Är det möjligt att investera i kreditupplysningsföretag? Ja, det är det. Marknaden för kreditupplysningar domineras av tre stora aktörer i Sverige: UC, Bisnode och Creditsafe. Det går att investera i UC och Bisnode, men Creditsafe är privatägt. Bloggen Kronorna har tidigare tittat på att investera i factoring. Nu ska vi titta närmare på svenska kreditupplysningsföretag.
Kreditupplysningar behövs för att bedöma risken
Långivare och företag gör kreditupplysningar för att få information om risken innan de fattar beslut. Det finns kreditupplysningar för både privatpersoner och företag. Långivare måste enligt lag göra en kreditupplysning varje gång de ska låna ut pengar.
På kreditupplysningen finns bland annat information om skulder och tillgångar, betalningshistorik och eventuella betalningsanmärkningar. Dessutom erbjuder kreditupplysningsföretagen andra informations- och analystjänster för företag.
Vad är UC?
UC är Sveriges största och äldsta kreditupplysningsföretag. Storbankerna grundade UC på 1970-talet för att göra kreditupplysningar och samla annan finansiell information. Informationen kommer från Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter samt från olika finansinstitut.
Från början hette UC Upplysningscentralen. Sedan dess har UC nästan blivit synonymt med kreditupplysningar även om företaget gör mycket mer än så. Senare har det också dykt upp fler kreditupplysningsföretag som fungerar som ett alternativ till UC.
Det är en tuff marknad att ta sig in på eftersom det tar tid att bygga upp ett gott rykte som en trovärdig affärspartner inom kreditupplysningar. Samtidigt finns det en efterfrågan efter alternativ till UC. Bland privatpersoner är det till exempel vanligt att söka efter smslån utan UC. Syftet med att låna utan UC är att själva ansökan inte ska synas i framtida kreditupplysningar. Kreditbetyget påverkas nämligen negativt av många ansökningar.
Enligt svensk lag måste långivaren alltid göra en kreditupplysning, men det måste inte vara via UC. Lite grovt förenklat kan man säga att snabblån tenderar att använda Bisnode eller Creditsafe. För privatlån och andra lån använder långivaren UC.
Visste du att…
Vem som helst får inte göra en kreditupplysning. Enligt Kreditupplysningslagen måste företag ha ett legitimt skäl för att få göra en kreditupplysning på en privatperson.
Kreditupplysningsföretag i Sverige
UC
UC grundades av storbankerna 1977. Detta är det äldsta och mest kända företaget för kreditupplysningar i Sverige. Så gott som alla banker och andra långivare använder UC för sina bolån, billån och privatlån. I UC-koncernen ingår UC AB, UC Affärsinformation AB och UC Affärsfakta AB.
Sedan sommaren 2018 är UC en del av Asiakastieto Group Plc, UC:s finska motsvarighet. Företaget har knappt 300 anställda i Sverige och drygt 150 i Finland. Det fortsätter att expandera. Försäljningstillväxten ligger på mellan 5 och 10 procent per år i snitt.
Investera i UC? Du kan köpa aktier i Asiakastieto Group Plc på Helsingforsbörsens Mid Cap-lista.
Bisnode
Även om UC är det företag som vi främst förknippar med kreditupplysningar i Sverige finns det faktiskt ännu en veteran på marknaden. Bisnode grundades redan 1989. Då hette det Bonnier Business Services. Detta kreditupplysningsföretag kommer alltså från Bonnierkoncernen. 2006 bytte företaget namn till Bisnode. Bisnode har expanderat på marknaderna i Europa och erbjuder idag kreditupplysningar i 19 länder. Personalstyrkan uppgår till runt 2 100 personer.
Bisnode marknadsför sig även mot företag som vill visa på sin goda kreditvärdighet. För detta använder de ett kreditbetyg som baseras på 2 400 beslutsregler. Företagets kreditbetyg kan som högst bli AAA. Det sämsta betyget är C. Företag kan på så vis använda sin egen kreditupplysning i marknadsföringssyfte.

