Hävstångstrading – så fungerar det

Kategorier Kronorna

Hävstångstrading innebär att man använder lån för att köpa fler tillgångar. Det möjliggör det för traders att få större exponering på marknaden utan att öka sina kapitalinvesteringar. Några vanligt förekommande hävstångsprodukter är CFD-kontrakt, futures och optioner.

Vad är hävstångstrading? – Definition

Hävstång är resultatet av att en trader använt sig av lånat kapital för att öka den potentiella avkastningen för en specifik investering. Denna typ av produkt används av både privatpersoner och företag. Man utnyttjar sina egna investeringar med hjälp av olika finansiella instrument, som CFD-kontrakt, futures handel, certifikat eller optioner. Vitsen är att ens investerade tillgångar ska bli mer värda snabbare och dessutom givetvis täcka själva lånekostnaden.

Varför använder traders hävstång?

Traders använder hävstång för att öka avkastningen på det kapital de satsar. Det handlar inte nödvändigtvis om girighet utan snarare om ett behov att inte binda allt för stort kapital i en position.

Gemensamt för alla traders som lyckas tjäna pengar år ut och år in är att de har en välutvecklad riskhantering. Till den hör bland annat att inte satsa allt för mycket i varje trade.

Många har som tumregel att aldrig riskera mer än 2 procent av sitt tradingkapital i en enskild position. Är du mer defensiv av dig kanske din position size är 1 procent.

Anta att du har en tradingportfölj på 50 000 kronor och ska ta en position på 2 procent av portföljen. Då kan du alltså satsa 1000 kronor i en trade. Tillgången går åt rätt håll och stiger med säg 3 procent under kort tid. Ja då har du tjänat 30 kronor.

Det håller ju inte. Ska du tjäna pengar på trading måste du använda hävstång om du inte råkar ha ett mycket stort kapital. Om hävstången i exemplet var 20 gånger istället hade vinsten varit 600 kronor.

Även om du har tillgång till stora summor pengar är det inte sunt att strunta i hävstången. Genom att använda dig av en hävstång binder du mindre kapital i positionen och därmed riskerar du mindre av dina egna pengar för en viss exponering mot marknaden.

Risken är ändå påtaglig

Att säga att hävstång ger lägre risk kan låta kontroversiellt. Och faktum är att det finns en betydande risk med att använda hävstång också, speciellt om du inte har gjort din hemläxa kring riskhanteringen först.

Utvecklas en trade åt ”fel” håll kommer du att förlora pengar och det i samma hastighet eller snabbare (beroende på instrument) som om tillgången hade utvecklats så som du tänkt.

Därför är det mycket viktigt att använda stop loss som del av riskhanteringen vid sidan av den ovan nämnda portföljallokeringen.

Något för alla traders – eller?

Precis som hävstångstrading kan öka det potentiella investeringskapitalet ökar det också risken. Därför är det främst erfarna traders som använder sig av hävstångsprodukter, och så bör det vara. Det betyder dock inte att du som ny inom tradingvärlden inte ska testa på hävstångstrading. Oavsett om det är daytrading eller swing trading du tänker köra kommer hävstång nästan att vara en nödvändighet.

Hävstång fungerar även för investeringar i aktier men då ofta med betydligt lägre belåningsgrad grad än vid trading. Visste du förresten att den helt vanliga soffliggarfonden i PPM AP7 Såfa använder hävstång?

Hur som helst – om du bestämmer dig för att trada med hävstång är det dock viktigt att du faktiskt först lär dig hur trading fungerar och då särskilt den nämnda riskhanteringen.

Lämna en kommentar