Om HM - Hennes & Mauritz - StockBlogs.se

Om HM – Hennes & Mauritz

H&M – älskad och hatad

HM - Hennes och Mauritz

Det är något speciellt med HM, Hennes och Mauritz. Det grundades med blygsamma medel av Erling Persson i Västerås 1947, först med namnet Hennes och enbart med damkläder. Först 20 år senare tillkom Mauritz till namnet när ett företag som sålde herrkläder och jaktkläder köptes upp och inlemmades i verksamheten. Kanske är det en smula stolthet vi känner över denna världsambassadör för vårt lands entreprenörsanda, lite så som vi även kan känna för IKEA och Volvo. Eller så har denna lågpriskedja fått symbolisera en slags demokratisering av modet: Det ska inte behöva vara dyrt att klä sig fint.

Stabila utdelningar

HM tillhör de bolag med bäst utdelningshistorik i Sverige. Sedan det introducerades på börsen 1974 har det inte sänkt utdelningen en enda gång. Detta har gjort att bolaget länge varit en favorit bland utdelningsinvesterare och på flera aktiebloggar. Kronan till Miljonen har gjort en bra sammanställning av utdelningshistoriken i HM. Han påpekar bland annat att trenden med utdelningshöjningar på senare tid uteblivit. Han menar också att man kanske ska se det som ett varningstecken när direktavkastningen är hög samtidigt som företaget fick låna pengar för att kunna ha råd med utdelningen. Även Molekylär Ekonomi aka Gottodix har höjt ett varningens finger i en välskriven krönika om HM.

Har aktiebloggarna gett upp hoppet om HM?

HM har varit ett hett tema här på StockBlogs. De flesta av dem som bloggar om aktier är mycket långsiktiga med sina innehav. Många håller kvar sina innehav år efter år. Många investerar med utdelningar som mål så det är förståeligt. Ändå var det många fler bloggar som följde HM tidigare, innan det började krisa, men i och med att bolaget fått allt större ekonomiska problem har anhängarna klingat av. Det finns dock några som inte har tappat hoppet. Bland dem hittar vi Klirr i Kassan och Lönehelg. Slimis Investeringsblogg fortsätter att gilla företaget men har minskat innehavet då det presterat dåligt.