Att tänka på när du tar företagslån

Många småföretagare väljer att ta lån på sitt företag. Anledningarna kan vara många. Ofta är det för att investera i vidare expansion men det kan också vara för att klara kortsiktiga utmaningar med likviditeten. Oavsett orsak finns det en del saker att tänka innan du som företagare tar steget att låna pengar.

Allt fler tar företagslån och idag är det enklare än vad det varit på länge. Villkoren är inte längre lika hårda som de en gång varit. Även om du kan behöva berätta hur företaget ska använda pengarna är det långt ifrån så omständligt som det tidigare var. Att besöka banken är inte längre en nödvändigt.

1. Jämför företagslån

Numera finns ett brett utbud av långivare. För dig som vill hitta bästa räntan på företagslån finns det tjänster som hjälper dig att hitta rätt. Om du går via en låneförmedlare som exempelvis Creddo får du ett antal förslag på långivare och kan lätt se vilka villkor som gäller. Det hjälper dig inte bara att få flera erbjudanden – det gör också att du kan få så låg ränta som möjligt och därmed sänka kostnaderna för ditt företag.

2. Planera kostnaderna

Innan du väljer att ta ett lån är det en god idé att ha en genomarbetad plan för hur du ska använda pengarna. Du vill varken låna för mycket eller för lite.

Det kostar givetvis att låna pengar. Av den anledningen är det bra att försöka hitta bästa räntan på företagslån genom att jämföra olika långivare. Räntan varierar mycket, liksom kraven för att få låna. Dessutom tillkommer det ibland olika avgifter utöver räntekostnaden. Genom att använda en låneförmedlare får du det underlag du behöver för att kunna välja det alternativ som är bäst för ditt företag.

Till planen hör även att räkna på amorteringen. Det är viktigt att du kan betala tillbaka lånet enligt amorteringsplanen. Hur ser företagets framtid ut? Vad kan det förväntas omsätta under tiden som lånet behöver betalas tillbaka? Kommer kassaflödet att vara tillräckligt starkt?

Ta med en rejäl marginal i dina beräkningar. Det dyker nästan alltid upp oväntade kostnader i verksamheten.

Kvinna som ansöker om företagslån.
Idag är det lätt att ansöka om företagslån, tack vara de låneförmedlare som finns. Dessutom hjälper de dig att få en så låg ränta som möjligt.

3. Förbered en affärsplan

Kraven för vilken typ av information du måste presentera om ditt företag varierar mellan olika långivare. Gemensamt är att du brukar behöva presentera en affärsplan. För att bolaget ska framstå som seriöst bör du se till att din företagspresentation också ger rätt bild av verksamheten. En välskriven affärsplan ökar chanserna att få låna pengar.

4. Ta hjälp med ekonomin

Om du kan visa för en långivare att ditt företag använder en professionell firma för att ta hand om ekonomin ökar det chanserna att få ett företagslån. Är redovisningen i sin ordning innebär det att långivaren får bättre insikt och att risken i lånet därmed sjunker.

5. Förbered en säkerhet

Om ditt företag kan erbjuda någon form av säkerhet för lånet ökar chanserna att få det beviljat eller att få låna den summa som behövs. Säkerhet kan exempelvis vara i form av maskiner, varulager och kundfordringar. Har du enskild firma kan du i stället behöva gå i personlig borgen för att få låna.

6. Ansök i god tid

För långivaren innebär det alltid en risk att betala ut ett företagslån. Därför är de alltid på spänn för att identifiera låntagare som innebär hög risk. Av den anledningen kan du tjäna på att ha god framförhållning och kontakta långivaren i god tid innan du behöver låna. Det sänder rätt signaler. Om du i stället ansöker i sista minuten och är i ett stressat finansiellt läge finns risk att du fattar ett sämre beslut. Dessutom kan det hända att långivaren inser att det är ett pressat läge och därför inte beviljar lånet.

Mer läsning