När mängden lån ute i samhället ökar, räntorna stiger och bankerna rapporterar storvinster är en rimlig fråga – hur gör jag som investerare för att tjäna pengar på detta? I denna artikel tar vi en titt på olika möjligheter för dig som vill investera i lån. Vi har fokuserat på de bolag som är börsnoterade (går att köpa aktier i) i Sverige.
Vi har delat upp aktierna i olika segment utifrån typ av lån. Som du ser har flera av bolagen låneprodukter inom flera kategorier.
Innehåll
Bolån
Svenskars skuldsättning kan till större delen härledas till våra bolån. Det är inte så konstigt. 65 procent äger sin bostad och 80 procent av dessa har bostadslån. Med skenande bostadspriser är det naturligt att bolån blivit en pengamaskin för bankerna. Storbankerna är centrala här, men det finns även nischbanker som dykt upp med konkurrenskraftiga erbjudanden – speciellt till personer som har det lite tuffare att få lån via banken.
Aktier inom bolån
- Swedbank
- SEB
- Handelsbanken
- Nordea
- Nordnet
- Avanza
Privatlån
Lån utan säkerhet, eller blancolån. Ungefär två miljoner svenskar har någon form av konsumtionslån och här är privatlånen störst. Räntan är betydligt högre än för bolån, men villkoren är enklare. Det går lätt att ansöka och utbetalningen brukar ske inom ett par dagar som mest. Konsumenter använder blancolån till allt möjligt – bilköp, resor, bröllop, konsumtion, för att täcka en oförutsedd utgift och så vidare.
Aktier inom privatlån
- DNB Bank
- Collector Bank
- Resurs Holding
- Swedbank
- SEB
- Handelsbanken
- Nordea
- Nordnet
- TF Bank
Snabblån
Även kallat SMS-lån eller högkostnadskredit. Egentligen en typ av blancolån, men det har blivit en egen nisch i sig. Fenomenet dök upp i lånevokabuläret i början av 2000-talet när det blev möjligt att låna pengar snabbt genom att skicka ett SMS. Dessa lån kännetecknas av en högre ränta, speciellt en högre effektiv ränta, ofta på grund av uppläggningsavgiftens storlek i förhållande till lånet. Det finns dock även seriösa aktörer. Dittlån listar de billigaste.
Aktier inom snabblån
Detta segment domineras av privatägda företag. Vill du investera i privatägda bolag behöver du kontakta dem.
- Ferratum (Deutsche Börse Xetra)
- Northmill Bank AB
- Brixo AB
- Klara Lån Sverige AB
- SBL Finans AB
- Luma Finans AB
- Fairlo AB
Leasing
Leasing är populärt bland såväl företag som privatpersoner. Det innebär i princip att hyra utrusning, maskiner eller kanske en bil från ett företag. Ett finansföretag köper föremålet i fråga och därefter kan en privatperson eller ett företag få använda det mot en månatlig betalning.
Aktier inom leasing
- DNB Bank
- Swedbank
- SEB
- Handelsbanken
- Nordea
Företagslån
Företagslån kan komma i många former. Ofta är det i form av en kontokredit som kan användas när det uppstår likviditetsbehov. Det kan också vara i form av ett blancolån. Dessutom är det vanligt med factoring – att belåna fakturor.
Aktier inom företagslån
- Collector Bank
- Resurs Holding
- TF Bank
- Swedbank
- SEB
- Handelsbanken
- Nordea
- Hoist Finance
- Qliro
- Intrum
P2P-lån
Ett relativt nytt begrepp inom lånebranschen med start kring 2005. P2P, Peer to Peer, innebär att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner eller företag via en plattform, fristående från bankerna. Dessa plattformar bidrar med ökad flexibilitet på lånemarknaden. Det kan vara lättare att få ett lån till bra villkor, eller få ett lån överhuvudtaget – även om dessa låneföretag ändå tar kreditupplysning som vanligt.
Aktier inom P2P-lån
- SaveLend
Inkasso
Det finns också aktörer på marknaden som specialiserat sig på att köpa upp skulder från privatpersoner, företag och banker för att sedan försöka driva in dem på bästa möjliga sätt. Inkassotjänster och kredithantering kallas det också för.
Aktier inom inkasso
- Hoist Finance
- Intrum
- DDM Holding
Kreditkort och andra krediter
Slutligen har vi kategorin kreditkort. Här kan vi även lägga vissa andra krediter som går att få via betalningslösningar online, avbetalning och liknande.
Aktier inom kreditkort och andra krediter
- Collector Bank
- Resurs Holding
- Swedbank
- SEB
- Handelsbanken
- Nordea
Obligationer
Om du inte vill köpa aktier i företag inom lånemarknaden finns även möjligheten att investera direkt i skulderna: via obligationer. Långivare ger ut obligationer på kapitalmarknaden för att kunna få in kapital, som man sedan lånar ut. För dig som privatperson är det enklast att investera i lämplig räntefond om du vill ha exponering mot denna del av lånemarknaden.
Friskrivning: StockBlogs ger ingen finansiell rådgivning. Informationen i denna artikel är enbart våra reflektioner och den utgör inte investeringsråd. Du måste själv göra din analys och fatta egna beslut innan du investerar.