. Allt detta ökar risken i att äga Swedbank som aktie. Om man väljer att satsa sina pengar i Swedbanks aktie måste man vara övertygad om att det är värt det trots den höjda risken.

5. Det finns bättre alternativ

Bloggen Kronorna har inget innehav i Swedbank och planerar inte att köpa, oberoende av krisen. Hade bolaget legat på bevakningslistan hade det dock åkt ut därifrån nu. Vi har här inte gått igenom detaljerna kring anklagelserna och vad de kan innebära. Det är det många experter som kommer att ägna sig åt på heltid den närmsta tiden. Det vi kan konstatera är att vi inte ser någon anledning att gå in i ett bolag som drabbats av kris och som är inblandat i en härva. Börsen är full av bolag – varför då satsa sitt kapital på ett bolag där risken ökat markant över en natt? Hopp om att kursen snabbt ska återhämta sig eller att man ska få en saftig utdelning väger mycket lätt i den andra vågskålen. Men att ha gott hopp är inget bra karaktärsdrag på börsen.

6. Tekniskt ointressant

Ur en teknisk aspekt är Swedbanks aktie i skrivande stund inte heller intressant. Det är ett klassiskt exempel på en fallande kniv. Oavsett vad som händer med de fundamentala värdena i Swedbank framöver kan det uppstå chanser för den mer kortsiktige tradern. Just nu faller kursen fortfarande och säljtrycket är stort. Om köparna börjar komma tillbaks kan det vara läge att hålla utkik efter en bottenformation. Alternativt vänta tills den positiva trenden infinner sig igen.

Är det för sent att agera?

Det kan ta emot att sälja en aktie som fallit över 20 procent. Det är mycket lättare att köpa. Det enda rätta att göra i ett sådant läge är att fundera över om man vill äga aktien eller inte. Det är egentligen irrelevant att den fallit 20 procent eftersom man äger aktien för att kunna tjäna pengar på den i framtiden. Det är den framtida potentialen i aktien som måste utvärderas.

Många underskattar risken att en aktie faktiskt kan fortsätta att falla. Om vi jämför med fallet Danske Bank så är det en härva som hållit på i många år men aktiekursen började ta stryk först i mitten av 2017. Sedan dess har den fallit över 50 procent. Det finns inget som säger att Swedbank måste gå samma öde till mötes, men det är bra att få lite perspektiv på allvaret.

Strategi för den som ändå vill chansa

Bloggen Kronorna är övertygad om att det inte är värt att köpa på sig aktier i ett bolag som befinner sig i ett krisläge. Om man ändå beslutar sig för att köpa är det bra att vara måttfull.

Den vise investeraren inser att fallet kan fortsätta och köper därför inte allt den första dagen. ”Fear of missing out”, FOMO, aktar vi oss för. Den som väljer att köpa in sig i denna typ av aktie får inte glömma bort portföljens övergripande allokeringsprinciper. Om Swedbank var underviktat i förhållande till andra innehav kan det vara ett skäl att öka tills balansen återupprättats.

Det handlar inte bara om avkastning

Det kan vara lätt att glömma bort att en hög avkastning – i utdelningar eller kursvinst – inte får vara det enda målet med en investering. Risken är en annan viktig parameter. Vi vill uppnå en hög riskjusterad avkastning. Därför anser denna blogg att det är oklokt att chansa och köpa in sig i bolag som befinner sig i kris. Det finns inte heller någon anledning att krama sig fast vid ett visst bolag när det finns så många andra aktier att välja bland.

Visst, kursen kanske rekylerar upp. Det kanske blir en toppenaffär för alla som passar på att handla på rea. Kursen kanske återhämtar sig på några års sikt, och så vidare. För bloggen Kronorna är detta irrelevant. Behövs det lite extra spänning kan vi lika gärna spela på lotto.


Detta inlägg ska inte ses som investeringsrådgivning utan utgör bara bloggen Kronornas egna åsikter.

Lämna en kommentar