Aktieköp – 4 vanliga frågor (med svar) om att köpa aktier

Det blir allt vanligare att investera i och handla med aktier. Även om du är nybörjare nu kommer du att märka att det alltid finns något nytt att lära sig genom sina aktieköp oavsett hur erfaren du är.

Det råder ingen tvekan om att intresset för aktier har ökat enormt under de senaste åren. Speciellt har intresset för aktier bland unga skjutit i höjden. Det beror bland annat på den otroliga marknad som hållit i sig i många år. I princip vem som helst har kunnat tjäna pengar på börsen. Så kommer det inte att vara för evigt, men även om det blir turbulent förr eller senare är det intressant med aktieinvesteringar.

I denna artikel går vi igenom fyra vanliga frågor i samband med att man köper aktier för första gången.

1. Vad är en aktie?

Kort sagt kan man säga att en aktie motsvarar en ägarandel i ett företag. De företag som är börsnoterade är så kallade publika bolag. Dessa hittar du på börsen och det är de företagen vem som helst kan köpa aktier i.

Väljer du att göra ett aktieköp i ett visst företag innebär det alltså att du äger en liten del av bolaget – du blir delägare. Som delägare kan du ta del av vinsten i form av utdelningar. Dessutom kan du tjäna pengar på att sälja dina aktier om kursen stiger.

Givetvis kan kursen sjunka också men köper du bra aktier och diversifierar din portfölj är sannolikheten stor att du kommer att gå med vinst på sikt.

2. Varför bör man spara pengar i aktier?

Bör och bör, det är såklart upp till var och en om, hur, på vilket sätt och när du ska göra några aktieköp. Den främsta anledningen till att man bör (eller kan) investera i aktier är givetvis för att tjäna pengar. Det är en mycket bra sparform som på sikt ger bättre avkastning de flesta andra investeringar. Man brukar säga att börsen stiger med 8 till 12 procent per år i snitt. Många gånger bättre än både inflationen och räntan vilket sparkonto som helst – tillsammans.

Dessutom innebär ett sparande i aktier att du lär dig mycket om hur börsen och bolag fungerar. Det är kul med aktiesparande!

Köpa aktier privat eller via företaget?

En vanlig fråga är om man ska göra sina aktieköp privat eller via sitt företag. Det kan du faktiskt bestämma själv.

I princip blir det samma resultat sett till skatten oavsett vilket alternativ du väljer, givet att du tar ut pengarna ur bolaget som utdelning och inte som lön. Det kan dock finnas andra fördelar med att göra sina aktieköp via sitt företag, exempelvis för att lägga risken på bolaget och i stället ta ut en fast ränta genom att låna ut pengar privat till bolaget.

Tänk dock på att det inte går att köpa aktier om du har enskild firma. Ett tips är att ta hjälp för att redovisa dina affärer så slipper du krångel med deklarationen.

3. Vad ska jag välja – fonder eller aktier?

Den eviga frågan är – ska jag köpa aktier eller fonder. Det finns fördelar och nackdelar med bägge alternativen.

Investera i aktier

Investeringar i aktier kan vara att föredra om du själv vill engagera dig i och ta del av marknaden lite mer aktivt. Där gör du din egen research och kan välja att gå in i specifika bolag som du gillar eller tror på. Skaffa dig en strategi, bygg en egen portfölj och jämför den mot ett aktieindex eller andra portföljer som du har. Det är riktigt kul!

Investera i fonder

Fonder kan vara ett bättre alternativ att investera i om du varken har tiden eller intresset för att själv delta i marknaden. Investerar du i en fond sprider du automatiskt dina risker. En enda aktiefond innebär per automatik att du blir delägare i minst 16 aktier – ofta fler.

4. Vilket konto ska jag göra mina aktieköp i?

Sist men inte minst kan det vara bra att vara medveten om att du kan göra dina aktieköp i olika konton. Idag är det vanligast för privatpersoner att investera i ett investeringssparkonto (ISK). Många föredrar att köpa aktier och fonder i ISK framför att köpa dem i en aktiedepå då det är skattemässigt fördelaktigt. Du betalar ingen vinstskatt utan endast en schablonskatt varje år.

En annan fördel med investeringssparkontot är att du inte behöver deklarera dina affärer. Så, vill du slippa allt som har med extra redovisning och deklaration att göra är ISK det bästa valet.

Tips – Ett bra alternativ till ISK är KF. Även där slipper du redovisning och vinstskatt. Skillnaden är att det rent tekniskt är en försäkring och att det är försäkringsbolaget eller nätmäklaren som formellt står som ägare efter att du gjort ett aktieköp.

Mer läsning