Enskild firma eller aktiebolag – vad ska jag starta?

Kategorier Kronorna

Har du bestämt dig för att starta företag – eller nästan bestämt dig alla fall? Då är den vanligaste frågan: Vilken typ av företag ska jag starta? Enskild firma eller aktiebolag?

Val av företagsform är viktigt, inte bara en ”detalj”. Jag själv har erfarenhet av att driva både enskild firma och aktiebolag. Det började med enskild firma men så gick jag gradvis över till AB.

I den här artikeln jämför jag de två företagsformerna och nämner några fördelar och nackdelar med varje.

Främsta skillnaderna mellan enskild firma och aktiebolag

I enskild firma ansvarar du personligen för företagets angelägenheter

Den största skillnaden mellan de två bolagsformerna är att ett aktiebolag är en egen juridisk person. Det har ett eget organisationsnummer. Aktiebolaget kan ingå avtal och svarar för sina skulder, inte du som privatperson.

Den enskilda firman däremot är kopplad till dig personligen och organisationsnumret är detsamma som ditt personnummer. Bolaget angelägenheter är ditt privata ansvar.

Otäckt? Det behöver inte vara det men som du anar finns mycket som pekar mot att aktiebolag är ett tryggare val.

Om exempelvis företaget skulle bli skuldsatt eller hamna hos Kronofogden kan du själv få en betalningsanmärkning om du har enskild firma.

Med aktiebolag är allt vad du riskerar det kapital som du investerat i bolaget. Din och företagets ekonomi är helt avskilda från varandra, vilket i varje fall jag tycker känns skönt.

Aktiebolag har styrelse och bolagsstämma

Ett aktiebolag behöver tillsätta en styrelse. För det lilla företaget räcker det med dig själv och med en suppleant så det är egentligen inte så krångligt.

Varje år ska aktiebolaget hålla en bolagsstämma. I det lilla bolaget är även detta en formalitet. Det är först om du börjar ta in nya aktieägare som detta blir något att tänka mer på.

Enskild firma har begränsat namnskydd

För aktiebolag har du automatiskt namnskydd av företagsnamnet i hela landet. En enskild firma däremot är endast skyddad i länet där den är registrerad och då endast om du anmält den till Bolagsverket.

Har du en lokal liten verksamhet kanske det inte spelar så stor roll, men har du kunder i hela landet eller satsar på att bygga ett varumärke kan detta vara en vattendelare.

Årsbokslut, årsredovisning och revisor

Efter varje redovisningsår lämnar den enskilda firman in ett årsbokslut. Har du aktiebolag behöver du däremot en årsredovisning.

Jag tog hjälp av en redovisningsbyrå i bägge fallen och då blir det ingen större skillnad egentligen.

Enskilda firmor behöver ingen revisor. Inte små aktiebolag heller, men möjligheten finns om du vill. Bra att veta ifall du tänkt expandera för då kan det sända rätt signaler till investerarna om företaget har en revisor.

Är det lättast att starta enskild firma?

Många som startar eget väljer enskild firma först för att det är så enkelt. Något år senare är det inte ovanligt att växla över till AB.

För att starta en enskild firma behöver du bara ansöka om F eller FA-skattsedel via Skatteverket och registrera dig för moms.

Om du vill starta aktiebolag anmäler du det via Bolagsverket. Du behöver teckna och betala aktier genom minst 25 000 kronor i aktiekapital. Därefter behöver du ordna med bankintyg, skriva under stiftelseurkund, upprätta aktiebok, betala avgiften till Bolagsverket och anmäla verklig huvudman. Foretagande.se har en bra guide om att starta aktiebolag om du vill lära dig mer.

Låter det krångligt? Det är faktiskt lättare än vad det låter och det är synd tycker jag att så många väljer enskild firma framför aktiebolag bara för att det känns enklare.

Själv valde jag, när jag väl bestämt mig att grunda ett AB, att köpa ett lagerbolag genom Fortnox. Du kan lätt sköta allt själv men köper du ett lagerbolag av dem eller någon annan så får du ett organisationsnummer nästan direkt och så får du vägledning igenom alla steg.

Mot bakgrund av denna möjlighet hävdar jag att det är nästan lika lätt idag att starta aktiebolag som enskild firma.

Aktiekapitalet är inget problem

Många som velar mellan aktiebolag och enskild firma hakar upp sig på att man måste betala 25 000 kronor i aktiekapital.

Tänk inte på det!

För det första är det ingen avgift utan pengarna finns kvar i bolaget. För det andra måste det inte nödvändigtvis vara pengar. Det kan vara inventarier, varulager, företagsbil och så vidare.

På ett eller annat sätt lyckas de allra flesta skrapa ihop detta aktiekapital.

Skattefördelar med aktiebolag

I en enskild firma tar du inte ut någon lön. Istället är det firmans vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Har du ett aktiebolag anställer du dig själv och betalar skatt och arbetsgivaravgifter på lönen. Det blir ungefär samma sak initialt, men med AB har du möjlighet att dessutom göra utdelningar med endast 20 procents beskattning.

Tjänar du över 615 300 kronor, vilket är gränsen för statlig skatt 2024, lönar det sig ännu mer att ha aktiebolag. Då kan du dela ut det belopp som överskrider denna gräns eller återinvestera i verksamheten och därmed slippa statlig skatt.

Dessutom har du rätt till diverse avdrag när du har aktiebolag, exempelvis friskvårdsbidrag.

Det ska dock nämnas att egenavgiften i enskild firma är något lägre.

Ska företaget växa är det aktiebolag som gäller

Ifall du har planer på att expandera verksamheten är det aktiebolag som gäller. Möjligheterna med enskild firma är nämligen mycket begränsade.

Med ett aktiebolag kan du ta in nya delägare, alltså göra nyemission. Det kan vara ett sätt att få in kapital i företaget eller dela på risken med affärskollegor.

Ska du anställa är det smidigare med ett aktiebolag. Bolaget tar risken (inte du) och du kan erbjuda fler förmåner till dina anställda.

Ett aktiebolag kan dessutom äga aktier i andra bolag, vilket är bra om du tänkt använda det för att investera i andra verksamheter, eller för all del, på börsen.

Vill du kunna sälja företaget en vacker dag? Då kan du nästan glömma enskild firma. Du kanske kan sälja inventarierna, kundregistret, hemsidan och lite mer, men själva bolaget går egentligen inte att sälja. Ett aktiebolag däremot kan värderas och därefter säljas.

Slutligen – och inte minst – ett aktiebolag klingar mycket bättre än enskild firma, eller hur? Detta ska inte underskattas i kontakten med kunder och leverantörer.

Lämna en kommentar