Har nätmäklarna Avanza och Nordnet någon konkurrens?

Kategorier Kronorna

Sedan nätmäklarna Avanza och Nordnet började ta marknadsandelar från storbankerna i slutet av 1990-talet har drygt 2 miljoner svenskar börjat spara i aktier eller fonder på ett billigare sätt.

Det är knappast något som är negativt, men man bör ändå fråga sig – finns det inga alternativ?

I dagsläget är de två nätmäklarna ganska så ohotade. Men det finns flera uppstickare som försöker nypa åt sig marknadsandelar.

Bloggen Kronorna undersöker.

Storbankernas oligopol ersattes av ett annat

En gång i tiden var det storbankernas tid. Skulle du spara i aktier eller fonder fick du knalla över till banken och vackert betala courtaget.

Mot slutet av 1990-talet kom aktiemäklarna Avanza och Nordnet. De pressade priserna. Plötsligt kunde vem som helst spara i aktier och fonder – till en bråkdel av priset hos storbankerna.

Med tiden har dessa aktiemäklares position på marknaden utvecklats till något som närmast kan liknas vid ett oligopol.

Rent spontant känns det inte så problematiskt. Priserna är trots allt låga – mycket lägre än vad de var en gång i tiden.

Men – som en förespråkare av en fri konkurrens som pressar priserna till konsumenternas fördel kan man fråga sig: Var det allt? Har småspararen verkligen fått det bästa och billigaste som finns att få?

Alternativ till Avanza och Nordnet

Historien slutar inte med nätmäklarna Avanza och Nordnet. Världen fortsätter att snurra och det gör även entreprenörernas tankar och idéer.

Sedan dessa två nätmäklare etablerade sig på marknaden har det dykt upp flera mer eller mindre intressanta alternativ.

Holländska DeGiro grundades 2013 och har sträckt ut några känslospröt mot den svenska marknaden.

Mangold Fondkommission erbjuder genom sin onlinetjänst Mangold Online ett alternativ till både Avanza, Nordnet och storbankerna.

Det finns ännu nyare uppstickare. Savr har nischat in sig mot fondsparande. De konkurrerar mot nätmäklarna genom att pressa priserna på fondavgifterna.

Ett ännu mindre känt alternativ är Fondly. De har en logga som till och med påminner om Avanzas men en affärsidé i stil med Savr: Billiga fonder.

Nätmäklarna Nordnet och Avanza dominerar

Men i ärlighetens namn är alla dessa konkurrenter knappast något som varken Avanza eller Nordnet oroar sig över.

De flesta som ska börja spara i fonder och aktier undrar vilken av dessa två nätmäklare man ska välja. Än så länge är det få som undrar om det t.ex. är Avanza eller Savr som är bäst.

Titta på följande data. Siffrorna är en uppskattning av hur många svenskar som söker efter de olika onlinemäklarna per månad.

NätmäklareAntal sökningar i Google per månad (från Sverige)
Avanza536000
Nordnet119000
Mangold8600
Savr5000
Degiro2800
Nordea Investor2400
Fondly90

Ett imponerande resultat. Avanza slår de övriga big time. Nordnet har bara drygt en femtedel så många sökningar i Google.

Siffran ska tas med en nypa salt. Nordnet har trots allt nästan lika många kunder som Avanza. Runt 1 miljon jämfört med ca 1,2 miljoner för Avanza.

Uppgifterna är ändå inte ett skott från höften. De kommer från clickstream-data från en oberoende leverantör (Ahrefs.com). Statistiken är en uppskattning som bygger på riktiga klick i webbläsare hos verkliga användare.

Det intressanta här är inte skillnaden mellan Avanza och Nordnet utan hur mikroskopisk betydelse övriga aktörer har. I varje fall än så länge.

Mangold som kommer på tredje plats har ca 1,6 procent så många sökningar i Google som Avanza per månad.

Savr som känns som en fräsch uppstickare i fondvärlden har mindre än 1 procent av Avanzas sökvolym!

Degiro då? Med ca 2800 Googlesökningar per månad motsvarar det ca 0,5 procent av antalet sökningar som Avanza får.

Nordea Investor har ännu färre sökningar – runt 2400 stycken på en månad.

Fondly kan vi konstatera har en hel del marknadsföring kvar att göra för att få svenskarnas förtroende. De har bara en bråkdel av den besöksvolym som exempelvis Savr har.

Savr - en nätmäklare med fokus på fonder till låga avgifter
Savr har betydligt lägre avgifter på fonder men saknar aktier och andra tjänster som Avanza och Nordnet har. Än så länge är det inte ett reellt hot för de största nätmäklarna.

De nya aktie- och fondtjänsterna hotar inte direkt

Nordnet och Avanza har ett mäktigt försprång. Det är osannolikt att någon av de andra nätmäklarna kommer att hota deras dominans på marknaden inom en snar framtid.

Visst – uppstickarna har ibland tydliga fördelar. Vi får ta en närmare jämförelse vid tillfälle men här är några tankar.

Savr har t.ex. billigare fonder, ibland så mycket som 30 – 50 procent lägre förvaltningsavgift, eller ännu billigare. Dock går det varken att handla aktier där eller skaffa en sparbuffert på räntekonto.

Degiro har lägre avgifter för aktier, men hjälper inte till med källskatten på utländska aktier. Dessutom är plattformen lite krångligare än både Avanza och Nordnet. Gissningsvis är det nog många som tvekar inför att spara med en utländsk mäklare.

Mangold skrivs det inte mycket om generellt sett. Troligtvis har det att göra med att det inte är en renodlad nätmäklare. Här finns vid sidan av aktiehandel bland annat kapitalrådgivning, emissionstjänster, Corporate Finance och Market Making. Är du med? En värdepapperstjänst för de finansiellt initierade snarare än ”Svensson” kanske.

Nordea Investor är storbankens satsning på att ta marknadsandelar från Nordnet och Avanza. Courtaget är betydligt lägre (0,06 % på Stockholmsbörsen istället för 0,25 % med exempelvis Avanza courtageklass mini). Men plattformen har visst drabbats av tekniskt strul.

Avanza och Nordnet har inte ens brytt sig att pressa sina priser som svar på Nordeas initiativ.

Nej – Sveriges två största nätmäklare är inte direkt hotade av alla dessa uppstickare.

Möjligen tappar de en och en annan kund också till någon av de fondrobotar och robotrådgivare som dykt upp. Av dessa är Lysa populärast. Det är nog inte av en slump som både Avanza och Nordnet erbjuder automatiskt sparande enligt denna princip.

Summa summarum är det än så länge svårt för nykomlingar att matcha bredden och djupet i Avanzas och Nordnets erbjudande.

1 svar på ”Har nätmäklarna Avanza och Nordnet någon konkurrens?”

  1. Hej
    Även Swedbank har börjat inse att de måste hänga med. De har justerat sina courtage, så att de vid vissa belopp är billigare än Avanza. Och upp till 100 kkr är det courtagefritt. Förvisso har de ingen kostnadsfri KF, men med ISK är de inte helt borträknade längre.
    https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/aktier-och-andra-placeringar/olika-satt-att-handla-vardepapper/vara-vardepapperstjanster/vardepapperstjanst-bas/prislista-for-vardepapperstjanst-bas-ny.html

    Svara

Lämna en kommentar