Investera i Bisnode? Bonnier äger 30 procent av Bisnode. Ratos äger 70 procent. Om du vill investera i Bisnode köper du alltså aktier i Ratos, vilka handlas på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.
Creditsafe
Creditsafe grundades 1997. Det är den norska motsvarigheten till UC. Creditsafe är störst i världen på kreditupplysningar med över 200 000 användare. Dessutom växer det snabbt. Mer än 320 miljoner företag ingår i Creditsafes databas som är en av de mest kompletta i världen. Sedan 2013 har Creditsafe mer än fördubblat sin omsättning. Cirka 1 500 anställda arbetar på koncernens 12 kontor runt om i världen.
Investera i Creditsafe? Creditsafe är privatägt och det går alltså inte att köpa aktier i bolaget.
Skillnader mellan UC, Bisnode och Creditsafe
I grund och botten erbjuder de tre bolagen för kreditupplysningar samma sak: kreditupplysningar på företag och privatpersoner. De hjälper sina kunder att skydda sig mot kreditförluster och att fatta rätt affärsbeslut.
UC, Bisnode och Creditsafe erbjuder dessutom automatiserade kreditbeslut. Det innebär att banker och andra långivare kan bevilja vissa lån utan att en människa behöver se och godkänna ansökan först. Automatiserad kreditupplysning bygger på en scoringmodell som de olika kreditupplysningsföretagen tagit fram.
Alla tre bolagen erbjuder även extratjänster som till exempel adresslistor, säljlistor och analysunderlag för affärsbeslut. Likheterna är större än skillnaderna.
Den viktigaste skillnaden, i varje fall för privatpersoner, är vilken information som registreras. Varje gång en långivare gör en kreditupplysning via UC registreras det på ”din” kreditupplysning. Varken Bisnode eller Creditsafe sparar någon information när någon begär en kreditupplysning. Detta är något som de inte marknadsför utåt, men de långivare som erbjuder smålån använder sig glatt av funktion i marknadsföringen av sina lån.
Andra kreditupplysningsföretag i Sverige
Även om marknaden för kreditupplysningar domineras av tre stora aktörer finns det faktiskt ytterligare några kreditupplysningsföretag:
- Sergel Kredittjänster AB
- Decidas Info AB
- Syna AB
Hur stor är marknaden?
Det är svårt att tala om marknaden för kreditupplysningar utan att göra en djupdykning, vilket vi inte ska göra i detta inlägg. Men låt oss titta lite snabbt. Om vi tittar på den totala omsättningen för kreditupplysningar och riskhanteringsrelaterade tjänster i Sverige ser det ut så här 2017:
- UC omsatte 716 572 000 SEK
- Bisnode omsatte 295 500 000 SEK
- Creditsafe omsatte 135 217 000 SEK

Vi ser i grafen att UC fortfarande är störst på kreditupplysningar i Sverige. Om vi tar ett steg tillbaka och tittar på den totala omsättningen för kreditupplysningsföretagen ser det lite annorlunda ut. Samtliga tre bolag ägnar sig nämligen åt så mycket mer än bara kreditupplysningar, till exempel data och analys. Dessutom agerar de på flera marknader.
Vi har inte tillgång till den totala omsättningen i det privatägda Creditsafe men vi kan jämföra Bisnode Business Information Group AB med Asiakastieto Group Oyj som UC ingår i.
Bisnode finns som sagt på 19 marknader ute i Europa. Asiakstieto finns bara i Sverige och i Finland. Så här ser fördelningen av den totala omsättningen för dessa kreditupplysningsföretag ut:

Sammanfattning
UC är fortfarande största aktör för kreditupplysningar i Sverige. Samtidigt har Bisnode och Creditsafe en betydande del av marknaden, speciellt för kreditupplysningar för snabblån. På världsnivå är Creditsafe störst. Bisnode är betydligt större än UC/Asiakastieto på internationell nivå.
Det går att investera i UC genom att köpa aktier i Asiakastieto Group Oyi på Helsingforsbörsen. Du kan investera i Bisnode genom att köpa aktier i Ratos AB på Stockholmsbörsen.
Disclaimer: Informationen i denna artikel ska inte ses som investeringsrådgivning. Bloggen Kronorna eller dess författare äger inte något av de värdepapper som omnämns.