Kan det vara någon idé att under vissa omständigheter handla aktier och betala med ett kreditkort?
Visst, frågan låter lite galen, men den är legitim. Med en börs som i skrivande stund rusat över 70 procent på knappt två år finns det faktiskt en och annan som tänker tanken.
I denna artikel ska vi ta reda på om det verkligen är en god idé.
Spoiler alert: Det är inte smart att köpa aktier med kreditkort.
Men det kan finnas undantag – och bättre alternativ. Låt oss undersöka.
Logik – låna för att investera?
Först några ord om att låna för att köpa aktier. Att använda kreditkort är exakt vad det är – att låna pengar.
Det logiska resonemanget är att man genom att låna pengar för att investera kan uppnå en hävstång på de pengar som man placerar. Sedan finns det vissa som vill tjäna pengar på börsen utan att ens ha något egentligt kapital att satsa.
Det vi ska diskutera härnäst gäller i bägge fallen.
Är det då fel att låna för investeringar? Inte nödvändigtvis. Faktum är att de flesta företag tar lån på ett eller annat sätt för att kunna växa snabbare.
Det är inte heller en främmande tanke bland professionella investerare. Seriösa nätmäklare som Avanza och Nordnet ger dig exempelvis möjlighet att belåna portföljen om du vill, något som många utnyttjar.
Är det värt det?
Men för att det ska vara någon idé att ta ett lån (med eller utan kreditkort) för att köpa aktier måste räntan på lånet vara lägre än den förväntade avkastningen.

Dessutom måste vi ta höjd för risken. Aktier kanske går upp med x antal procent per år. Men räntan på lånet kommer definitivt att behöva betalas och dessutom kanske räntan stiger vilket givetvis gör att lånet då blir dyrare.
För att svara på frågan om det är värt att köpa aktier med kreditkort måste vi alltså svara på tre frågor.
- Vad är det för ränta på kreditkortet?
- Vilken avkastning kan jag förväntas få på aktierna?
- Hur stor vinst och riskmarginal behöver jag?
Om du till exempel har en investering som förväntas stiga med 10 procent per år måste du ha en ränta som är högst 10 procent för att överhuvudtaget ligga på plus.
Är räntan lika med avkastningen är det dock en dålig deal hur som helst:
- Du tjänar då inget så länge som du har en kreditskuld
- Och du får inga pengar över för att amortera av skulden med
- Risken blir extremt hög. Investeringen kan gå sämre än 10 procent medan räntan på krediten kan öka.
För att få detta att gå ihop behöver räntan alltså vara betydlig lägre än den förväntade avkastningen.
Var går gränsen? Det måste du själv bedöma. Men på en investering som förväntas ge 10 procent skulle i varje fall inte vi vara nöjda om krediten kostar mer än någon procent.
Då har vi marginal om den genomsnittliga avkastningen blir något lägre eller om räntan höjs. Dessutom kan vi göra en vinst och det är ju själva syftet.
Men hur är det då med kreditkort? Kan det löna sig att köpa aktier med ett sådant? Nu är det dags att räkna. Låt oss ta reda på räntan på kreditkort och avkastningen på aktier.
Ränta på kreditkort
Räntan på kreditkort varierar mycket mellan olika kort och ibland även beroende på din kreditvärdighet. Vi kan jämföra kreditkort på nätet och ta några exempel:
- Relativt billiga kreditkort – Exempelvis Lån & Spar Bank, ICA Banken, Nordea Gold: Ca 7 – 9 %
- Medeldyra kreditkort – Exempelvis Handelsbanken, Swedbank, SEB, Danske Bank Guld, Ålandsbanken: 10 – 12 %
- Dyra kreditkort – Exempelvis Forex, Danske Bank Direkt, Ecster, OKQ8, Santander, Marginalen Bank, Bank Norwegian: 13 – 20%
Det finns vissa premiumkort med lägre ränta men som i stället har en hög årsavgift. Lägsta räntan har Handelsbanken Platinum MasterCard med ca 5% ränta. Årsavgiften ligger på 2400 kr.
Avkastning på aktier
Sedan har vi själva avkastningen. När Rika Tillsammans tittade på börshistoriken mellan 1870 och 2019 kom de fram till att Stockholmsbörsen stigit med i snitt drygt 9 procent per år.
Det var dock stor variation mellan olika år. Standardavvikelsen var nästan 20 procent. I själva verket var det med 95 procents sannolikhet att börsen ett enskilt år landade någonstans mellan -28,6 procent och +50,5 procent.
En extrem variation. Men medelavkastningen var alltså ändå drygt 9 procent.
