För att kunna spara pengar långsiktigt behöver du självklart i första ledet ha pengar att investera. Det gäller att spara på utgifterna med andra ord. Med tanke på hur elpriserna ser ut nu för tiden är det inte en helt dum idé att börja med att se över hur du kan spara pengar på el.
Här är 14 sätt!
1. Teckna elavtal
Att vara ansluten till en elleverantör räcker inte. Om du inte gör ett aktivt val av elavtal får du ett så kallat månadsprisavtal, anvisningspris eller tillsvidarepris (kärt barn har många namn). Det är alltid dyrare än om du själv väljer.
Därför bör du alltid börja med att se till att välja ett avtal – åtminstone hos din nuvarande leverantör. Eller ännu bättre – jämföra elavtal och välja ett som ger dig de bästa villkoren.
2. Välj mellan rörligt och fast elpris
Att ha rörligt elpris när marknadspriserna sticker iväg kan vara riktigt otäckt. Men på sikt brukar det faktiskt vara billigast. Det beror på att elleverantörerna givetvis måste få ersättning för den risk de tar genom att garantera en viss prisnivå.
Välj ett abonnemang med kort eller ingen bindningstid så att du kan ångra dig ifall du hittar ett bättre alternativ senare.
Är du en person som föredrar trygghet framför att spara maximalt på lång sikt väljer du istället fast elpris. Fundera då över bindningstiden. Den bör vara tillräckligt lång för att det ska bli bekvämt (slippa byta stup i kvarten), men tillräckligt kort för att du inte ska betala onödigt mycket under längre perioder av låga elpriser.
3. Styr din elförbrukning
Ifall du väljer rörligt elpris kan du kanske rent av ha timpris. Då ändras taxan under dygnet. Fördelen är att du då har möjlighet att maximera vad du sparar på el genom att styra din förbrukning.
Med hjälp av en app i telefonen kan du följa elpriset över dygnet. Du kan låta installera utrustning så som laddbox till elbilen och smart termostat till luftvärmepumpen för att lättare kunna styra förbrukningen i förhållande till elpriset.
4. Sälj el
När elen är dyr är det givetvis ett utmärkt tillfälle att sälja el. Med solceller på taket kan du producera el på dagen. De flesta är inte hemma på dagen och kan då många gånger skjuta ut överskottselen på elnätet och få betalt för den.
På natten när elen är billigare och solen inte skiner köper du el istället. Nettot brukar bli mycket fördelaktigt.
5. Skaffa energisnål uppvärmning
Bor du i villa är troligtvis uppvärmningen den i särklass största kostnaden. Att byta från direktverkande el till en luftvärmepump gör att du kan spara upp till 50 procent av uppvärmningskostnaden. Tips – Luftvarmepumpguiden.nu har utsett bästa luftvärmepumpen.
Jordvärme är också ett bra val men det kräver en större investering. Det kan också vara smart att komplettera med en pelletskamin för att ha maximal flexibilitet ifall energipriserna sticker iväg.
6. Tilläggsisolera
Genom att tilläggsisolera din bostad kan du sänka uppvärmningskostnaderna rejält. Det beror givetvis på hur välisolerat huset är i dagsläget. Genom att exempelvis tilläggsisolera taket brukar det gå att få ner kostnaderna för uppvärmning med 25%.
Här finns en inspirerande artikel om en kille som omvandlade sin energislukande 70-talsvilla till ett nollenergihus genom att byta tak, skaffa värmepump och solceller.
7. Byt till elektronik & vitvaror som är energisnåla
Det blir knappast en bra investering att slänga alla vitvaror och elprylar på en gång bara för att spara el. Men när det är dags att byta ut något bör du anstränga dig att köpa riktigt energisnåla saker.
För vitvaror som kyl och frys som ständigt är igång kan det vara en idé att räkna på redan nu för att se om det rent av kanske lönar sig att byta ut dem direkt.
8. Dra ur sladden på äldre elektronik
Äldre elektronik har en tendens att dra mycket el även när den är avstängd och står i så kallat stand-by-läge. Du kan ta reda på vad respektive pryl drar när den är avstängd genom att skaffa en smartplug och mäta förbrukningen med mobilen. Därefter kan du ta för vana att dra ur stickkontakten ur den utrustning som drar mycket ström då den står i stand-by.
9. Använd inte torkskåp
Torkskåp är en av de mest energislukande apparaterna i ett hem, värre än torktumlare till och med. Du kan spara mycket pengar på el genom att låta lufttorka tvätten istället.
10. Tina mat i kylen
Att ta ut mat ur frysen och sedan tina den i mikron eller på spisen är att slösa med el. Planera istället och lägg maten på en tallrik i kylen och låt den tina där. Dels spar du energi när du värmer upp maten sedan, dels drar kylskåpet mindre el under den tid som matvarorna tinar.
11. Sänk inomhustemperaturen
Sänker du inomhustemperaturen med en grad kan du spara upp till 5 procent av elförbrukningen. I ljuset av det känns det väl betydligt smartare att ta på sig en extra tröja än att lägga onödigt med pengar på att värma bostaden? Dessutom sover du bättre när det är lite svalare.
12. Duscha kortare och kallare
Duschen är en annan energitjuv. Får du varmvatten från eldriven varmvattenberedare kan du spara mycket genom att duscha kortare och sänka temperaturen en aning. Använd dessutom ett snålt duschmunstycke. Och glöm givetvis att bada i badkar!
13. Täta fönster och dörrar
Elda inte för kråkorna! Är det gamla tätningslister kring fönster och dörrar kan det bli dragigt och du släpper ut energi i onödan. Detta är ett billigt sätt att spara på el om du har någon form av elbaserad uppvärmning (direktverkande, luftvärmepump, bergvärme, jordvärme).
14. Släck lyset
Detta sista tips är kanske att slå in öppna dörrar. Men tänk på att inte ha onödigt många lampor tända. Släck när du går ut ur ett rum. Självklart bör du endast använda energisnåla glödlampor. En LED-lampa drar 10–20 gånger så lite el som en gammal glödlampa.
Tips på mer läsning
- Hur mycket ska man spara varje månad? Läs om det här.