Vad tjänar en aktiemäklare?

Kategorier Kronorna

Vore det inte en dröm att få jobba som aktiemäklare? Många av oss som skriver aktieblogg har nog i varje fall lekt med tanken. Enligt SCB tjänar aktiemäklare 109 600 kronor i månaden i snitt. Det gör börsmäklare till ett av de högst avlönade jobben i Sverige.

Kärt barn har många namn. Aktiemäklare kallas även för börsmäklare och mäklare inom finans. Det finns även olika specialinriktningar som exempelvis fondmäklare och penningmarknadsmäklare. Kanske kan man även klämma in valutamäklare inom samma kategori.

Tips: Letar du efter nätmäklare? Finanso har en bra översikt över olika aktiemäklare på nätet.

Så mycket tjänar en aktiemäklare

Enligt SCB tjänar en aktiemäklare i snitt 109 600 kronor i månaden. Därmed är det ett av de mest välbetalda jobben i landet. En aktiemäklare tjänar exempelvis i snitt 2,8 gånger så mycket som banktjänstemän!

Som högst är lönen för aktiemäklare i åldrarna 35 till 44 år. Här ligger snittlönen på 129 400 kronor. Den som precis börjat jobba som börsmäklare får nöja sig med en betydligt lägre lön. I åldrarna 24 till 34 år är den genomsnittliga lönen för börsmäklare 73 500 kronor. Inte dåligt det heller.

Skillnaden i lön mellan kvinnor och män är stor. Manliga börsmäklare tjänar 115 900 kronor i snitt. Bland kvinnorna är snittlönen för börsmäklare endast 74 600 kronor. Det motsvarar en löneskillnad på 35,6 procent, betydligt mer än snittet i landet som ligger på runt 11 procent enligt OECD.

Vi talar här om ojusterat lönegap, vilket inte tar hänsyn till att kvinnor och män gör olika livsval. Det är få kvinnor som väljer att göra karriär som aktiemäklare, vilket kan förklara skillnaden i lön.

Samtliga siffror är från 2018 då den senaste mätningen gjordes.

Faktorer som påverkar aktiemäklarens lön

Vilken lön man i slutänden får som börsmäklare beror givetvis på en mängd faktorer. Bland annat följande avgör vad du kommer att tjäna som börsmäklare:

 • Tidigare erfarenhet: Det är stor skillnad i lön beroende på hur länge du jobbat som aktiemäklare. Om du har erfarenhet av jobb inom branschen och bra referenser är utgångsläget gott för att kunna förhandla fram en högre lön. Din lön ses som en mindre kostnad i förhållande till det värde du kan bidra med.
 • Arbetsgivaren: Det finns både mer och mindre prestigefyllda arbetsplatser bland aktiemäklerierna.
 • Arbetsuppgifter: Det finns en stor variation mellan olika aktiemäklartjänster. Lönen kan variera mycket beroende på om du jobbar med analys, sales, trading o.s.v.
En aktiemäklares lön är försvinnande liten i jämförelse med uppdragsgivarens kapital.
En aktiemäklares lön är försvinnande liten i jämförelse med uppdragsgivarens kapital.

Hur blir man börsmäklare?

De flesta aktiemäklare / börsmäklare har en civilekonom- eller civilingenjörsexamen med industriell ekonomi som inriktning.

För att få jobba som börsmäklare inom finansbranschen behöver du en licens från SwedSec. Syftet med licensieringen är att upprätthålla förtroendet bland allmänheten för finansmarknadens aktörer.

För att få en SwedSec-licens måste man ansöka via ett företag som är anslutet till SwedSecs licensiering. Du ansöker alltså via din arbetsgivare. Inom denna kategori hittar vi främst:

 • Banker
 • Fondbolag
 • Värdepappersbolag
 • Försäkringsbolag
 • Försäkringsdistributörer
 • Förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF-förvaltare)
 • Svenska filialer till utländska företag med verksamhet i Sverige
 • Andra bolag under insyn från Finansinspektionen

Till kraven för att få SwedSec-licens och bli aktiemäklare hör:

 • Du ska vara anställd i ett företag som är anslutet till SwedSec
 • Intyg från företaget att du som ansöker är lämplig
 • Godkänt resultat på licensieringstestet
 • Du som ansöker måste förbinda dig att följa regelverket

Bloggen Kronorna vill tillägga att det nog krävs ett stort intresse för aktier och ett gott kontaktnät också för att kunna komma åt en tjänst som aktiemäklare.

Sammanfattning

Vi kan inte låta bli att fascineras över den saftiga snittlönen för aktiemäklare som ligger på 109 600 kronor i månaden. Det finns givetvis en stor variation mellan olika börsmäklartjänster beroende på arbetsplats, arbetsuppgifter, den anställdes erfarenhet och meriter. Självklart har varje aktiemäklare av rang också en egen aktieportfölj med en avkastning som kanske är större än lönen.

Lämna en kommentar