Castellum – en av Sveriges mest populära defensiva investeringar?

Castellum

Castellum är ett av Sveriges största fastighetsbolag med närmare 700 kommersiella fastigheter för både myndigheter och företag i cirka 20 städer i Sverige. Företaget har även viss verksamhet i Helsingfors och Köpenhamn. Enligt företaget självt drivs man av innovation och hållbarhet och bedriver all verksamhet med en låg risknivå. Företagets fokus i Sverige ligger på Mellan- och Sydsverige. Den nordligaste fastigheten ligger i Sundsvall.

Favorit bland bloggare

På Sveriges aktiebloggar är Castellum en verklig favorit. Bland alla blogginlägg ligger det bland de topp tio bolag som det skrivs om. Några av de aktiebloggare som ofta skriver om detta kvalitetsbolag är Petrusko, Lundaluppen och Kronan till Miljonen.

Många av aktie- och ekonomibloggarna som skriver om Castellum beundras av bolagets fantastiska utdelningshistorik. Så som aktieskribenten Marcus Hernhag noterat är detta det enda av bolagen på börsen som alltid har haft höjda utdelningar sedan börsintroduktionen (om man räknar på de bolag som funnits ett tag).  Castellum har haft utdelningar sedan 1997. Direktavkastningen ligger ofta kring fyra procent och med tanke på att sannolikheten att de höjs även i framtiden är goda ser många detta som en attraktiv aktie som kan generera ett rikligt kassaflöde till portföljen även i sämre tider.

Innovation och hållbarhet

Castellum är ett Large Cap-bolag och finns bland de 100 största företagen på Stockholmsbörsen. Räknat till fastighetsbolagen tillhör det de fem största bolagen på börsen. Börsvärdet är över 42 miljarder kronor.

Företaget har minskat sin exponering mot butiksegmentet eftersom man är medveten om vad den stora trenden med e-handel innebär för detta område. Idag utgör butiksegmentet i Castellum endast cirka tio procent. Istället läggs fokus på logistik vid sidan av kontorslokaler.

Man antog nyligen en ny hållbarhetsstrategi som gäller fram till 2030 och som följer FN:s globala mål. Ett spännande inslag är det som företaget kallar för Castellum Next20, ett utvecklingslabb som företaget skapat för att kunna ligga på framkant inom digitaliseringen. Bland annat har detta labb tagit fram lösningar för smarta fastigheter, integration av E-leveranser i kontorsmiljö och en smart förvaringstjänst.