Byggmax vs BHG Group – två aktier med tillväxt

Kategorier Kronorna

Det gångna året 2020 blev kanske inte riktigt som vi tänkt oss. En positiv konsekvens av att vi stannade hemma i stor utsträckning var ändå att intresset för hemmafixande ökade. Antalet svenskar som ville bygga altan, renovera eller börja snickra ökade.

Att många företag med byggmaterial som exempelvis Byggmax, Bygghemma och Hemfint fått extra skjuts av coronan råder det inga tvivel om.

Men allt handlar inte om detta speciella läge som pandemin orsakat. Det finns byggaktier inom detaljhandeln som har uppvisat stark tillväxt i flera år.

Jag har valt ut två sådana aktier att titta lite närmare på: Byggmax och BHG Group. OBS – detta är inte något investeringsråd. Gör din egen analys innan du köper aktier!

 Omsättningstillväxt per år 5 år
BHG Group34.2%Se aktien
Byggmax9.6%Se aktien

BHG Group

BHG Group aktiekurs
Mycket stark utveckling i BHG Group de senaste åren.

Ett av de absolut starkaste bolagen inom segmentet byggmaterial är BHG Group. I denna koncern finns välkända varumärken som Bygghemma, Hemfint och Golvpoolen.

BHG grundades 2012 och har sedan dess vuxit till att bli Nordens främsta e-handelsföretag på konsumentmarknaden. Företaget har över 2000 anställda.

Dessutom har koncernen omfattande verksamhet i Central- och Östeuropa.

Vilket bolag är störst i Europa på DIY och heminredning? Svar: BHG. Företaget har i runda svängar en miljon produkter och ännu fler kunder än så.

I sortimentet finns lite allt möjligt inom heminredning, möbler, fritidsprodukter, friggebodar och andra byggsatser, dörrar VVS med mera. Företaget har egna varumärken men säljer även andra märken.

Det som gör BHG Group till en lite speciell aktie är ändå inte denna stora bredd. BHG har byggt upp ett ekosystem av webbutiker och fysiska showrooms kombinerat med service och tjänster. Till exempel finns leverans och installation.

Detta gör inte bara erbjudandet mer komplett. Det blir även stordriftsfördelar.

BHG-aktien – tillväxt

BHG-aktien ser stark ut på många sätt. På fem år har omsättningstillväxten varit hela 34,2 procent per år (räknat som CAGR). Som du ser i detta diagram handlar det också om en stabil tillväxt från år till år så här långt:

Omsättningstillväxt i BHG
Stabil omsättningstillväxt i BHG Group.

Vinstdrivande verksamhet med knapp vinstmarginal

BHG går med vinst. Det är ett tillväxtbolag men alltså inget så kallat förhoppningsbolag som ska upp till bevis att det kan gå med vinst.

Vinstmarginalen är inte jättestor. De senaste 5 åren har den legat på 2,3 procent vilket förvisso är i linje med andra bolag i branschen och något vi kan förvänta oss av ett bolag som väljer att satsa stort på att expandera.

Under 2019 och 2020 hade BHG den bästa vinstmarginalen hittills. Ändå är det ingen aktie man köper för den stora vinsten utan snarare för tillväxten.

BHG Group vinstmarginal
BHG Group går med vinst. Vinstmarginalen är dock inte särskilt stor ännu.

Inga utdelningar men god bruttomarginal

Bolaget har inga utdelningar för tillfället utan satsar allt på att expandera istället.

Företaget har haft en stabil bruttomarginal på runt 20 till 25 procent de senaste åren. Detta bådar gott inför framtiden. Allt annat lika lär det ge goda förutsättningar för en bättre vinstmarginal så småningom.

Bruttomarginal i BGH Group
Bruttomarginalen i BHG ökar sakta men säkert.

Låg skuldsättning känns tryggt

Trots att BHG expanderat kraftigt är skuldsättningen i företaget på en fullt acceptabel nivå. De senaste fem åren har den legat på 1,3 (skulder i förhållande till det egna kapitalet).

Hög värdering – ett tillväxtbolag

Värderingen då? Här får vi nog blunda. Den har varit över P/E 30 i snitt det senaste året och närmare 50 i skrivande stund.

Är du värdeinvesterare är BHG kanske inte ett investeringscase. Men som bekant kan det vara riskabelt att dra allt för långa slutsatser av värderingen i tillväxtbolag. De kan fortsätta att överraska trots höga värdemultiplar.

Se BHG hos Avanza

Byggmax

Kurs i Byggmax aktie
Skakig kursutveckling för Byggmax Group sedan börsnoteringen 2010.

Byggmax kan nästan liknas vid hela svenska folkets bygghandel. Så gott som alla känner till varumärket och många har handlat i denna byggkedja åtminstone någon gång.

Det är inte så konstigt. Detta företag öppnade det första varuhuset redan 1993 och Byggmax aktie har handlats på Stockholmsbörsen sedan 2010.

