Företagslån i tuffare tider? Tänk på detta!

Bland företag är det snarare en regel än undantag att låna pengar. Även om det går att finansiera verksamheten genom exempelvis nyemission eller aktieägartillskott behövs ofta en viss hävstång genom lån för att kunna utnyttja potentialen i marknaden.

Frågan är – kan det även vara en lösning för att klara av tuffare tider med svikande försäljning, tunnare marginaler och bristande likviditet? Det ska vi titta på i denna artikel.

De flesta företag har lån

Låt oss först titta på det där med lån för företag. Visste du att nästan 90% av alla börsnoterade bolag i Sverige (inklusive First North och Spotlight) har någon form av lån på balansräkningen?

Företag tar lån för att finansiera verksamheten, för att hitta en balans mellan risk och potential. Det är därmed något som är ganska så väsensskilt från de blancolån som privatpersoner tar, ofta för att konsumera.

Med lån går det exempelvis att frigöra likviditet för varuinköp och investeringar. Det går att satsa på nyanställningar och inköp av ny utrustning. Bara för att nämna några exempel.

”Kostnaden” av att inte låna i form av missade möjligheter överstiger ofta räntan.

Att skaffa sig någon form av företagslån är alltså en ”nobrainer” för många bolag. Men hur kan man tänka kring lån när lågkonjunkturens snålblåst viner runt knutarna?

Två typer av lån för företag

Finansfreak som jämför olika lån har pekat på att det i princip finns två typer av lån för företag. Företagskredit och företagslån.

En kredit eller kontokredit som det också heter är som en slags buffert som kan användas vid behov. Företagslån är istället en engångsutbetalning som följs av en amorteringsperiod.

En kredit kan vara allt vad som behövs för att komma över tillfälliga problem med likviditeten, till exempel kunder som är sena med sina betalningar. Men det kan också passa för regelbundet underskott av kapital givet att räntan inte är för hög.

Ett företagslån passar bra när det behövs lite större investeringar, gärna långsiktiga sådana. Men det kan även användas för att komma ur en tillfälligt dålig likviditet.

Bra eller dåligt med företagslån i tuffa tider?

Bägge typerna av lån kan användas som ”stötdämpare” i dåliga tider. Men oavsett typ av lån medför en ökad skuldsättning att risken i bolaget stiger. Varje lån ska förstås också betalas tillbaka.

För att avgöra om det är lämplig att ta ett lån kan du först fundera på dessa punkter:

1. Hur stort är problemet?

Att veta när det generella ekonomiska klimatet blir bättre är nästan omöjligt. Det vet inte ens Riksbanken, regeringen eller storbankerna, även om alla har en åsikt.

Däremot bör du försöka bedöma hur stora de ekonomiska bekymren är i just ditt bolag. Sätter säsongen igång inom ett par månader eller verkar trenden i underskottet på väg att vända? Då kanske ett lån är allt vad som behövs för att ge företaget en knuff i ryggen för at ta sig ur dippen.

Men går allt bara sämre och sämre är det dumt att ”hoppas” på en lösning. Då blir ett lån bara en tillfällig smärtlindring som inte löser själva problemet.

2. Är du villig att ta en personlig risk?

En annan sak som är viktig att tänka på innan du ansöker om ett företagslån är att det som regel är förknippat med en personlig borgen. Med andra ord: Om ditt bolag inte kan betala skulden är det du som privatperson som får ta smällen.

Är du redo att ta den risken? Denna fråga blir extra relevant i ljuset av föregående punkt. Finns ett ljus i tunneln så kanske svaret kan bli ja, men om de ekonomiska problemen mest bara hopar sig kan det vara klokt att inte ta på sig en personlig risk också.

3. Kan lånet bidra till verklig förändring?

Vad lånet ska användas till kan vara det som verkligen får dig att bestämma dig för om det blir ja eller ett nej på frågan om det är rätt läge att ta ett företagslån.

Tuffare tider kan samtidigt innebära ökade möjligheter. Till exempel kanske det går att köpa upp varulagret från en konkurrent som gått i konkurs. Eller kanske köpa upp ett konkurrerande bolag helt och hållet. Kan du hitta en positiv kalkyl i en sådan investering kan ett lån vara ett sätt att göra det möjligt.

Däremot om lånet endast är till för att fylla på i bottenlösa hål där pengar strömmar ut ur verksamheten så är det troligtvis inte rätt att låna.

4. Är nyemission eller lån från aktieägare ett alternativ?

Att låna pengar kan vara ett av de enklaste och snabbaste sätten att få in kapital i en verksamhet, men det är inte nödvändigtvis det billigaste. Ett alternativ kan vara att göra en nyemission och be aktieägarna att investera i verksamheten.

Driver du ett enmansföretag och inte själv har pengar att investera i bolaget kan ett alternativ vara att tänka om och kanske ta in delägare.

Lån från aktieägare kan också utforskas. Det ger möjlighet till mer flexibla villkor, till exempel rörande amorteringstid. Räntan kan också sannolikt bli lägre. Dessutom slipper du personlig borgen.

5. Har du utforskat övriga möjligheter att stärka likviditeten?

Det finns mängder med sätt att få en bättre likviditet i bolaget innan du pumpar in nya pengar. Här är några av de vanligaste:

  • Ha rätt betalningstid på dina fakturor: Kräv att kunderna betalar senast på utsatt datum. Kanske kan du ha kortare än 30 dagar för vissa kunder?
  • Fakturering a conto: Fakturera en del av uppdraget i förskott.
  • Likviditetsbudget: Stärker inte likviditeten i sig men du får bättre koll på den – månad för månad. Upptäck problem i tid.
  • Kostnader: Vilka kostnader kan du dra ner på? Kanske kan du säga upp vissa abonnemang och byta ut tjänster mot billigare alternativ?
  • Merförsäljning: Utnyttjar du alla möjligheter till merförsäljning?
  • Prioritera bland säljkanaler: Vissa säljkanaler kanske inte ens bär sin egen kostnad. Ska du dra ner på marknadsföring så välj att banta de kanaler som går sämst.
  • Se över kundbasen: I svåra tider brukar vissa kunder trilla bort. Ju mer diversifierad du är desto mindre risk är det att ett bortfall leder till en stor förlust för bolaget.
  • Se över befintliga lån: Har företaget lån i dagsläget kan det vara läge att förhandla om villkoren eller flytta lånet till en annan långivare med lägre ränta.
  • Gå till inkasso: Har du kundfakturor som kunden inte betalat ens efter ett par påminnelser? Lämna över till inkasso! Ofta brukar det lösa problemet.
  • Sälj fakturor: Förvisso också en form av företagslån men det är ett lån som sker utan personligt risktagande. Du får betala en procentsats på fakturan men får pengarna inom ett dygn.

Chanserna är stora att det lån som du eventuellt behöver skaffa till företaget blir betydligt mindre än beräknat om du först jobbar dig igenom listan ovan. Därefter kan det vara skönt att veta att det faktiskt ofta går bra att låna en extra slant när det behövs.

Lycka till!

Tips på mer läsning

Friskrivning: Inget i denna artikel ska ses som ekonomisk rådgivning. Du måste själv göra din egen analys innan du fattar beslut kring din eller ditt företags ekonomi.