Detta gällde för indexet SIXRX. Vissa enskilda aktier kan antingen gå ännu bättre – eller sämre. Vissa typer av aktier kan också gå starkare under vissa perioder, till exempel småbolag eller vissa sektorer.
Dessutom är det historiska data och det finns som bekant inga garantier för hur det går i framtiden.
Köpa aktier med kreditkort?
Då har vi en uppfattning i alla fall om siffrorna och det är dags att svara på frågan. Är det bra att köpa aktier med kreditkort?
Vi ser direkt att det ser rätt så dystert ut. De billigaste kreditkorten med en ränta på runt 7 – 9 procent tangerar nämligen den genomsnittliga räntan på börsen. Det ger i princip inget kvar givet att vi satsar på en bred indexfond, vilket också ofta är det smartaste valet för många.
Som du inser kan vissa år bli betydligt sämre än snittet. Att börsen hamnar någonstans mellan 0 och -20 procent vissa år är inte helt ovanligt. Så var det 1984, 1987, 2000, 2001, 2007 2011 och 2018.
Skulden är kvar även när börsen sjunker. Att sälja i ett sådant läge vore katastrof.
Att börsen rusar med 20–30 procent eller mer vissa år är inte heller något vidare argument. Det vill till att du prickar in just dessa år för att räntan på 7–9 procent inte ska kännas så tuff. Och tänker du så är det definitivt gambling-varning.
Nej, det är snittet du behöver titta på när du gör din bedömning. Dessutom måste du ta höjd för att klara av att betala ditt lån även de år som börsen går dåligt.
Fler problem med kreditkort och aktier
Det finns en annan problematik här också. Kreditkortsskulder ska betalas löpande. Dels ska den höga räntan betalas, dels ska åtminstone en liten del av skulden amorteras.
Var får du pengarna ifrån om du bundit dem i aktier? Kanske du tänker att du köper utdelningsaktier, men då får du utdelningar en eller maximalt två gånger per år i normala fall. Och direktavkastningen är ofta långt mycket lägre än räntan på även de billigaste premiumkorten.
Möjligt undantag
Vi kan bara komma på ett möjligt undantag när det kanske är värt att använda kreditkortet för att köpa aktier. Skulle det uppstå en investeringsmöjlighet som du bara inte får missa och du inte är likvid för tillfället kanske det kan vara en idé att ta det på kortet. Men det förutsätter att du kan betala tillbaka skulden med likvida medel ganska omgående.
Du ska nog också vara mycket säker på din investering i så fall.
Kreditkort har minst 45 dagars räntefri period. Kan du betala tillbaka innan den tiden löpt ut har du ingen räntekostnad. Vet du med säkerhet att du får pengar inom den tidsperioden så kan det kännas OK att använda kreditkortet för att köpa aktier. Så kan det vara om du exempelvis vet att du får skatteåterbäring, utbetalning av bonus eller pengar från en fastighetsförsäljning inom kort.
Ett bättre sätt att få en kredit att köpa aktier för
Vill du få hävstång på dina investeringar finns det mycket bättre sätt än att köpa med kreditkortet.
Två sätt ligger nära till hands:
- Bolån. Har du ett bolån med en inte allt för hög belåningsgrad kan du utöka det för att få loss kapital till en låg ränta som i skrivande stund ligger någonstans under 2 %. Med en så låg ränta kan du tjäna pengar på börsen även när den utvecklas med i genomsnitt 9 procent.
- Värdepapperslån. Hos Avanza och Nordnet finns möjlighet att belåna aktieportföljen. I vissa speciella fall går det att få 0 % ränta, men räkna med mellan runt 1 % och 2 % om du lånar till aktier som är godkända för rabatt och om du inte lånar till ett värde som är över 25–50% av din portfölj. Räntan betalar du löpande men lånet behöver inte amorteras.
Värdepapperslån är tillgängligt för alla som har konto hos Nordnet eller Avanza och som får godkänt på kreditupplysningen. Alla som har ett bolån och som inte är i närheten av bolånetaket på 85 % av bostadens värde kan utöka det.
De allra flesta av oss kan därför utnyttja åtminstone ett av dessa två sätt. Därför känns det mycket dumt att använda kreditkortet för att köpa aktier.
Tips – Belånar du portföljen ökar du hävstången, men den verkar i bägge riktningar. Går börsen ner finns risk att du blir överbelånad. Därför kan det vara bra att ha en ganska så defensiv inställning till belåning. I praktiken kan det innebära en belåningsgrad som inte överstiger 10–25 procent av portföljens värde.
Friskrivning: StockBlogs ger inga investeringsråd. Artikeln är endast tänkt att vara som inspiration. Du måste själv analysera och bestämma hur du ska investera dina pengar.