Vad är en ETF?

ETF står för Exchange Traded Fund – börshandlad fond. Det är en slags fond som du köper och säljer direkt på börsen istället för via ett fondbolag

Vad är ETF?

ETF, Exchange Traded Fund, betyder börshandlad fond på svenska. Precis som namnet antyder köper och säljer du fondandelar direkt på börsen, precis som aktier. Du behöver därför inte lägga en order hos ett fondbolag och vänta på att transaktionen ska gå igenom. Köp och sälj sker direkt och till det marknadspris som gäller.

Två typer av ETF

Det finns egentligen två typer av börshandlade fonder. Den ena kan du köpa hos nätmäklare som Nordnet och Avanza. Där kan du handla på ett vanligt ISK eller i en kapitalförsäkring. Du betalar ingen vinstskatt utan schablonbeskattas på hela innehavet. Fondavgiften är låg men du betalar ett courtage till nätmäklaren samt spread.

Det andra alternativet är att köpa ETF i form av en CFD. Det är egentligen ytterligare en typ av börshandlad produkt. Skillnaden mot ”vanliga” ETF:er är att du inte har något ägande i den underliggande tillgången. Denna variant uppskattas ofta av traders eftersom det sällan är vare sig courtage eller förvaltningsavgift, endast en spread som i praktiken givetvis är en form av avgift. Dessutom kan du med börshandlade fonder som CFD ofta få tillgång till lite mer avancerade tradingplattformar, med fler verktyg för teknisk analys bland annat. Vill du veta mer? Så handlar du ETF med CFD.

Hur fungerar en ETF?

ETF:er är börsnoterade. Du köper och säljer precis om aktier. Till skillnad från fonder anger du alltså inte ett belopp att handla utan du fyller i hur många andelar du ska köpa. Varje andel har ett marknadspris som sätts i varje stund.

Vanligtvis finns en eller flera marknadsgaranter. Det är med hjälp av dessa som dessa börshandlade fonder har möjlighet att hela tiden ha likviditet för köp- och säljtransaktioner. Det är som ett slags mellanlager mellan fondbolaget och börsen.

Ofta indexfonder

De allra flesta ETF:er är indexfonder. Exempelvis går det att hitta följande inriktningar:

 • Sverige
 • Norden
 • Småbolag
 • USA
 • Europa
 • Global
 • Obligationer
 • Enskilda länder
 • Utvalda sektorer

Och mycket mer.

Bull eller bear

Du kan ibland välja mellan att köpa en börshandlad fond som antingen är bull eller bear.

 • Bull: Du tjänar pengar när den underliggande tillgången stiger i pris. Kallas även för lång.
 • Bear: Du tjänar på om den underliggande tillgången sjunker i pris. Kallas även för kort.

De flesta ETF:er är bull, det vill säga som vanliga fonder i den bemärkelsen. Vill du satsa på nedgång på börsen eller en viss sektor köper du bear. Du bör dock tänka på att det ofta är mycket svårare än att satsa på uppgång. Orsaken är att rörelserna burkar vara snabbare neråt. Dessutom är oddsen bättre för uppgång på sikt.

Med eller utan hävstång

Det finns ETF:er med eller utan hävstång. Med hävstång menas att fondens värde ändras mer än vad marknaden ändras. Vanligtvis kan det röra sig om 2–3 gånger marknadsförändringen.

Risken med hävstång kan ses på flera sätt. Å ena sidan blir risken högre eftersom saker och ting händer mycket snabbare. Å andra sidan kan du få samma exponering med en mindre insats om du använder hävstång. Det kan ses som lägre risk eftersom du binder mindre kapital.

Mest avgörande är ändå att många ETF:er har daglig hävstång. Det innebär att den nollställs varje dag. Detta leder till en urgröpningseffekt om du behåller den under en lång tid. Denna risk gäller alltså enbart börshandlade produkter med hävstång.

Är du trader känns hävstång nästan självklart. Satsar du på ett långsiktigt innehav är vårt råd att köpa en ETF utan hävstång.

Fördelar med ETF

 • Snabbt – Avslut direkt. Du behöver inte vänta i en eller flera dagar som med vanliga fonder
 • Låg avgift – Ofta är förvaltningskostnaden lägre än i investeringsfonder
 • God riskspridning – Fungerar som bra bas i portföljen
 • Flexibilitet – Lätt att testa olika marknadsstrategier i portföljen

Nackdelar med ETF

 • Dold avgift – Spreaden är också en avgift, något som har betydelse speciellt vid kortsiktiga affärer
 • Hävstång är för kort sikt – ETF med hävstång fungerar dåligt på sikt om den nollställs varje dag
 • Likviditetsrisk – det kan hända att det inte går att köpa och sälja just nu

Risker med börshandlade fonder

Även om börshandlade fonder är lite ovanligare än vanliga fonder är de inte farligare på något sätt i grundutförande. Men det finns tre risker:

 • Valutarisk
 • Likviditetsrisk
 • Marknadsrisk

Valutarisk innebär att om din ETF är noterad i exempelvis euro och kronan förstärks så kommer värdet på dina innehav i kronor mätt att minska, allt annat lika.

Likviditetsrisk innebär att det kan vara svårt att köpa eller sälja andelar ibland, speciellt under marknadsturbulens.

Marknadsrisk betyder att du kan förlora pengar om innehaven sjunker i värde, exempelvis om börsen går dåligt.

Samtliga dessa tre risker finns också i vanliga foner. Likviditetsrisken märker man sällan av i en vanlig fond, men det händer faktiskt att de drabbas av likviditetsbrist också och då kan du få vänta i flera dagar – eller i extrema fall veckor – på att få dina pengar.

Vanliga ETF:er har ingen kreditrisk. Går fondbolaget i konkurs är dina tillgångar säkra. Om du däremot köper ETF som CFD så har du en kreditrisk via emittenten.

Köper du en fond som är kort (bear) och / eller har hävstång tillkommer givetvis den riskproblematiken.

Vad innebär detta?

Ska du göra långsiktiga investeringar med en börshandlad fond är vårt tips att köra en vanlig ETF på ett ISK. Vill du ägna dig åt kortsiktiga affärer (och är duktig på trading) kan även CFD vara ett intressant alternativ.