Få lån när alla säger nej – 8 tips

Hur kan man få lån när alla säger nej? Att låna pengar kan ibland vara svårt eller nästan omöjligt. När alla banker avslår låneansökan – hur gör man då?

Vi reder ut vilka olika alternativ som finns att få lån, men först en liten varning:

Har du svårt att få lån? Då är risken stor att du absolut inte ska låna några pengar. Försök spara ihop en slant i stället och jobba på att förbättra din ekonomi innan du lånar!

1. Jämför lån med en låneförmedlare

Har du sökt hos ett par, tre banker och fått nej på din låneansökan? Då kan det vara en idé att som första steg prova att ansöka via en låneförmedlare.

En låneförmedlingssajt jämför ofta lån från ett stort antal banker och andra långivare, ofta över 30 stycken. Med en enda ansökan har du chans att få erbjudanden från flera olika håll.

Fördelen med att använda en låneförmedlare är att du inte försämrar din kreditvärdighet genom att göra många ansökningar. Dessutom kan du få erbjudanden från långivare som du kanske inte visste fanns.

2. Ansök om ett litet lån

Kanske behöver du bara låna ett mycket litet belopp? Handlar det endast om några tusen upp till ett par tjugo tusen kronor är det enligt Moneezy inte särskilt svårt att få ett lån trots att alla banker säger nej.

Det finns små privatlån men även olika former av snabblån och sms-lån. Tänk bara på att denna typ av lån ofta har en mycket högre ränta och större avgifter än klassiska blancolån.

3. Ha medsökande för att få lån när alla säger nej

En klassisk metod för att öka chansen att få lån är att ha en medsökande. Det fungerar för såväl bolån som blancolån. När du har en medlåntagare innebär det att risken för banken minskar eftersom ni har delat ansvar för att betala tillbaka skulden.

Om alla säger nej när du ansöker om lån kan det därför vara en god idé att ha en medlåntagare som har bättre ekonomi än vad du själv har.

4. Samla befintliga lån

En av de främsta orsakerna till att långivare säger nej till en ansökan är för stora befintliga skulder.

Ett sätt att få lån ändå är genom att kryssa för att du ska använda pengarna till att betala tillbaka befintliga lån. Många långivare beviljar då ett lån upp till det belopp som du angivit, ibland lite mer. Sedan är det givetvis viktigt att du betalar tillbaka de skulder som du sagt att du ska återbetala.

5. Bolån när alla säger nej

Om det är ett bolån som du söker kan det vara värt att blicka bortom de stora bankerna. Det finns mindre låneinstitut som inte har lika strikta krav på sina bolån som storbankerna har.

I stället tittar de på din ekonomiska situation som den ser ut idag och bedömer vilka chanser du har att betala i framtiden. Bluestep är ett exempel på en sådan långivare.

Till exempel går det att låna med bostaden som säkerhet trots att du inte har någon fast anställning. Det går även att få bostadslån med betalningsanmärkningar och till och med om du har skulder hos Kronofogden. Räntan är dock högre än för de klassiska bolånen.

6. Använd en pantbank

Om alla säger nej när du söker lån har du alltid möjlighet att låna pengar genom en pantbank. Det förutsätter att du har något värdefullt föremål att pantsätta, till exempel en klocka eller en smartphone.

Du lämnar in det du vill pantsätta för värdering. Sedan kan du få låna upp till 80 procent av andrahandsvärdet beroende på vad du pantsätter.

Via en pantbank får du pengarna direkt. Räntan brukar dock vara hög så denna låneform är bäst om du bara behöver låna i en eller några få månader. Det är också så lång löptiden brukar vara på pantbankslån.

Bokstäverna yes på ett bord - ja till låneansökan
En pantbank säger aldrig nej till att ge lån – bara du har något att pantsätta.

7. Använd en borgensman för att få lån

Med en borgensman kan banken bevilja lån som den annars inte hade godkänt. Det beror på att den som går i borgen för lånet garanterar att betala skulden ifall du som låntagare inte kan göra det.

En borgensman kan liknas vid en medsökande men det är inte riktigt samma sak. Den största skillnaden är att borgensmannen kopplas in först om du får betalningsproblem och hen står inte direkt som låntagare.

8. Jobba på din kreditvärdighet

Slutligen är en lösning att vänta lite med att ansöka om ett nytt lån. Under tiden kan du jobba på att förbättra din kreditvärdighet. Det kan du exempelvis göra genom att:

  • Jobba extra för att förbättra din inkomst
  • Sälja prylar som du inte behöver och använd pengarna för att betala av små skulder och krediter
  • Undvika att ansöka om många lån (det syns i din UC)

Får du en bättre inkomst kommer det att synas i din kreditupplysning i samband med nästa deklaration. Uppgifterna i UC brukar uppdateras i juni. Minskade skulder syns dock mycket snabbare än så.