Minska din valutakostnad utomlands

Kategorier Kronorna

Den svenska kronan är på en katastrofalt låg nivå. Inte sedan finanskrisen har den varit så lågt värderad mot euron. Tråkigt för oss som är utomlands en hel del. Trevligt för exportindustrin som får sälja mer.

Men reser gör vi ju. Semesterresor och tjänsteresor. För många av oss blir det mer än bara någon enstaka vecka utomlands varje år.

Växelkursen kan vi inte göra så mycket åt. Det är klart att man skulle kunna gå kort SEK eller köpa en EUR/SEK-minifuture med hävstång för att få en hedge. Dock känns det som lite överkurs inför semesterresan.

Digitala kontanter

Om man tror att kronan kommer att fortsätta att falla kan det vara en idé att köpa på sig utländsk valuta. Det var dock ett tag sedan, i varje fall för mig, som en tur till Forexkontoret på Arlanda var en naturlig del av utlandsresan.

Nu för tiden är det bankkort som gäller. Så gott som alla använder sig av ett kontokort, betalkort eller kreditkort på utlandsresan. Nästan oavsett vart vi reser går det att betala med kort i butiker, hotell och på restauranger. Behövs kontanter gör vi ett uttag i en bankomat.

Med bankutmanaren Revolut till exempel kan man växla till sig utländsk valuta genom en mobilapp. Därefter kan man handla i lokal valuta med sitt Mastercard- eller Visakort. Man slipper då tänka på växelkursen. Efter resan är det bara att växla tillbaks till SEK.

Betala mindre för att växla pengar vid utlandsresa

Jag har själv inte provat Revolut och det har säkert sina för- och nackdelar som allt annat. Men det finns ett ganska stort utbud av kreditkort i övrigt när man reser. För den som reser mycket lönar det sig att välja rätt kort. Det finns nämligen fler kostnader inblandade vid resa utomlands.

Bloggen Kronorna fick tipset av en partnersajt som hjälper att hitta bästa kreditkortet för resan. Många resekort marknadsför sig med reseförsäkring och bonuspoäng för flygresor. Reseförsäkringen är i de flesta fall ”kompletterande”, vilket innebär att den bara fungerar tillsammans med en hemförsäkring.

Bonuspoäng, till exempel på flyg, kan vara skoj, men det är en högst individuell sak hur pass intressant det är att jaga poäng.

Kvar återstår kostnaderna och det är det bloggen Kronorna intresserar sig för när det är dags att resa. När man väljer ett resekort finns det tre prisjämförelser att göra:

  • Årsavgift
  • Uttagsavgift
  • Valutapåslag eller valutaväxlingsavgift

Årsavgiften på svenska kreditkort varierar mellan 0 och 6 000 kronor.

Årsavgift för kreditkort 2019
Hälften av de svenska kreditkorten har en årsavgift på 250 kronor eller mindre.

Uttagsavgiften inom EU varierar mellan 0 och 35 kronor och mellan 0 och 4 procent av beloppet. Utanför EU varierar den mellan 0 och 40 kronor. Även här varierar den mellan 0 och 4 procent av beloppet. De flesta kort har ingen räntefri period på kontantuttag, vilket innebär att man även får betala ränta om man inte har egna medel på kortet.

Valutapåslaget varierar mellan 0 och 2 procent.

Valutapåslag för kreditkort 2019
Vissa kreditkort är utan valutapåslag. Hälften av korten tar ut mer än 1,5 procent i valutaväxlingsavgift.

Hitta brytgränsen

Det finns naturligtvis inget kreditkort som har gratis årsavgift, saknar uttagsavgift och som inte har valutapåslag – allt på samma gång. Trist, men kreditgivarna måste väl tjäna pengar på något sätt de också.

Däremot finns det en brytgräns som kan användas för att räkna ut vilket kort som är bäst för resan. Räkna ut brytgränsen genom att utgå från den summa pengar du vill handla för i utländsk valuta och ta hänsyn till årsavgiften, valutapåslaget och eventuell uttagsavgift.

Generellt sett gäller:

  • Reser du sällan eller gör relativt få köp utomlands: Välj ett kort med låg årsavgift. Valutapåslaget spelar mindre roll.
  • Handlar du ofta i utländsk valuta: Välj ett kort utan valutapåslag och acceptera att du får betala en årsavgift.

Men var exakt går gränsen? Ta en titt i följande tabell. Den visar vad kostnaden för valutaväxlingen blir vid olika valutapåslag och beroende på summan av de årliga transaktionerna i utländsk valuta.

Brytpunkten - vad är viktigast - årskostnad eller valutaavgift?
Valutapåslaget blir snabbt dyrt vid köp med kreditkort utomlands.

Den gröna färgen i tabellen motsvarar kostnaden för de billigaste kreditkorten (0 – 250 kronor per år). Den gula färgen motsvarar årskostnaden för halvdyra kort (251 – 500 kronor). Röd färg motsvarar dyra kreditkort (501 kronor och mer per år).

Tabellen kan användas som mall för att avgöra om det är bättre att betala ett visst valutapåslag eller en årsavgift. Jag har inte tagit med eventuella uttagsavgifter för kontantuttag i bankomat. Det är ytterligare en variabel att ta med i beräkningarna.

Exempel 1:

Om du till exempel handlar med kreditkortet i utländsk valuta för motsvarande 50 000 kronor per år då kommer du att få betala 500 kronor i valutaväxlingsavgift om den ligger på 1 procent. Om du hittar ett kreditkort som kostar 300 kronor i årsavgift men som inte tar ut någon valutaväxlingsavgift, då har du alltså sparat 200 kronor.

Exempel 2:

Ett annat exempel. Du spenderar 100 000 kronor utomlands under ett år. Det låter mycket, men för den som reser i tjänsten eller är en digital nomad eller liknande är det lätt att komma upp i den summan eller mer. Med 100 000 kronor i utgifter i utländsk valuta är alla kort som har en årsavgift under 1 000 kronor billigare om de inte tar ut någon valutaväxlingsavgift. Eller: Om du väljer ett kort med 1,5 procent valutapåslag istället för 2 procent kan du lägga upp till 500 kronor på årsavgiften utan att det blir dyrare (2 000 – 1 500 = 500 kronor).

Vem sätter egentligen valutakursen?

Marknaden domineras av Mastercard och Visa. Det är också som regel deras valutakurser som gäller vid köp eller uttag utomlands. Valutakursen kallas för grossistkursen och det är alltså kurserna från bolagen Mastercard Europe respektive Visa International som gäller. Dessa kurser kan skilja från interbankräntan, men ligger ofta ganska nära. Denna växelkurs används vid transaktionstillfället. Det är på denna kurs banken eller kortutgivaren eventuellt gör ett valutapåslag.

Tips! Om du köper med kort utomlands och får frågan om du vill betala i svenska kronor välj då istället den lokala valutan för att få Mastercards/Visas växelkurs. Bloggen kronorna har provat och det blev åtskilliga procent billigare vid det tillfället.

Sammanfattning

Om du reser mycket kan du spara många kronor på att välja ett kreditkort utan valutaväxlingsavgift, även om det innebär att du får betala en årsavgift. En årsavgift på upp till några hundra kronor lönar sig för dig som reser en hel del ifall du därmed slipper avgiften för valutaväxling.

Lämna en kommentar