I Byggmax Group finns även av Skånska Byggvaror och Buildor. Denna grupp är en av ledarna inom DIY i Norden. Företaget expanderar genom att öppna nya butiker, satsa på e-handel och utveckla sitt redan goda sortiment.

Byggmax aktie

Hur ser det då ut för Byggmax aktie? Kursgrafen i början av avsnittet är minst sagt skakig. Aktien har inte varit någon solskenshistoria sett till aktiekursens utveckling. Att ha köpt en vanlig indexfond hade varit betydligt mer lönsamt under denna period.

Stabil men måttlig tillväxt

Bolaget växer dock. Den genomsnittliga omsättningstillväxten var 9,6 procent per år (CAGR) de senaste fem åren och lite knappt det på tio års sikt.

Här ser du att tillväxten dessutom varit ganska så stabil över tid:

Byggmax omsättningstillväxt
Omsättningen i Byggmax ökar successivt.

Även om 9,5 procent känns svagt jämfört med den i BHG Group får vi komma ihåg att det är bättre än många bolag inom detaljhandeln.

Vinstmarginal i Byggmax

Går Byggmax med vinst? Jodå. Vinstmarginalen var 4,2 procent i snitt de senaste fem åren. I Q3 2020 var den nästan uppe i 7 procent. Innan pandemin var den dock på nedgång och har legat på ca 2,7 procent de senaste två åren:

Vinstmarginal i Byggmax
Vinstmarginalen i Byggmax brukar vara OK om än inte imponerande. Verksamheten är lönsam.

Slopade utdelningar sedan 2018

Det har dessutom ganska ofta varit utdelningar i Byggmax med en direktavkastning på ca 3 – 5,5 procent. Generellt sett är utdelningspolicyn att dela ut minst 50 procent av nettoresultatet från föregående år.

Från 2018 har den dock uteblivit. I årsredovisningen för 2018 förklarade styrelsen att man istället valde att prioritera tillväxt framför att ge ut en del av vinsten till ägarna, vilket känns sunt.

Fin bruttomarginal

Bruttomarginalen i Byggmax Group är faktiskt bättre än i BHG. De senaste fem åren har den varit nästan 32 procent i snitt:

Byggmax bruttomarginal
Trygg bruttomarginal i Byggmax.

Skuldsättningsnivå

Skuldsättningsgraden ligger på 1,8 i snitt de senaste fem åren. Det är inte förbjudande högt, men nog hade den gärna fått vara lite lägre med tanke på att omsättningstillväxten inte är särskilt hög.

Mycket lågt värderat bolag

Värderingen däremot är riktigt intressant. Trots rådande höga värderingar på världens börser ligger P/E på knappt 7 i skrivande stund. Det senaste året har det legat på knappt 10 i snitt, vilket också det är mycket lågt.

Är du sugen på värdeaktier inom detaljhandel för byggmaterial kan alltså detta bolag vara intressant.

Om du vill köpa Byggmax aktier är mitt tips Avanza:

Se Byggmax hos Avanza

Sammanfattning BHG vs Byggmax

Jag har gått igenom två aktier inom kategorin byggmaterial. De är egentligen ganska så olika men har gemensamma beröringspunkter. Bägge företagen erbjuder byggvaror och produkter för DYI / hemmafixare i Norden. Bägge växer och har välkända och väletablerade varumärken.

BHG Group har en betydligt starkare tillväxt – drygt tre gånger så mycket som Byggmax – per år, de senaste fem åren. BHG är dessutom verksamt på marknader utanför Norden.

Trots den mycket goda tillväxten har BHG en lägre skuldsättning. Den finansiella risken är alltså lägre i denna tillväxtaktie.

Till Byggmax fördel ska sägas att vinstmarginalen är starkare. Dessutom har bolaget en större bruttomarginal.

Inget av företagen har någon utdelning i dagsläget. Byggmax har dock en utdelningspolicy men har valt att slopa utdelningen – inte på grund av corona som många andra bolag, utan för att kunna satsa mer på expansion.

Värderingarna är också som dag och natt. I BHG Group är den skyhög med P/E på nästan 50 just nu. I Byggmax ligger P/E kring 7.

Min slutsats är att är du en värdeinvesterare som söker efter lågt värderade bolag snarare än stark tillväxt är det alltså mer intressant att titta på Byggmax Group. Då får du en stabil men måttlig tillväxt till ett lågt pris.

Ifall du hellre satsar på ett kraftigt expanderande och nytänkande företag inom detaljhandeln för DYI, bygg och hemmafixande då kan BHG Group vara mer intressant.

Köp aktier i Byggmax

Köp aktier i BHG Group

 Oms.tillv. per år, 5 årVinstmarg. snitt 5 årBruttomarg. snitt 5 årSkuldsättningsgrad snitt 5 årDirektavk. snitt 5 årP/E snitt 1 år
BHG Group34.2%2.3%22.2%1.331.8
Byggmax9.6%4.2%31.9%1.81.5%9.9

Lämna en kommentar