Lån som alternativ investering

Kategorier Kronorna

Börsen har återhämtat sig rejält på sistone och är upp drygt 10 procent sedan bottennoteringen 27 december. En naturlig rekyl uppåt eller en tjurfälla? Det återstår att se men de flesta betraktare är överens om att det kan komma att bli lite mer skakigt på börsen framöver. Bloggen Kronorna argumenterar för att hålla en sund mix i investeringsportföljen för att bättre klara av en orolig börs.

Många ekonomibloggar har uppmärksammat investeringar i lån som en alternativ sparform. Tack vare nytänkande bolag inom fintech och en växande P2P-bransch kan vem som helst investera i olika smålån, privatlån och företagslån. Aktier ger högre avkastning på lång sikt, men till högre risk i det korta perspektivet. Räntepapper å andra sidan ger stabilitet i portföljen men på bekostnad av avkastningen. Att investera i lån kan ses som en kompromiss mellan aktier och räntepapper – både gällande avkastning och risk. Särskilt intressant blir det förstås när riktningen på börsen för tillfället känns osäker.

Fördelar med att investera i lånebranschen

  • Jämn avkastning: Aktier har en hög volatilitet. När du investerar i lån blir avkastningen ganska jämn över tid, även om den är lägre än för aktier på lång sikt.
  • Bättre ränta än på sparkontot: Många sparkonton ger ingen avkastning alls idag. Investeringar i lån däremot kan ofta ge mellan 2 och 9 procent per år.
  • Bättre ränta än i räntefonder: På grund av det låga ränteläget ger räntefonder en låg avkastning i dagsläget. Dessutom sjunker värdet på räntefonder när räntan höjs.
  • Många valmöjligheter: Det finns både relativt säkra lån att investera i och lån med högre risk. Du väljer själv om du vill maximera avkastningen men få en högre risk i portföljen eller välja säkrare lån att investera i men till en lägre avkastning.

Tre typer av låneinvesteringar

Det finns i huvudsak tre sätt att investera i lån på:

  • P2P-lån: Först och främst har vi P2P-lån, som innebär att privatpersoner och företag kan låna ut pengar till andra privatpersoner och företag via en P2P-plattform (P2P står för peer-to-peer). Företaget som driver plattformen gör kreditupplysningar på låntagarna och kategoriserar dem i olika riskklasser. Du som investerar väljer sedan vilken risk du vill ta. Högre risk innebär högre ränta på investerat kapital.
  • Sparkonto: Det främsta alternativet till P2P-lån är att placera pengarna på ett sparkonto hos en aktör som själv lånar ut pengar. Till denna kategori hör företag som bland annat förmedlar privatlån, snabblån och SMS-lån. Ibland kan man få högre ränta om man väljer att binda pengarna ett antal månader men ofta kan man få en ganska god ränta utan att binda dem. Det finns ett maxtak för hur mycket man kan låna ut och insättningen omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.
  • Preferensaktier: Den som har en större summa att investera i lån kan köpa preferensaktier hos någon av långivarna. Qred AB har exempelvis preferensaktier som ger 7 procent i årlig avkastning med utbetalningar varje månad. Minsta belopp att investera är 50.000 kronor. Fördelen med denna typ av investering i lån jämfört med preferensaktier som handlas på börsen är att värdet på aktierna inte ändras. Det beror på att det inte finns en andrahandsmarknad för dessa preferensaktier.

Risker

Oavsett om man lånar ut pengar till företag eller privatpersoner innebär lånet en viss risk. Den som lånar kan vara sen med sina betalningar eller till och med gå i konkurs. Man kan motverka denna risk genom att välja låntagare som har hög kreditvärdighet och genom att inte låna ut alla pengarna till en och samma låntagare. Om du har en portfölj med 20-30 olika lån blir risken begränsad.

En annan risk är att själva företaget som administrerar plattformen för lånen går i konkurs. Det var till exempel vad som hände med Trustbuddy. Denna risk kan motverkas genom att använda en aktör som skiljer på sina egna tillgångar och investerarnas kapital. Dessutom är det bra att använda en plattform där skuldebrev upprättas mellan dig som lånar ut pengar och låntagaren. Skulle företaget som förmedlar lånen gå i konkurs kan du själv driva in skulden via Kronofogden. Kanske inte helt lätt, men det går.

När man investerar i lån via ett sparkonto med hög ränta utsätts man själv inte för någon risk jämtemot låntagaren. Det är bolaget som bär den risken. Däremot kan bolaget gå i konkurs, till exempel om det ger ut för många dåliga lån. Det innebär i sådana fall att sparpengarna går förlorade eftersom dessa aktörer inte omfattas av det statliga insättningsgarantin.

Skaffa en strategi

För investeringar i lån krävs det att man har en strategi precis som när man investerar i aktier. Det är sunt att diversifiera investeringsportföljen för att sänka risken. Att investera i lån kan vara ett sätt att diversifiera den på.

Man kan tänka sig en allokeringsstrategi där en viss del av portföljen alltid får vara likvid. Här kan en investering i lån fungera som alternativ till att hålla pengarna som cash. När börsen går upp kan en del aktier säljas av och investeras i lån. Efter en tids nedgång på börsen kan man göra det motsatta. På så vis minskas risken i aktieportföljen och man har möjlighet att bättre utnyttja börsens köplägen.

Det nämndes tidigare, men tål att upprepas. Även om investeringar i lån har en relativt låg risk är risken mycket högre än på till exempel ett bankkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Bloggen Kronorna understryker därför vikten av att sprida på riskerna även i låneportföljen. Låna ut till flera olika personer och företag och använd gärna mer än en plattform för låneinvesteringar!

Lämna en kommentar