Vad är samlingslån?

Ett samlingslån är en typ av blancolån som används för att samla och refinansiera befintliga skulder i ett enda lån. På så sätt kan du göra din ekonomi mer överskådlig. Du får en enda faktura att betala varje månad istället för flera. Dessutom kan du ofta komma undan med en lägre lånekostnad.

Detta kan vara särskilt användbart för dig som har flera olika krediter, som exempelvis kreditkortsskulder, privatlån eller andra små lån.

I denna artikel tittar vi på hur samlingslån fungerar och vilka fördelar och nackdelar som finns.

Hur fungerar samlingslån?

Det finns ett flertal olika samlingslån att välja bland i Sverige. Ansökan sker ofta genom så kallade låneförmedlare.

Principen är enkel:

 1. Ange det totala belopp du vill låna (summan av dina befintliga lån och krediter).
 2. Välj lånetid (amorteringstid).
 3. Bocka för att du vill samla dina befintliga lån. Får du välja belopp väljer du hela beloppet ifall du inte tänkt låna mer.
 4. Du får svar från låneförmedlaren inom 24 timmar men oftast nästan direkt. På skärmen ser du vilka olika banker och andra långivare som är villiga att samla dina lån och till vilka villkor.

De olika låneförmedlarnas erbjudande är förvånansvärt lika, men det finns också skillnader:

 • Lånebelopp: De flesta erbjuder lån från 5 000 till 600 000 kronor. Minimibeloppet varierar dock från 2 000 kronor till 25 000 kronor. Vissa erbjuder ett maxbelopp på 200 000 kronor.
 • Löptid: 1 – 20 år är vanligt. Upp till 15 år förekommer också ofta, men vissa har en maxtid på 7 år.
 • Ränta: Vilken ränta som erbjuds är mycket individuellt och det spann som anges har inte så mycket att göra med den ränta som du kan förvänta dig. Ofta kan det vara allt från 3 till 30 procent.
 • Kreditupplysning: Räkna med att kreditkontrollen görs med UC. Det kan finnas vissa aktörer som beviljar mindre samlingslån med upplysning från Creditsafe eller annan aktör men det är sällsynt.

Fördelar med samlingslån

 • Lägre månadskostnad: Genom att kombinera flera mindre lån och krediter till ett enda lån blir den totala månatliga betalningen oftast lägre och mer hanterbar.
 • Ökad översikt och enkelhet: Eftersom samlingslånet ersätter flera skulder med en enda skuld blir ekonomin enklare att överblicka och hantera. Risken att du glömmer att betala en faktura minskar.
 • Lägre räntesats: Många gånger erbjuder samlingslån lägre räntesatser än de individuella lån och krediter som samlas. På sikt kan det röra sig om stora besparingar.
 • Förlängd återbetalningstid: När du slår ihop lånen har du ofta möjlighet att förlänga återbetalningstiden. Det tar då förvisso längre tid att återbetala lånet men det medför fördelen att skulden blir mer hanterbar varje månad.
 • Förbättrad kreditvärdighet: Att minska antalet krediter och skulder innebär en högre kreditvärdighet, till exempel när någon tar en UC på dig.
 • Lägre ränta på sikt: Bättre kreditvärdighet ger dig ett bättre förhandlingsläge i framtida låneförhandlingar.

Finns det några nackdelar?

 • Längre återbetalningstid: Det är frestande att välja en längre återbetalningstid när du samlar lånen, vilket kan innebära en högre total lånekostnad.
 • Risk för ökad skuldsättning: När du får ett lägre månadsbelopp att betala kan det göra att du lockas att låna mer för att du känner att du plötsligt har möjlighet.
 • Räntan kan ibland bli högre: Om din kreditvärdighet försämrats sedan du skaffade dina lån är det inte säkert att räntan på samlingslånet blir lägre – snarare tvärtom. Kontrollera noga innan du signerar låneavtalet!
 • Kan bli dyrare än att göra jobbet för hand: Det finns flera aktörer som erbjuder att samla lånen. Ibland kan du tjäna på att själv jämföra privatlån, inklusive hos din bank, välja ett med lägst ränta och informera banken att du vill lösa befintliga lån med det nya lånet. Undvik dock att göra för många individuella ansökningar eftersom det påverkar din kreditvärdighet negativt.

Att tänka på

Tänk på att det inte alltid går att få ett lån enligt de villkor som anges. Exempelvis när det gäller lånetid, lånebelopp och ränta. Spannet som anges innefattar ett stort antal lån från olika långivare och det är inte säkert att du får ett erbjudande som matchar exakt. Till exempel kanske du inte får låna 600 000 kronor trots att det angivits som maxbelopp utan du kan få nöja dig med 200 000 kronor.

När du gjort en ansökan bör du läsa det finstilta noga. Kontrollera vad det är för uppläggningsavgift och om det finns några andra avgifter. Jämför den effektiva räntan för att få en uppfattning om den faktiska kostnaden varje månad.

Skynda inte! Du måste kanske inte slå ihop lånen direkt. Erbjudandet gäller ofta några dagar så du måste inte svara på en gång. Har du väl tackat ja kan det vara bra att känna till att du alltid har 14 dagars ångerrätt på lån som inte är bolån.